35 minut dla pasjonatów latania

1. PAN-KARTON 2025-02-13 07:21:32

B-29 od środka w locie. To trzeba zobaczyć. Najbardziej mnie zaskoczyły te w sprytny sposób otwierane okienka boczne kokpitu

https://www.youtube.com/watch?v=iKSCrkmb1Bg

Czyli piloci podczas IIWŚ latali już tym czym w latach 70 latał Han Solo sokołem Milenium w Gwiezdnych Wojnach. Trzeba by się zastanowić czy Star Wars to SciFi czy podkoloryzowany dokument

1. Wojok 2025-02-13 11:30:41

Z tego co wiem, inspiracją do powstania pierwszej ( a właściwie czwartej ) części Gwiezdnych Wojen, był atak na niemieckie zapory wodne.

Dialogi w bazie, w czasie końcowego ataku, który jest praktycznie kopią owej akcji, również są, że tak powiem, zerżnięte ze sztabu monitorującego akcję.

W czasie premiery dla wąskiego grona rodziny i przyjaciół, gdy film był jeszcze nie ukończony, sceny walki "myśliwców kosmicznych", były zastąpione filmami archiwalnymi z walk myśliwców z czasu wojny.

Ciekawe, że nikt na Lukasie nie zostawił po tej premierze suchej nitki, tylko Steven Spielberg się nie odzywał - on jeden rozumiał, jak ogromny potencjał drzemie w tej produkcji.

Piotrek, berecik z głowy, za spostrzegawczość i kojarzenie faktów

1. PAN-KARTON 2025-02-15 02:52:36

Piotrek, berecik z głowy, za spostrzegawczość i kojarzenie faktów

Wojok

Bardzo dziękuję za berecik. Ale kto po obejrzeniu tego filmu z linka i StarWars nie miałby takich skojarzeń ?

Rezultaty 0 - 3 z 3 pozycji
Udostępnij temat: