Konkurs 20UK - HMS Starling 1/400 JSC

1. aragorn001 2025-04-15 18:07:09

Witam, jako, że prace nad Vulcanem są już mocno zaawansowane, wrzucam jeszcze jeden temat, chcę go też ukończyć na czas.

1. aragorn001 2025-04-15 19:19:28

Plan jest taki, Starling do linii wodnej na wzburzonym morzu, za rufą wybuch bomby głębinowej.

Wystarczy?

Starling zasłynął z udziału w zatopieniu największej ilości u-bootów.

1. szaman 2025-04-15 20:45:25

Kleiłem taką korwetę japońską /niszczyciel/ w 1 do 380, coś takiego właśnie do linii wodnej. Super sprawa. Pamiętam, że dawniejsze MM tez miały opracowania statków tylko do linii wodnej. Kleiło się wszystko co się ukazało.

Jeszcze pytanie. Czy on ma lądowisko dla helikopterów?. Bo jeżeli ma, to gdzieś mam wiatraki w tej skali. U mnie taki wisi nad lądowiskiem pokładu.

1. mirkuch 2025-04-15 21:03:18

Oo to zasiadam do podglądania, fajny model się szykuje. Bardzo jestem ciekawy dioramy

1. PAN-KARTON 2025-04-15 21:12:31

Kiedy Wy to wszystko pozaczynaliście. Naprawdę muszę rzucić robotę bo tyle mnie omija.

1. Piotr D. 2025-04-15 22:09:19

Kleiłem ten model niemal równo rok temu. Ogólnie projekt jest dość dobry, trudnością jest koszmarny karton i łatwy do uszkodzenia druk.
    Nie wiem czy dobrym pomysłem nie byłoby zeskanowanie go i wydrukowanie na zwykłej drukarce atramentowej.
    Te lufy żywiczne też mi nie podeszły. Sprawiają wrażenie niemal "gumowych", nie byłem w stanie ustawić dwóch luf równolegle, niby było ok, a na drugi dzień już "zezowały".

1. aragorn001 2025-04-16 07:46:57

Kleiłem ten model niemal równo rok temu. Ogólnie projekt jest dość dobry, trudnością jest koszmarny karton i łatwy do uszkodzenia druk.
    Nie wiem czy dobrym pomysłem nie byłoby zeskanowanie go i wydrukowanie na zwykłej drukarce atramentowej.
    Te lufy żywiczne też mi nie podeszły. Sprawiają wrażenie niemal "gumowych", nie byłem w stanie ustawić dwóch luf równolegle, niby było ok, a na drugi dzień już "zezowały".

Piotr D.

Dzięki za porady, oglądałem twoją galerię i zainspirowała mnie do zakupu tego modelu w Przeciszowie. Rozważę skan i druk na drukarce, ale ostatnio miałem jazdę przy Vulcanie i dodruki z innej drukarki to była walka z wiatrakami. Co do luf to gdzieś czytałem, że można wystawić je na działanie słońca i powinny już nie być takie giętkie, zobaczymy.

1. aragorn001 2025-04-16 14:31:19

Poszedłem za namową i zrobiłem kopie na kartonie 160, 3 wersje, kest tylko mały problem, dużo części w oryginale jest z drukiem dwustronnym, mogę zobaczyć jak pójdzie drukowanie dwustronne.

Najbardziej podoba mi się ta najciemniesza kopia.

1. aragorn001 2025-04-16 14:33:57

Nietypowo, zanim cokolwiek z modelu to zabrałem się za podstawkę/wodę. Najpierw folia aluminiowa z lekkimi falami, potem warstwa foli na klej, na to warstwa wikolu i na koniec podkład szary (nie Gandalf Szary). Po malowaniu widać szczelinę, ale to poprawię.

1. Wojok 2025-04-16 14:53:25

aragorn001

Niezależnie od wyboru, sugeruję od razu dodrukować ze dwie zapasowe kopie

1. aragorn001 2025-04-16 16:08:08

aragorn001

Niezależnie od wyboru, sugeruję od razu dodrukować ze dwie zapasowe kopie

Wojok

Całkiem ma to sens ... jakby mi coś się nie udało ... zaraz coś mi to przypomina ...

Rezultaty 0 - 11 z 11 pozycji
Udostępnij temat: