PzKpfw II Ausf.D

1. beata 2021-07-04 12:29:40

Dzień dobry. Na matę trafił kolejny Niemiec. Tym razem dwójeczka z kampanii wrześniowej. Model w wycinance pokazuje późną wersję tego czołgu, w związku z czym, musiałam pozbyć się paru elementów. Oczywiście ten fakt, wyszedł w praniu, także trochę musiałam pokombinować z usunięciem tego, co już przykleiłam. Opracowanie na poziomie średnio zaawansowanym. Mankamentem tego modelu jest kolorystyka. Kolor szary, jest tak ciemny, że praktycznie nie widać linii gięcia, ani nie widać nadrukowanych śrub. Miałam niewielki kłopot z poszyciem, które u mnie wyszło za duże, względem szkieletu wanny oraz wieży. Podocinałam. Zawiasy zrobiłam po mojemu, bo te wycinankowe nijak nie przypominają zawiasów.

za duże poszycie mi wyszło dodatkowe tekturki, w miejsce dziur lampa notek do usunięcia, powinnam usunąć jescze listwę za lampą, ale zostanie tutaj pozbyłam się dwóch elementów uchwyt na tłumik, nie będzie potrzebny
  1. Wojok 2021-07-04 16:56:45

O ! Witam na forum To ja się rozsiadam z paluszkami w gorści

1. Zygfryd 2021-07-04 17:48:40

No jest i mistrzyni  Pancerka nie moja bajka, ale relację takiej "ręki" to obowiązek oglądać. A co z "Lufcikiem" którego relację kiedyś prowadziłaś? Pamiętam, że strasznie mi się podobała relacja, a nie kojarzę finału 

1. beata 2021-07-04 18:30:51

Zygfryd, wiesz co? Finału nie było, ale może będzie.

1. beata 2021-07-08 09:31:34

Witam o poranku. W Lublinie daje czadu.

Dzisiaj przerobimy temat wieży. Znowu mam za duże poszycie, które docinałam. Boczne oklejki podkleiłam dodatkowo brystolem, w celu usztywnienia malowanych powierzchni. Dodałam nity. Działko 20mm zrobione z papieru. Natomiast MG, jest zakupione. Zrobiłam zawieszenie oraz koła. Zabrakło mi śrubek, i muszę czekać, aż przyjdą zamówione.

za duże poszycie za duże poszycie zrobiłam imitację zawiasów wklejka z brystolu na bocznym poszyciu wieży MG od Abera koła napędowe Koła napinające komplet kół nośnych
  1. Wojok 2021-07-08 10:45:05

Beata, jakich farb używasz ? U Ciebie to malowanie zawsze tak świetnie wychodzi  A u mnie to zawsze glutuje, schodzi albo nierówno pokrywa. A najczęściej wszystko razem

1. beata 2021-07-08 11:07:24

A czymś takim maluję. Bardzo dobra farba. 

1. Wojok 2021-07-08 12:21:12

Dzięki. Muszę tutaj poszukać czegoś takiego. Jak dotąd, z żadnej nie jestem do końca zadowolony. Ale dopuszczam też myś, że ze mnie malarz-dupa, i niczym dobrze nie pomaluję

1. Popeczek25 2021-07-10 22:33:54

Ale to jest akrylowa farba. Nie rozmiękcza Ci kartonu? Ja kiedyś pomalowałem Teciaka 34 paktrą i momo, że był caponowany 2 razy, rozmiękł cały i zmarnowałem model :-/  Pytam z ciekawości bo sam aktualnie szukam farby odpowiedniej do popaćkania Tygrysa :-) 

1. beata 2021-07-14 01:54:03

Maluję tylko, i wyłącznie akrylami. Model nigdy mi nie rozmiękł.

1. Popeczek25 2021-07-14 21:03:58

Wypróbuje tą farbę :-) być może pactra miała za dużo wody względem pigmentu,  dlatego rozwaliłem Tciaka :-)

1. chilar 2021-07-16 00:17:32

Wypróbuje tą farbę :-) być może pactra miała za dużo wody względem pigmentu

Warto przed malowaniem psiknąć mgiełką podkładu (nie na wodzie) np. Gunze/Mr.Hobby w sprayu lub nawet tańszym w sprayu z Castoramy.

1. beata 2021-07-18 18:33:03

Cześć.

Model w zasadzie skończony. Brakuje mi kalkomanii oraz liny holowniczej. Kalkomanie zamówione, a lina holownicza czeka na zmiłowanie pańskie.

Model malowałam farbami GERMAN PANZER GREY. Spód pomalowałam DUNKELGELB, bo chciałam uzyskać delkikatne przykurzenie spodu wanny. Farbę przetarłam dużym pędzlem z terpentyną. Na koniec dałam trochę pigmentu.

gąsieniece pasują :-) czarny podkład z farby akrylowej kanister na wodę. Odlew żywiczny. z tyłu brakuje liny holowniczej jeszcze kalkomanie, i gotowe. pigmenty kupuję w sklepie dla plastyków
Rezultaty 0 - 13 z 13 pozycji
Udostępnij temat: