Polskie awionetki z 1927 roku, 1:33 (WAK)

1. mirkuch 2026-02-19 18:51:45

Czas na kolejną aktualizację po dłuższej przerwie. Zrobiłem podwozie z kołami, płozę ogonową, usterzenie poziome i pionowe. Usterzenie nie wyszło perfekcyjnie i jestem średnio z niego zadowolony. Każdy ster zaprojektowany jako właściwie dwa elementy: góra i dół do sklejenia na sklejkę (tak proponuje Autor). Ja spróbowałem skleić to na styk i nie wyszło perfekcyjnie, zakładam, że to głównie za słaby szlif brzegów elementów przed złączeniem. 

P.S. Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Na usprawiedliwienie dodam, że zaczynam myśleć nad udoskonaleniem, w miarę możliwości, tej części pracy modelarskiej.

1. KARTOM 2026-02-19 20:00:26

Kółka wyszły bardzo fajnie. Stateczniki poziome ok tylko coś "klapnięte" albo to kwestia ujęcia. Natomiast pionowy wyszedł najsłabiej... Jest po prostu "zwichrowany" 

1. mirkuch 2026-02-23 19:44:09

Tomek, co do tego statecznika to zgadzam się, tam nałożyło się kilka moich błędów. Po pierwsze to zamieszanie z tekturą, które skończyło się tym, że szliowałem i odcinałem z grubości tekturę na wszystkich statecznikach, po drugie już przy szlifowaniu krawędzi i samym formowaniu niestety trochę pokpiłem sprawę. Na żywo nie rzuca się to w oczy, natomiast oglądając na powiększeniu czy z bliska wiadomo babol dobrze widoczny. 

Wrzucam zdjęcia ukończonej awionetki JD-2. Ogólne jest zadowolenie, że udało mi się skończyć model, odczucia mam mieszane, bo są elementy, które wyszły według mnie bardzo ok, jak i takie, gdzie mogłem się zdecydowanie lepiej przyłożyć, ale więcej pewnie napiszę w galerii modelu. Tymczasem wrzucam kilka zdjęć 

1. KARTOM 2026-02-23 20:52:46

Nie wiem Mirek jak to się stało ale rozstaw kół jest zdecydowanie za mały. Myślę że z takim rozstawem samolot miałby duży problem zarówno ze startem jak i lądowaniem... Poszperałem i załączam zdjęcia znalezione w necie. A tutaj galeria sklejonego modelu http://kartonowki.pl/modele-galeria/model/654,jd-2-z-wak

Pomijając ten przykry incydent myślę że to najlepszy samolot w Twoim wykonaniu. 

1. mirkuch 2026-02-24 06:27:34

Ten rozstaw wynika chyba z błędu jaki zrobiłem przy oklejaniu szkieletu poszyciem, bo coś mi się nie zgrało przy osadzaniu drucików żeby trafić w wzmocnienie szkieletu. O ile z prawej strony nie było problemu, żeby stabilnie osadzić i rozchylić tą prawą "goleń" pod odpowiednim kątem, to z lewej strony nie miałem stabilnego podparcia w szkielecie i po rozchyleniu drucik zapadał się głębiej i nie byłem w stanie ustawić równo samolotu. Skończyło się tak, że najpierw ustawiłem lewą stronę w najbardziej stabilnej pozycji i do niej dopasowałem prawą

1. Pashal 2026-02-25 09:52:27

Model sklejony z tego opracowania :

https://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=11282

Twój model jest już w galerii i otrzymuje pochwały, ale nie kusi Ciebie, aby jednak ten rozstaw kół poprawić, koła już niech takie zostaną ?

1. mirkuch 2026-02-25 12:16:59

Pashal widziałem tą galerię i ten model, super sklejony zresztą:) Co do tych kół, to trochę pisałem w poście wcześniej nie bardzo sobie umiałem z tym poradzić na etapie budowy i nie wiem czy umiałbym naprostować te koła teraz nie robiąc dodatkowych szkód. 

Rezultaty 20 - 27 z 27 pozycji
Udostępnij temat: