Pytanie z zakresu ETYKI:

1. PAN-KARTON 2025-01-01 09:44:21

Zorganizowałem konkurs 20UK i mam wątpliwości... Postanowiłem poszukać potwierdzenia lub zaprzeczenia mojej rozterki u Was moi drodzy koledzy:

Czy ja mogę brać udział w KONKURSIE 20UK ?

I drugie pytanie:

Jak już założę relację z budowy, to czy mogę zbudować model który dokładnie 31 XII  skończyłem projektować ?

W czasie projektowania robiłem jedynie malutkie surówki celem sprawdzenia poprawności rysunków, ale żaden z tych elementów nie będzie użyty w modelu - wszystko od początku tak jak Wy. Mam prawie gotową wycinankę i nie zawaham się jej użyć !

Grzesiek Tulipan świadkiem że mówię prawdę bo konsultowałem z nim techniki które on stosuje w swoich modelach.

Jak nie to zbuduje to coś po za turniejem (?) | (!)
    Ew. tytuł relacji zmienię lub założę nową.

1. tulipan740i 2025-01-01 10:31:39

Grzesiek Tulipan świadkiem że mówię prawdę bo konsultowałem z nim techniki które on stosuje w swoich modelach.

PAN-KARTON
    Potwierdzam. Jest tak jak napisałeś. 
    Na pytanie nie odpowiem, ponieważ mnie wirtualne konkursy nie interesują. 

1. Wojok 2025-01-01 10:51:05

Konia z rzędem temu, kto znajdzie racjonalny argument ( ja go będę weryfikował ) za tym, abyś nie mógł wziąć udziału w tym konkursie.

A świadków, to sobie wiesz...  Bo co ? Wszyscy mamy takowych poszukać ? Wiesz przecież, że łatwo system wyrolować

1. AndDi 2025-01-01 10:51:32

Pytanie jest trudne i chyba trzeba się zastanowić. Ja osobiście nie brał bym udziału w konkursie który sam organizuje, bo mógłbym wtedy komentować pracę innych i mógłbym ewentualnie nanosić poprawki w Konkursie. A tak to ...?

Łazienki?

1. Wojok 2025-01-01 11:03:55

Pytanie jest trudne i chyba trzeba się zastanowić. Ja osobiście nie brał bym udziału w konkursie który sam organizuje, bo mógłbym wtedy komentować pracę innych i mógłbym ewentualnie nanosić poprawki w Konkursie. A tak to ...?

Łazienki?

AndDi

Nie liczy się - komentować i tak może, jak również zmieniać regulamin. Wszak nie deklarował stałości uczuć

1. PAN-KARTON 2025-01-01 11:15:34

Konia z rzędem temu, kto znajdzie racjonalny argument ( ja go będę weryfikował ) za tym, abyś nie mógł wziąć udziału w tym konkursie.

A świadków, to sobie wiesz...  Bo co ? Wszyscy mamy takowych poszukać ? Wiesz przecież, że łatwo system wyrolować

Wojok

Pytanie jest trudne i chyba trzeba się zastanowić. Ja osobiście nie brał bym udziału w konkursie który sam organizuje, [...]

Łazienki?

AndDi

Póki co to system wyrolował Nas. Ja za naiwny jestem żeby takie rolady gotować, nie umiał bym.

Dlatego zadałem "pytanie z zakresu ETYKI" a nie retoryki. Argumentów nie znajdziesz drogi Wojoku bo, jak widzisz regulamin jest prosty jak tylko dało radę. Nie mniej właśnie takie mam wątpliwości o których wspomina AndDi.

A jak wygram w totolotka i ufunduje 100" telewizor, a nie daj Bóg zdarzyło by się że zostanę sam 18 lipca przed finałem Konkursu 20UK to jak to będzie wyglądało

Dobrze tylko w tym TV, zresztą jak wszystko w TV.

>

Chciałbym mieć taką "Łazienkę"

Relacja będzie tak czy siak. Ale budynek będzie budowany w tajemnicy co do pochodzenia i wyglądu.

Zgadywać oczywiście można. Zdradzę że na dzień 31 XII projekt upchany zmieścił się na 18 arkuszach A4 i posiada 1680 części. Uważam jednak że to dość prosta architektura bo sporo jest elementów powtarzalnych. Jak siebie znam to pewnie po drodze coś zwaloryzuje i dobiję do 2000 elementów.

Tajemnica się oczywiście wyjaśni ale nie prędko

1. Wojok 2025-01-01 11:42:15

... Argumentów nie znajdziesz drogi Wojoku bo...

PAN-KARTON

Jak to nie, jak już znalazłem. I to fundamentalny

1. KARTOM 2025-01-01 11:43:40

Piotrek nie widzę powodów dla których miałbyś nie wziąć udziału w konkursie organizowanym przez siebie... To tak jakby organizator EURO czy WORLD CUP nie brał w nim udziału Wręcz przeciwnie organizator ma zagwarantowany udział w finałach bez udziału w eliminacjach... O zwycięstwie i tak zadecydują forumowicze a nie Ty.

1. SlawekH 2025-01-01 12:36:54

Piotrze, Ty to szukasz problemu tam gdzie go nie ma. Zakladaj relacje, a nie sie zastanawiasz . Ja jestem przykladem tego, ze organizator poza udzialem moze nawet stanac na podium .

1. Kikol77 2025-01-01 12:58:22

Zgadzam się - zakładaj relacje i do dzieła :)

Zresztą dla mnie te konkursy to tylko pretekst do tego aby się dobrze bawić i móc obserwować wspaniałą modelarską robote :D

1. AndDi 2025-01-01 14:36:47

Żeby nie było, że uważam, że Piotrek nie powinien brać udziału w Konkursie. Ja napisałem co ja bym zrobił, a co on zrobi to "taka będzie wola tego Pana".

Musisz sam sobie odpowiedzieć co będzie "etyTYczne" .

1. PAN-KARTON 2025-01-01 18:32:33

Gdzie jest takie drugie miejsce na ziemi z taką ilością życzliwych i przyjaznych ludzi ? Pytam się, gdzie !?!

Przynajmniej jestem pewien że jak przez ten tunel do światełka będę się kierował, to muszę zabrać klej i nożyczki. A Cała reszt z po za kartonówek - grzać wodę Nam Janiołom do Lucka...

Nikomu źle nie życzę

Jest jeszcze chwila, zastanowię się tak sam w sobie, wewnętrznie. Jest wiele pobocznych kwestii które muszę rozważyć. Mimo praktycznie 100%'ej zgody kochani, na zabawę razem z Wami, to moja głowa sugeruje pójść drogą obok.

Model TEN planuje zbudować w max 2 miesiące a może i krócej. Na monitorze powstaje kolejny projekt. Póki co więcej korektora na ekranie niż konkretów, ale to nie będzie prosta miniatura. ( relacja pewnie w marcu ) Do roboty, do roboty !

1. Zbyszek001 2025-01-01 23:12:00

Moim zdaniem to kwestia sposobu oceny. Jeśli organizator nie ocenia lub jeśli ocena ska wszyscy to nie widzę powodu.

Z tego samego powodu organizator zawodów sportowych może w nich startować. Ba czasem ma zagwarantowane miejsce.

1. PAN-KARTON 2025-01-02 03:48:48

Odbyłem dziś kilka rozmów dodatkowych na temat poruszony w tym wątku. Odstawiłem wszystko i przemyślałem decyzję.

Etyka nie Retoryka

I wychodzi na to że nie powinienem brać udziału w rywalizacji. I postaram się w możliwym skrócie to wyjaśnić.

Po prostu już za głęboko w to wszedłem i naprawdę moje decyzje konkursowe mogły by być podyktowane sprawami zewnętrznymi. Nie mógłbym się pojawić gdziekolwiek jeśli chodzi o uczciwość i przejrzystość zasad, zawsze - tak już mam ! jeśli poszło by coś nie tak.

Jacek KP się pochwalił jaką nagrodę da od siebie. Książka i ok, typowa nagroda rzeczowa ( Jacku nie rozmawiamy o zawartości ) nie związana z modelarstwem. Książki mojego Ojca OKi podobna akcja.

Ale jak pojawiają się nagrody w postaci wycinanek i mam już ich prawie 20szt a "Sponsorzy" / "Fundatorzy" chcą być anonimowi - to tak powinno zostać i jest to uczciwe, bo chcą brać udział w zawodach mimo to.

Jak ktoś z Was będzie chciał ufundować jakieś nagrody to tak się umawiamy !!! Zostajecie ANONIMOWI do czasu ogłoszenia wyników.

A potem kto będzie na to patrzył kto ile wniósł a ile wyniósł ?

Dziś powiedziałem - Jak wygrasz to dopilnuje żebyś nie dostał w nagrodę tych modeli które oferowałeś na nagrody.

Jak będzie tego więcej to nie wykluczone że podium rozbudujemy o 4, 5 ... X miejsce. Mamy 2 stycznia a tu już się tyle zadziało.

Wnioski z rozmów:

Generalnie każdy kto się wypowiedział stwierdził że, Organizator nie powinien brać udziału w takiej zabawie !!!

Ktoś z Was podał przykład Mistrzostw w Piłkę Nożną. OK, ale to zawodnicy rozgrywają mecz a nie Głowa Państwa czy działacze z danego kraju.  -   ( ja mógłbym wystawić swoich synów i było by OK, żeby się im chciało )

Wszyscy wiemy  ze na konkursach Sz.Sędziowe wystawiają swoje modele nie koniecznie jako pokazowe i zawsze jak się o tym ktoś dowie to jest mały niesmak. Nie twierdzę że, taki model nie jest THE BEST ale sędzia już mniej skoro tak postępuje. Mi się to osobiście bardzo nie podoba.

" Nie mamy Pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi ? "

Padł argument kolejny dość istotny. Który muszę rozważyć. A kto będzie podejmował jakiekolwiek decyzje organizacyjne jeśli się takie pojawią. Padło pytanie o problemy werdyktowe ale u Nas takich się nie przewiduje.

Musi być taki ktoś i to bezstronny.

Kto będzie Was motywował i wspierał jak nie Organizator Oczywiście idea jest zapisana że wspieramy się Wszyscy ale Panowie to jednak jest rywalizacja !

Precyzja, Stres, Jakość - to prawie brzmi jak "Bóg Honor Ojczyzna"

Ktoś zapytał; - a nie będzie Ci żal że nie startujesz ?

Odpowiadam NIE !

Sam fakt że będę w tym wszystkim uczestniczył i podglądał Wasze poczynania jest dla mnie czymś WIELKIM. Znam smak zwycięstwa i chodzę z tego powodu dumny jak paw.

W każdym trofeum które przywiozłem w tym roku do domu z Polski jest cząstka Was ! Czyli ja już sobie zorganizowałem KONKURS który uwierzcie wygrałem i to kilka razy !!!

Ja z Wami jestem dopiero od 17 miesięcy. A tego wszystkiego od losu i dobrych ludzi dostałem za pół życia !

Dobra bo zaraz się będę rozklejał, a to ma działać w drugą stronę w Naszym fachu

Wątek ten zostawiam do wglądu, a relacja z budowy mojego najnowszego projektu zacznę na spokojnie pewnie na dniach i oczywiście jak zwykle bogata relacja na Forum !

Proszę uszanujcie moją decyzję, jak ktoś wpadnie na podobny pomysł to ja jestem pierwszy stanąć w blokach.

Nic dla Was bez Was.
    PAN-KARTON 2025 i [.]

Rezultaty 0 - 14 z 14 pozycji
Udostępnij temat: