ORP Orzel z GPM , pytanie o wyrzutnie torped

1. marecuki 2024-09-17 18:31:20

Hejka

Zachcialo mi sie popelnic ten model z otwartymi oslonami wyrzutni torped z obu koncow okretu i ruchome/w pozycji bojowej kadlubowe, w zwiazku z tym mam kilka pytan odnosnie ich wygladu oraz polozenia. Nigdzie nie wyszperalem zdjecia z otwartymi klapami, jedynie sa modele z MM z obrotowymi kadlubowymi wyrzutniami. 

Kwestia 1 - na zdjeciu z ladowania torped i MM-owskich Orlow wyrzutnie zamkniete sa w jednolitej "skrzyni" z 2 otworami na przestrzal, a w modelu GPMu rury wyrzutni sa widoczne, nie ma blachy zamykajacej od gory oraz tych z otworami z tylu i z przodu. Czy poza budowa Orzel plywal operacyjnie z takim wygladem wyrzutni?

Kwestia 2 - klapy wyrzutni z przodu i z tylu okretu. Ze zdjec, rysunkow i innych modeli wyglada na to ze pokrywy wyrzutni gotowych do strzalu chowaly sie w glab kadluba (dokladniej to uchylaly na osi) zeby zejsc z drogi torped. Autor wycinanki przewidzial ladne ozebrowanie od wnetrza oslon ale jesli otwieraly sie tak jak mysle to w zadnej ich pozycji nie beda one widoczne, czy to jest wiec taka sztuka dla sztuki? A moze uchylaly sie na zewnatrz? (nie widzlaem ani jednego takiego przypadku ale nie jestem specem od okretow). Na rysunkach montazowych wyglada na to ze os ich uchylania jest od strony blizszej dzioby na dziobie i blizej rufy na rufie. 

Zagmatwalem? Jesli tak to przepraszam :) Bede wdzieczny za rzeczowe odpowiedzi. 

Dziwnie mi stronka czasami dziala, pisalem zalogowany, a przy zapisywaniu kazalo mi znow sie zalogowac i nie widze zeby pierwotny post wszedl, jesli zdubluje to prosze nie linczowac...

1. PAN-KARTON 2024-09-23 16:28:05

[...] Dziwnie mi stronka czasami dziala, pisalem zalogowany, a przy zapisywaniu kazalo mi znow sie zalogowac i nie widze zeby pierwotny post wszedl, jesli zdubluje to prosze nie linczowac...

marecuki

W kwestii torped nie pomogę. Znalazłem tylko takie zdjęcie. Ciężko o takie fotki w czasie płynięcia (?) jak dobrze rozumiem zasadę działania tych wyrzutni ?

Co do takiego logowania się po parę razy przy jednych odwiedzinach strony, potwierdzam też tak mam. Na razie nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. A druga sprawa, o tym już pisałem. Mimo subskrypcji nie dostaje powiadomień o wpisach i to tak losowo ??? Dziwne.

W czasie remontu w Stoczni Marynaki Wojennej
  1. PAN-KARTON 2024-09-23 16:53:18

Ale Ty chyba pytasz o inną wersje tego okrętu. Nie trafiłem (?) chciałem dobrze

1. Wojok 2024-09-24 06:17:42

Spróbuj poszukać pod hasłem ORP "Sęp" - to dłużej eksploatowany bliźniak, więc powinno być więcej fotek

Rezultaty 0 - 4 z 4 pozycji
Udostępnij temat: