YAMATO przypłynął

1. Jacek-KP 2021-11-30 18:16:02

Cześć.

Udało mi się "upolować" oryginalnego YAMATO made in A.Haliński z 1999 roku. Jest ogromny. Jeszcze nie mogę się nim nacieszyć. Od wielu miesięcy nie było rozsądnej oferty - albo za drogie, albo stara wersja. No i mam do Was pytanie, bo sam nie wiem jak postąpić: kleić, czy zachować? To już jest bardzo rzadki model, a z czasem jego wartość rośnie. Może potraktować go jako inwestycję. Sam nie wiem. Co o tym sądzicie? Podpowiedzcie.

Ja mam to -YAMATO okładka w pełnej krasie YAMATO 1945 r.
  1. Wojok 2021-12-01 06:55:49

Cześć Jacek, zjadłeś dziewiątkę w roczniku. Nie chwaląc się, też go mam Ale nie traktuję go jako lokata kapitału. Ile na nim się da zarobić ? I kiedy ? Przyjdzie mi ochota ( a pewnie przyjdzie), to pójdzie pod nóż, że tylko będzie furczało. Po to w końcu on jest. I tak naprawdę, to sklejony robi wrażenie Ale przede wszystkim, to Ty sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: czy Ty  kiedykolwiek podejdziesz do tematu klejenia tego modelu ? Ja mam wrażenie, że nie. A w takim wypadku sugerowałbym już go wystawić na sprzedaż za jakąś wyrąbaną w kosmos cenę. A nóż ktoś kupi i rzeczywiście będzie zysk. A jak nie, to niech leży - jeść nie woła. Jednak, myślę, że z czasem ceny tych modeli zaczną spadać - będą wracać na rynek, po naszym "zejściu z rynku"

1. Jacek-KP 2021-12-01 10:26:12

Dzięki za komentarz. Dodałem "9". Jak na razie Haliński nie planuje dodruku, więc cena będzie rosła. Już widziałem ten model wystawiony za 450 zł i ktoś go kupił! Aż żal pociąć. Ale z drugiej strony czy dla 100-200 zł zysku warto psuć sobie frajdę z klejenia tego "dinozaura"?

1. Wojok 2021-12-01 11:24:15

Ale z drugiej strony czy dla 100-200 zł zysku warto psuć sobie frajdę z klejenia tego "dinozaura"?

Jacek-KP

O tym właśnie między innymi piszę. Na wczasy za to nie pojedziesz, a model tej klasy prosi się o sklejenie

1. Jacek-KP 2021-12-01 16:42:49

W modelarni czeka szkielet TITANICA. Jak go skończę to może wezmę się za YAMATO. No i domek na działce prawie ukończony, więc będzie gdzie trzymać tę "armadę". Może uda nam się go sklejać równolegle? Na razie idę do pracowni pisarskiej. Nożyczki rdzewieją ;-)

1. Wojok 2021-12-01 19:58:27

Może uda nam się go sklejać równolegle?

Jacek-KP

A chciało by Ci się go sklejać tak "szybko" jak ja ?

1. Jacek-KP 2021-12-01 20:26:09

Hm, czy to jest wyzwanie? I co to znaczy "szybko"?

1. Wojok 2021-12-02 07:35:59

I co to znaczy "szybko"?

Jacek-KP

Patrz: relacja z budowy żaglowca "Dar Pomorza" 

1. AndDi 2021-12-02 08:15:37

No to jest nie lada wyzwanie, żeby sklejać tak szybko jak kolega Wojok 

1. Popeczek25 2021-12-08 13:05:11

Hej Jacek :-) To żeś upolował grubego zwierza !:-) Ja Ci powiem, że jakbym trafił ten pancernik z tego rocznika, z tego wydawnictwa, to raczej bym nie kleił. Zostawilbym, gdzieś potrzymał i za kilka lat wartość kolekcjonerska wzrośnie kilkukrotnie, to już prawie biały kruk. Osobiście posiadam Takao z Military model, też stary rocznik , może nie jest taki cenny ale i tak traktuje go jak relikwie . Ale to moje zdanie, są tacy, co kleją , i też fajnie :-) w końcu po to modele wydano, żeby je sklejać ;-) 

1. warmiak66 2021-12-24 14:19:04

Ja już nie odkładam  do archiwum modeli których posiadam bardzo dużo.Zbierałem całe życie /nadal to robię/teraz tylko sięgam i tnę i keję,,sama radocha,,a to że bedzie w cenie?Nie przykładm do tego uwagi.Raz się żyje!!Pozdrawiam

Rezultaty 0 - 11 z 11 pozycji
Udostępnij temat: