Stojak na długie listwy i druty

1. Jacek-KP 2016-11-12 18:16:00

Od wielu miesięcy "chodził" mi po głowie pomysł stojaka na dłuższe materiały typu, rurki, pręty, kołeczki czy druty. Kupowane sukcesywnie w różnych sklepach (dzięki Ci Andrzeju za pomoc w tym względzie), stały w kącie pokoju za drzwiami i co róż przewracały się na podłogę. Sprzątanie takiego kąta też stwarzało problemy. W końcu koncepcja dojrzała. Kupiłem 2 elementy tuneli do wentylacji łazienkowej. Jeden długości metra, a drugi o połowę krótszy. Długi przeciąłem na dwie części 25 i 75 cm długości. W ten sposób powstały trzy tunele o różnych długościach. W piwnicy znalazłem kawałek deski i listewkę 10x10mm. Z deski wyciąłem podstawę a z listewki zrobiłem obramowanie. Całość sklejona na WIKOL, a dłuższe listwy jeszcze są przyśrubowane. Trzy tunele połączyłem mocną taśmą dwustronnie klejącą. Cały pakiet wcisnąłem do gotowej podstawki. Na razie podstawka jest surowa, ale będę ją lakierował.

Zmieściły się tu nawet paski balsy różnej długości. Szerokość tunelu wynosi 12 cm a grubość 6 cm. Jest więc dużo miejsca na druty, rurki, patyki itp. Jak odcinam fragmenty patyków, drutów czy deseczek i ubywa z długości, to przenoszę do niższej, krótszej części.

I stojak gotowy. Można go przestawiać, a  jak coś małego wpadnie do środka, jest możliwość odłączenia podstawki, która jest zamocowana na wcisk.

1. AndDi 2016-11-14 11:12:21

Można go przestawiać, a  jak coś małego wpadnie do środka, jest możliwość odłączenia podstawki, która jest zamocowana na wcisk.
    Jacek-KP

Tudzież do przekręcenia do góry nogami

1. noker 2017-03-04 20:43:37

Fajny pomysł na stojaczek. Do tej pory trzymałem listewki w pojemniku plastikowym, ale był niski i wiecznie się to przewracało.

Teraz będzie lepiej.

1. Wojok 2017-04-02 11:57:00

A cóż to za kadłub koło niego stoi ?

1. noker 2017-04-08 11:45:53

A to akurat DHC-2 Beaver w malowaniu KenmoreAir,

Zestaw ARF od jakiegoś Wietnamczyka, 1,6m rozpiętości, planuję jako spalinę.

Rezultaty 0 - 5 z 5 pozycji
Udostępnij temat: