Gota Lejon, 1:400 (JSC)

1. tulipan740i 2025-02-14 21:10:46

I kolejna z ciekawostek. BARDZO szkodliwymi dla człowieka są opary z tego kleju czyli związki lotne. Aplikacja na rozciętą skórę już mniej.

PAN-KARTON
    To Ameryka wreszcie została odkryta. Brawo Ty. 

1. DziadekTadek 2025-02-25 21:42:34

Cześć Mirkuch!

Nie wiem czy widziałeś 3 część filmu JSC z klejenia Belfasta.

https://www.youtube.com/watch?v=Hj_2Y5F-PjU

Polecam obejrzeć od 13:49 gdzie jest pokazane zakładanie takielunku w wykonaniu Bartosza Czołczyńskiego. Jak nie wiązałeś jeszcze "sznurków" w Gocie to może się przydać.

Pozdrawiam.

1. mirkuch 2025-02-26 10:01:16

Cześć Mirkuch!

Nie wiem czy widziałeś 3 część filmu JSC z klejenia Belfasta.

https://www.youtube.com/watch?v=Hj_2Y5F-PjU

Polecam obejrzeć od 13:49 gdzie jest pokazane zakładanie takielunku w wykonaniu Bartosza Czołczyńskiego. Jak nie wiązałeś jeszcze "sznurków" w Gocie to może się przydać.

Pozdrawiam.

DziadekTadek

Dziadek Tadek dziękuję oglądałem, bo mam zasuskrybowany ich kanał na yt Bardzo pomocna rzecz, bo przyznam się szczerze, że zupełnie inaczej podszedłem do masztu i takielunku. Sporo ciekawostek i wykorzystam zaprezentowaną metodę. Tak myślę, że to będzie ostatnie podejście, bo jak się nie uda w ten sposób, to tam już nalałem tyle CA, że nie przykleje tych linek inaczej. W  najgorszej opcji zostanie w obecnej formie i to będzie koniec klejenia przy Gota.

1. Wojok 2025-02-26 11:17:04

Mirkuch, obejrzałem ten filmik i mnie akurat nie do końca pasuje taki sposób motażu olinowania.

Te oczka z drutu są ok, też je robię, ale ja akurat nie wiążę supełków. Ja tylko owijam nitkę dookoła rei, czy takiego oczka, zwracam uwagę, żeby w miejscu gdzie pętle spotykają się ze sobą, nitki się stykały, i to zalewam kropelką CA.

Ważne, żeby naciągając nitkę, kierować ją w stronę następnego punktu jej mocowania, bo jeżeli tego nie zrobisz, a CA rozleje Ci się lekko po nitce, to zrobi się sztywana i nie skierujesz jej ładnie w odpowiednią stronę.

1. PAN-KARTON 2025-02-26 11:57:44

I po to są na rynku nitko-gumki ( nici elastyczne/silikonowe czy jak kto to nazywa ). Żadnych obwisłych lin i złego układania się między masztami.

1. AndDi 2025-02-26 12:55:26

Ważne, żeby naciągając nitkę, kierować ją w stronę następnego punktu jej mocowania, bo jeżeli tego nie zrobisz, a CA rozleje Ci się lekko po nitce, to zrobi się sztywana i nie skierujesz jej ładnie w odpowiednią stronę.

Wojok

Mocno popieram to "Ważne" Nitkę przed posmarowaniem (przyklejeniem) CA koniecznie ukierunkować w tę stronę co ma być po zakończeniu prac nad modelem.

I po to są na rynku nitko-gumki ( nici elastyczne/silikonowe czy jak kto to nazywa ). Żadnych obwisłych lin i złego układania się między masztami.

PAN-KARTON

Tylko, że takie nitko-gumki potrafią po kilku latach parcieć i pękać!!!

1. PAN-KARTON 2025-02-26 13:13:46

Tylko, że takie nitko-gumki potrafią po kilku latach parcieć i pękać!!!

AndDi

I to jest argument !

1. mirkuch 2025-03-30 16:23:14

Chciałem oznajmić skończenie relacji, udało mi się dokleić olinowanie. Wyszło tak sobie, ale udało mi się skończyć model i trochę nauczyć jeżeli chodzi o klejenie masztów i olinowania właśnie. Model spasowany bardzo dobrze, więc sporo nauki i ciekawych doświadczeń jak i oczywiście sporo błędów. 

1. KARTOM 2025-03-30 17:36:02

Super. Kolejny model do CV Gratulacje.

1. DziadekTadek 2025-03-30 19:25:01

Gratuluję ukończenia modelu. Oprócz "rozpoznania bojem" skali 1/400 zobaczyłeś, że nie taki diabeł modelarski (relingi, łańcuchy, olinowanie) straszny, jak się wydawał. Zdobytego doświadczenia nikt Ci nie odbierze a na pewno będzie ono pomocne przy doborze i budowie kolejnych modeli do kolekcji. Jeszcze raz gratuluję.

Rezultaty 140 - 150 z 150 pozycji
Udostępnij temat: