Konkurs 20UK - ORP Kaszub, 1:300 (WIR)

1. mirkuch 2025-07-04 10:15:47

Nie dało rady wkleić luf bardziej po środku komory zamkowej? Trochę dziwnie to wygląda. Faktycznie, naciąg nie wygląda dobrze. Albo robić od nowa, albo zostawić jak jest, aby po nabraniu większego doświadczenia wrócić i poprawić :).

DziadekTadek

Chodzi o to, że są wklejone do samego dołu, a zostaje tyle miejsca na górze? Tutaj nie dałem sobie za dobrze rady z tą komorą zamkową, w sensie nie ma ona idealnego kwadratowego kształtu, ale po zrobienu luf, wykorzystałem igły wg. Twojej podpowiedzi, to te lufu wchodziły ze sporym luzem. Nie wiem czy dobrze myślę, ale w takim wypadku musiałbym wkleić coś w środku tej komory, powiedzmy grubości 0,5 mm lub cieńsze i dopiero nakleić lufy? 

Myślę, że dzisiaj lub po weekendzie wrzucę już skończony też drugi okręt, wydaje mi się, że tam to olinowanie wyszło ciut lepiej.  Stosuję nici elastyczne z JSC i czuję, że w przypadku takich cieńkich masztów nie umiem tego jeszcze zbyt perfekcyjnie. Nie widać tego, ale olinowanie łączące obydwa maszty próbowałem kilka razy przy obu okrętach. 

1. DziadekTadek 2025-07-04 10:41:46

Chodzi o to, że są wklejone do samego dołu, a zostaje tyle miejsca na górze? Tutaj nie dałem sobie za dobrze rady z tą komorą zamkową, w sensie nie ma ona idealnego kwadratowego kształtu, ale po zrobienu luf, wykorzystałem igły wg. Twojej podpowiedzi, to te lufu wchodziły ze sporym luzem. Nie wiem czy dobrze myślę, ale w takim wypadku musiałbym wkleić coś w środku tej komory, powiedzmy grubości 0,5 mm lub cieńsze i dopiero nakleić lufy? 

Cześć Mirkuch, dokładnie o to mi chodzi w kwestii artylerii. Z zakładaniem olinowania też mam problemy, więc za wiele nie pomogę. Trzeba "na czuja" naciągać nitkę tak aby nie zwisała a jednocześnie nie ściągała masztów. Teoria łatwa, ale jak napisałem mam problemy z przekuciem jej na praktykę.

Pozdrawiam

1. mirkuch 2025-07-06 11:08:48

Kaszuby skończone Cieszę się, że udało mi się je skończyć. Wiem, że pojawiło się trochę błędów czy niedokładności z mojej strony, które są widoczne. Dla mnie sporym sukcesem będzie, jeśli jest chociaż odrobinę lepiej niż przy Gota Lejon, bo to by znaczyło, że jest jakiś postęp. Bardzo dziękuję za wszystkie rady i uwagi, czy ewentualne przyszłe komentarze, bo są dla mnie bardzo cenne i pomocne (nawet jak czasem tego nie widać w moim sklejaniu). 

Na koniec pytanie do organizatora konkursu. Piotrek czy galerię można już wstawiać czy czekamy jeszcze? Wydaje mi się, że gdzieś padło żeby robić je w jednym czasie.

1. DziadekTadek 2025-07-06 13:19:58

Gratuluję ukończenia modeli. Widać, że nauka nie poszła w las, drugi model ma o wiele lepiej zrobione olinowanie i działa też wyglądają lepiej.

Może dasz się jeszcze namówić na dodanie relingów na dachach sterówek, poprawi to wygląd modeli. Teraz te dachy z imitacją kompasu wyglądają trochę "łyso". Na zdjęciach z epoki można się dopatrzeć relingów w tym miejscu.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję dobrnięcia do ukończenia modeli i zdobycia nowych doświadczeń.

1. mirkuch 2025-07-06 14:23:32

Dziękuję! To prawda, że ten sklejany jako drugi zawsze wychodził ciut lepiej. Te relingi na nadbudówce totalnie przeoczyłem na zdjęciach. W instrukcji w ogóle ich brak, zresztą dla całego modelu.

1. FSO 2025-07-06 21:58:35

Sa! Na zdjęciach, które prezentujesz naprawdę widać wyraźny postęp w warsztacie w porównaniu do Goty. Bardzo fajnie te okręty się prezentują. Jedynie jeden maszt jest krzywy, ale wiem, że to efekt ataku drapieżnika. U mnie w domu występuje podobny problem, dlatego radzę albo gablotkę albo postarać się o miejsce niedostępne, Ale czekam na galerię końcową!

1. PAN-KARTON 2025-07-17 06:50:37

Do wszystkich Uczestników KONKURSU 20UK oraz Obserwujących i chcących głosować :

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4774,3,konkurs-20uk#108026

1. mirkuch 2025-07-19 07:49:11

-----KONIEC-----

Galeria pod linkiem

http://www.kartonowki.pl/modele-galeria/model/7272,orp-kaszub

Rezultaty 160 - 168 z 168 pozycji
Udostępnij temat: