"Bielska Majówka Modelarska" 21-23 maja 2021 (wersja on-line)

1. Hator 2021-04-17 00:22:53

W związku z obostrzeniami covid-19 zdecydowaliśmy się na organizację tegorocznej Bielskiej Majówki Modelarskiej w wersji on-line. Nie jest to łatwa decyzja, bo zaplanowane były różne atrakcje. Tym bardziej, że w ubiegłym roku również musieliśmy przenieść konkurs do sieci w znacznie skromniejszej formie niż obecny.

Obrazek

Poniżej przedstawiam regulamin konkursu.

I. ORGANIZATORZY.

Osiedlowy Dom Kultury Spółdzielni Mieszkaniowej w Bielsku Podlaskim, Pracownia Modelarska „Kartonowy Tur” i strona internetowa: Konkursymodelarskie.pl

II. TERMIN I MIEJSCE KONKURSU.

Konkurs odbędzie się w dniach 21-23 maja 2021 roku i będzie przeprowadzony on-line poprzez stronę internetową: http://konkursymodelarskie.pl

PROGRAM KONKURSU:

Rejestracja zgłoszeń:
    17.04-20.05.2021 poprzez stronę: http://konkursymodelarskie.pl
    Głosowanie:
    21.05-23.05.2021 poprzez stronę: http://konkursymodelarskie.pl/
    Ogłoszenie wyników:
    26.05.2021 na stronie: 

III. WARUNKI UCZESTNICTWA W KONKURSIE.

1. W konkursie mogą uczestniczyć modelarze indywidualni, modelarnie, kluby modelarskie.

2. Zarejestrowanie modeli do konkursu, a tym samym udział w konkursie jest równoznaczne z oświadczeniem, iż zgłoszony do konkursu model jest autorstwa osoby zgłaszającej/uczestnika.

3. Do konkursu przyjmowane są modele wykonane własnoręcznie z oryginalnych wycinanek polskich i zagranicznych oraz pobrane ze stron internetowych producentów wycinanki, a także zaprojektowane od podstaw.

4. Zarejestrowanie modeli do konkursu, a tym samym udział w konkursie jest równoznaczne z oświadczeniem, iż:
    a) Osoba zamieszczająca zdjęcia modelu wyraża zgodę na umieszczenie ich na stronie Pracowni Modelarskiej Kartonowy Tur 
    www.facebook.com/KoloModelarskieODK
     w przypadku otrzymania miejsca premiowego.
    b) uczestnik (przedstawiciel ustawowy lub opiekun prawny małoletniego uczestnika) wyraża zgodę na ewentualne zamieszczenie fotografii zgłoszonego przez siebie modelu na oficjalnym profilu Kartonowego Tura na stronie: 
    https://www.facebook.com/KoloModelarskieODK/
     oraz http://konkursymodelarskie.pl/ w celach promocyjnych i marketingowych Organizatora,
    c) uczestnik (uczestnik pełnoletni, przedstawiciel ustawowy lub opiekun prawny małoletniego uczestnika) wyraża zgodę na opublikowanie imienia i nazwiska uczestnika na oficjalnym profilu Kartonowego Tura na stronie: 
    https://www.facebook.com/KoloModelarskieODK/
     oraz http://konkursymodelarskie.pl/, w celach statystycznych (ogłoszenia wyników konkursu), oraz na forach internetowych na których umieszcza się informacje o konkursie.
    Zgoda, o której mowa w pkt. a-c nie jest ograniczona czasowo.

5. Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez organizatora konkursu Bielska Majówka Modelarska dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rejestracji oraz w samym konkursie (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)).

6. Uczestnik konkursu może zgłosić nieograniczoną ilość modeli w danej kategorii. W klasyfikacji będzie uwzględniony najlepszy model uczestnika w danej kategorii.

7. Konkurs odbędzie się w następujących grupach wiekowych:

Junior (J ) - do 18 lat

Senior (S) – powyżej 18 lat

IV. KLASYFIKACJA MODELI.

1. Modele w grupach wiekowych junior i senior oceniane będą bez podziału na klasy Standard i Open.

2. JUNIOR
    Przyjęliśmy do oceny podział na 4 kategorie:

(S) To, co ma skrzydła i silnik (samoloty, szybowce, śmigłowce itp.)

(T) To, co jeździ (pojazdy kołowe, gąsienicowe, kolej itp.)

(O) To, co pływa (statki i okręty)

(P) Pozostałe (budowle, figurki, zwierzęta, dioramy)

3. SENIOR
    Przyjęliśmy do oceny podział na 12 kategorii:

(S1) Samoloty z napędem tłokowym

(S2) Samoloty z napędem odrzutowym

(S3) Pozostałe latające

(Pk) Pojazdy kołowe wojskowe

(Pg) Pojazdy gąsienicowe wojskowe

(Pc) Pojazdy cywilne (kołowe i gąsienicowe)

(Kp) Pozostałe pojazdy i kolej

(O1) Statki i okręty do 65cm

(O2) Statki i okręty ponad 65cm

(O3) Pozostałe pływające

(B) Budowle

(F) Figurki

4. Osoby chcące wziąć udział w konkursie umieszczają galerie modeli na stronie http://konkursymodelarskie.pl/. Uczestnik zawodów może zgłosić nieograniczoną ilość modeli w danej klasie. W klasyfikacji będzie uwzględniony najlepszy model uczestnika w danej klasie.

5. Modele nagrodzone w poprzednich edycjach Bielskiej Majówki Modelarskiej nie mogą brać udział w konkursie.

6. Tworzenie galerii konkursowej:
    Można umieścić 7 zdjęć modelu wg schematu:
    widok z przodu, widoku z tyłu, lewy bok, prawy bok, widok z góry, 2 dodatkowe dowolne ujęcia.
    a) 1 ujęcie = 1 zdjęcie. Kilka sklejonych zdjęć w jedno nie będzie akceptowane.
    b) Zdjęcia modeli w gablotach nie będą akceptowane
    c) wielkość pojedynczego zdjęcia max. 3MB
    d) dodawane zdjęcia będą weryfikowane pod kątem zgodności z regulaminem.

V. ZASADY OCENY.

1. W dniach 21-23 maja 2021 do godz. 23:59:59, głosujemy poprzez stronę http://konkursymodelarskie.pl/ na 3 modele w każdej kategorii, przypisując każdemu odpowiednie miejsce. Oceniana jest cała galeria zgłoszonego modelu.
    Punktacja na model:
    1 miejsce - 10 gwiazdek,
    2 miejsce - 5 gwiazdek,
    3 miejsce - 2 gwiazdki.
    2. Punkty będą sumowane i na tej podstawie zostaną ocenione modele.
    3. O lokacie decyduje ilość punktów.
    4. Jedna osoba głosuje tylko raz.
    5. Nabijane głosy będą anulowane.

VI. NAGRODY

1. Pierwsze 3 miejsca w każdej kategorii otrzymają dyplomy, medale i nagrody rzeczowe.
    2. Do zwycięzców nagrody zostaną przesłane pocztą.

Zapraszamy Serdecznie do udziału i życzymy wygranej!

Osoba do kontaktu:
    Marcin Mateuszek
    +48 505024864
    facebook.com/KoloModelarskieODK

Modele wcześniej zarejestrowane w starych kategoriach zostaną przesunięte do właściwych.
    Dodatkowo została dodana nowa kategoria w grupie Senior przez portal „Konkursy modelarskie on-line”

INNE – nie ujęte w innych klasach (dioramy, broń, Sci-Fi itp)

Zapraszamy serdecznie wszystkich modelarzy, małych i dużych, do rejestrowania swoich modeli już od 17 kwietnia na stronie http://konkursymodelarskie.pl
    Niech moc będzie z Wami ✂️✂️✂️
    Jeśli ktoś z Was nie rozliczył się jeszcze z PiT-ów to proszę o odpisanie 1% na rzecz Michała. Informacja o Michale zamieszczona na profilu Kartonowego Tura. Dziękujemy

1. Hator 2021-04-23 20:37:49

W związku z dużym zainteresowaniem naszą imprezą, pozwoliliśmy sobie na zwiększenie ilości kategorii.

W grupie Senior wprowadziliśmy zmiany w kategoriach.
    Były:

(Pk) Pojazdy kołowe
    (Pg) Pojazdy gąsienicowe
    (Pz) Pozostałe pojazdy lądowe

Są:

(Pk) Pojazdy kołowe wojskowe
    (Pg) Pojazdy gąsienicowe wojskowe
    (Pc) Pojazdy cywilne (kołowe i gąsienicowe)
    (Kp) Pozostałe pojazdy i kolej

Modele wcześniej zarejestrowane w starych kategoriach zostaną przesunięte do właściwych.
    Dodatkowo została dodana nowa kategoria w grupie Senior przez portal „Konkursy modelarskie on-line”

INNE – nie ujęte w innych klasach (dioramy, broń, Sci-Fi itp)

1. Szwagier 2021-04-23 21:49:41

Właśnie mialem pisc/pytać o dioramy. Ale widzę że są w kategori inne. 

1. Hator 2021-04-25 14:14:29

Właśnie mialem pisc/pytać o dioramy. Ale widzę że są w kategori inne. 

Szwagier

Tak. Dodana została kategoria Inne. Zapraszam do zgłaszania modeli. :-)

1. Zygfryd 2021-04-25 16:33:35

A ja zapytam o zdjęcia. Czy mają być studyjne z jednolitym tłem, czy plenerowe również wchodzą w grę? 

1. Hator 2021-04-25 22:00:00

A ja zapytam o zdjęcia. Czy mają być studyjne z jednolitym tłem, czy plenerowe również wchodzą w grę? 

Zygfryd

Zdjęcia mogą być też plenerowe. Są już takie galerie. Ważne, aby model w miarę możliwości był ustawiony do obiektywu zgodne z regulaminem. :-)

1. Hator 2021-05-07 21:40:00

Witajcie! Przedstawiam listę sponsorów  naszych nagród w konkursie. 

Obrazek

Zapraszam Serdecznie do udziału w naszej imprezie. 

1. Szwagier 2021-05-08 08:14:17

Jutro wrzucę fotki do konkursu... Dziś popstrykam aparatem 

Pytanie.... Modele będą oceniane przez sędziów? Czy na zasadzie "hej biorę udział w konkursie, możesz oddać na mnie głosik" zawsze ignoruje takie wiadomości 

1. AndDi 2021-05-08 13:22:40

Pytanie.... Modele będą oceniane przez sędziów? Czy na zasadzie "hej biorę udział w konkursie, możesz oddać na mnie głosik" zawsze ignoruje takie wiadomości 

Szwagier

Słuszne pytanie, bo jak będzie oceniane na podstawie pospolitego ruszenia (czyli jak wyżej napisane - znajomy znajomego głosuj na mnie), to raczej nie warto brać udziału. No i trochę mała ilość zdjęć, powinno być chociaż 10.

1. Zbyszek001 2021-05-08 14:52:02

po ostatnim konkursie on line jestem bardzo do tego typu konkursów rozczarowany. Jak czytałem w regulaminie, głosuje pospolite ruszenie. Chyba nie wezmę udziału, ale modele pooglądam i jeśli będzie szansa ocenie.

Moim zdaniem oceniać powinni tylko Ci którzy wystawili modele. Wtedy miałoby to sens bez prawa głosu na swój model. A tak to znam pomysłowość Polaków w takich konkursach.

1. Hator 2021-05-09 12:15:58

Pozwólcie że odniosę się w jednej odpowiedzi do Waszych reakcji. 

Jutro wrzucę fotki do konkursu... Dziś popstrykam aparatem 

To świetnie.

Jeżeli chodzi o wątpliwości związane z głosowaniem to temat wygląda następująco.

Głosować może każdy, natomiast nabijanie głosów jest bardzo łatwe do wykrycia i będzie to kasowane. Hurtowe głosowanie nie przejdzie. Obawy pod tym względem są nieuzasadnione. Również takie wiadomości ignoruję, jeśli to, na co mam zagłosować nie podoba mi się. 

Słuszne pytanie, bo jak będzie oceniane na podstawie pospolitego ruszenia (czyli jak wyżej napisane - znajomy znajomego głosuj na mnie), to raczej nie warto brać udziału. No i trochę mała ilość zdjęć, powinno być chociaż 10.

po ostatnim konkursie on line jestem bardzo do tego typu konkursów rozczarowany. Jak czytałem w regulaminie, głosuje pospolite ruszenie. Chyba nie wezmę udziału, ale modele pooglądam i jeśli będzie szansa ocenie.

Czy powinne głosować tylko osoby, które wystawiły galerie swoich modeli? Uważam, że nie. Na konkursie stacjonarnym nie bierzesz udziału w ocenie modeli, jeśli coś wystawiasz w danej kategorii. W konkursach stacjonarnych są również przypadki oceniania pod kątem kółka wzajemnej adoracji. Z tego powodu zrezygnowaliśmy z zapraszania ludzi do sędziowania, aby ograniczyć stronniczość.  W wersji on-line ludzie będą i tak głosować na swoje modele, bo takie przypadki też są. Nie jest to uczciwe moim zdaniem. Kombinowania nie akceptuję w takim przypadku. Każda głosująca osoba ma przypisaną ilość głosów, po 3 na daną kategorię. Jeśli zacznie nabijać głosy to w pewnym momencie okaże się, że zabraknie jej takiej możliwości, bo magazynek pusty będzie.  I tak, jak wspomniałem wyżej zmiana urządzenia, z którego się głosuje też nie pomoże. :-)

Co do samego udziału w naszej imprezie, to powiem tak. Było wiele wątpliwości odnośnie organizowania konkursu w takiej formie. Jedną z nich widać nawet w galeriach. Część osób wstawia zdjęcia jakie uznają za stosowne wg siebie, zamiast takie, jak opisuje regulamin. Z tego miejsca można by te galerie z marszu skasować. Wg mnie 7 zdjęć to nie jest za mało. Wystarczy pomyśleć nad ujęciem. Nie zapominajcie, że obiektyw zawsze będzie zakłamywał rzeczywistość. Wiele modeli, które bardzo dobrze wyglądają na foto, w rzeczywistości już nie robią takiego wrażenia. Konkurs on-line to zawsze będzie głosowanie na zdjęcie nie na model. Taka jest smutna prawda. Dobrze to widać porównując galerie tego samego modelu wykonanego przez różne osoby.

Wiele osób, które znają naszą imprezę z formy tradycyjnej nie było zadowolona z faktu zmiany formy konkursu. Sytuacja jest zbyt dynamiczna, aby można było topić kasę, którą i tak dość ciężko jest na taką imprezę załatwić. Zakazy, które dotyczą imprez masowych blokują dostęp do sal i miejsc noclegowych. Dwa lata temu, o ile pamiętam, mieliśmy ponad 60 osób na noclegu z kliku krajów, na 143 osoby biorące udział w imprezie. 

Z drugiej strony, zorganizowanie imprezy on-line, mimo okrojonej liczby kategorii, jest okazją do tego, aby nie zamykać się do końca w czterech ścianach ze swoją twórczością. Jest to też okazja do nowych znajomości i zapraszania ludzi do odwiedzenia nas w przyszłości na stacjonarnej imprezie, a podobno warto. :-)

Aktualnie jest zgłoszonych ponad 350 modeli. Zapraszam do udziału wszystkich i życzę powodzenia.  :-)

Zgłoś swój model

1. AndDi 2021-05-09 14:33:57

Ja osobiście nie jestem przekonany do Twojej argumentacji, że głosowanie przez internautów jest lepsze. Wystarcz, że komuś będzie bardzo zależało na wygranej, a ma dużo znajomych np. na FB i da im info głosujcie na mnie i wygra model który nie powinien nawet zająć 10 miejsca.

To chyba już lepiej sędziowie, ale tacy co mają chociaż trochę pojęcia o modelarstwie. W konkursie online w którym uczestniczyłem widziałem oceny 7-8 za retusz przy malowanych modelach w całości, albo zaniżoną ocenę za symetrię, gdy fotka była że skosa. Teoretycznie nie powinienem narzekać na ocenianie w tym konkursie, bo w dwóch kategoriach w których startowałem zająłem dwa drugie miejsca, ale dziwły mnie te bezsensowne oceny wytrząśnięte z rękawa, a jednocześnie nie zauważali innych widocznych wad.

Mimo tego i tak myślę, że lepiej sędziowie niż pospolite ruszenie.

Po cichu mam nadzieję, że się mylę i wygrają modele, które na to zasługują. 

1. Hator 2021-05-09 16:43:21

Podeszliśmy do oceny w ten sposób z racji, jakie wymieniłem wyżej. Nie ocenisz dobrze modelu na postawie zdjęć. To oszukiwanie samego siebie. Z tego względu oceniasz na zasadzie podoba się mniej lub bardziej lub nie. Bez dzielenia włosa na czworo. :-)

1. AndDi 2021-05-09 17:47:49

Jeżeli nie można ocenić modelu na podstawie zdjęć, to po co robić taki konkurs? 

Też uważam, że trudno ocenić model na podstawie fotek, szczególnie jak jest ich tylko 7. A przy modelach złożonych przydaje się więcej zdjęć.

Ale chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi w związku z tym ocenianiem internetowym. W tym przypadku może być tak, że nawet nie wygra ten model który z wyglądu zdjęć jest najfajniejszy tylko ten który miał więcej znajomych w sieci, a to już jest słabe. 

Mimo to będę ściskał mocno kciuki, aby wyszło Wam w miarę poprawnie. 

1. Hator 2021-05-18 19:06:47

My również mamy swoje kartonowe 500+. Wczoraj w późnych godzinach wieczornych został zarejestrowany 500-ny model w naszym konkursie! Jest nam niezmiernie miło z tego powodu. Cieszy nas to tym bardziej, że to model wykonany przez juniora. :-)

Oficjalnym sponsorem nagród w grupie wiekowej Junior jest firma COBI.

Zostały ostatnie chwile do rejestracji. Tylko do czwartku do 23:59:59
    Zapraszamy serdecznie do zgłoszenia swoich modeli na nasz konkurs pod linkiem:
    ZGŁOŚ MODEL DO CZWARTKU WŁĄCZNIE
    Powodzenia!

Obrazek

1. Hator 2021-05-18 19:08:22

Jeżeli nie można ocenić modelu na podstawie zdjęć, to po co robić taki konkurs? 

Też uważam, że trudno ocenić model na podstawie fotek, szczególnie jak jest ich tylko 7. A przy modelach złożonych przydaje się więcej zdjęć.

Ale chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi w związku z tym ocenianiem internetowym. W tym przypadku może być tak, że nawet nie wygra ten model który z wyglądu zdjęć jest najfajniejszy tylko ten który miał więcej znajomych w sieci, a to już jest słabe. 

Mimo to będę ściskał mocno kciuki, aby wyszło Wam w miarę poprawnie. 

AndDi

Nie dziękuję, aby nie zapeszać. :-)

1. Wojok 2021-05-18 20:54:38

Mimo tego i tak myślę, że lepiej sędziowie niż pospolite ruszenie.

AndDi

Hmm, no ja akurat jednak wolę posospolite ruszenie. Jeżeli ktoś ma parcie i organizuje głosy, to mnie to za bardzo nie rusza. Jeżeli kogoś interesuje taka wygrana, to niech się cieszy. Nie rozumiem tego za bardzo, ale nie rusza mnie to. To jest tak samo, jak gra w np. Counter Strika. Chiterów co niemiara, czasem się odechciewa. Jaką oni mają frajdę z takiej wygranej ? Nie mam pojęcia. Ale. No właśnie, jak się trafi uczciwa ekipa, to są mecze jak ta lala. Jest ekstra, nawet jak się przegra. I to samo tutaj. Nie mam presji na pudło, choć zawsze twierdzę, że fajnie by było, tak jak i tutaj, nie mam presji na MT, ale zawsze mnie cieszą komentarze. I tak samo mam z takimi konkursami. Jak ktoś kliknie, że mu się podoba, to to już mnie cieszy. Bo wiem, że to szczere, a nie "wycyganione".

Jeżeli natomiast chodzi o komisje sędziowski, to nad tym jakoś nie umiem spokojnie przejść do porządku dziennego. Nie rozumiem ludzi z tych komisji. Podejmują się czegoś, a potem tak się ośmieszają. Rozumiem, że ciężko jest ocenić model na podstawie kilku zdjęć. I tu bym złego słowa nie powiedział. Jednak takie wpadki, jak ocena retuszu w modelach malowanych czy ocena za symetrię, gdy nie raz nie ma żadnego prostopadłego zdjęcia modelu, to dla mnie jest przegięciem po całości. To też sprawa podejścia jurorów do regulaminu konkursu. Mają go po prostu gdzieś. W przeciwnym wypadku, w wyżej wymienionej sytuacji, przy ocenie za symetrię powinno być po prostu 0 punktów i już. Sorry Winnetou, przysłałeś kiepskie fotki - pretensje do siebie.

To ma być zabawa, owszem, ale w jakieś zasady to jest ujęte, i dobrze było by ich przez szacunek do innych i siebie przestrzegać.

Podsumowując, odobiście jestem zadowolony, że ocena będzie z pospolitego ruszenia. Wiem, że spokojnie wyniki obejrzę. I to jest dla mnie najwarzniejsze przy tego rodzaju imprezach. Powodzenia i miłej zabawy organizatorom i uczestnikom życzę

1. Hator 2021-05-20 19:03:56

Mieliśmy problemy techniczne.
    Z tego powodu przesunięty został termin rejestracji modeli do piątku, 21 maja 2021, do godziny 12:00:00
    Przepraszamy za utrudnienia i zapraszam do zgłaszania modeli

https://konkursymodelarskie.pl/contest/bielska-majowka-modelarska-2021

Obrazek

1. Hator 2021-05-22 18:11:56

Mamy dokładnie 700 modeli zgłoszonych do konkursu. Zapraszam do głosowania.

ZASADY GŁOSOWANIA
    1. Wybierz 3 najlepsze modele z kategorii.
    2. Klikamy 2, 5 lub 10 gwiazdek
    3. Inna ilość gwiazdek = głos nieważny
    4. Koniec głosowania: godz. 23:59:59 23 maja 2021

https://konkursymodelarskie.pl/contest/bielska-majowka-modelarska-2021/submissions

1. AndDi 2021-05-27 11:28:20

No i wygląda, że miałem rację z tym pospolitym ruszeniem. Wyniki konkursu są przerażające, nawet biorąc pod uwagę tak małą ilość zdjęć. Wyraźnie widać, że kto miał więcej znajomych i chęci rozreklamowania się, to wygrywał.

Przejrzałem tylko dwie klasy, bo te mnie najbardziej interesowały.

W klasie O3 (tam gdzie są żaglowce), wygrał model, który ma kiepsko sklejony kadłub, a z dwóch następnych, Victory się broni, ale Wodnik już z pewnością nie - on ma przecież nawet "krowie żebra", nie mówiąc już o innych przypadłościach.

Klasa INNE, tu się w miarę broni "Koncert smyczkowy" choć uważam, że są lepsi kandydaci do tego pierwszego miejsca, ale to rzecz gustu. Zaś następne dwa miejsca, to te modele nie powinny zaistnieć na podium przy tej konkurencji co została przedstawiona.

Nie wiem jak w innych klasach, bo nie patrzyłem, ale to co zobaczyłem utwierdza mnie, że głosowanie internetowe przez "pospolite ruszenie", to nie jest dobry pomysł

Rezultaty 0 - 20 z 21 pozycji
Udostępnij temat: