1. Quinezz 2018-01-07 17:07:38

Witam wszystkich. Szukam lakieru do zabezpieczenia modelu. Na allegro od wyboru do koloru, ale z opiniami już bywa różnie. Chodzi mi o zabezpieczenie modeli czołgów, lecz nie chciał bym żeby świeciły się one jak psu... wiadomo co. Podpowiedzcie czy macie jakieś sprawdzone lakiery oraz jak ich używacie. Z góry wszystkim dziękuję  

1. AndDi 2018-01-10 12:10:03

Odpowiem Ci tak samo jak koledze w Technice Modelarskiej.

Ja ostatnio zakupiłem fiksatywę firmy Renesans.  Na razie wypróbowałem na fragmentach papieru i na farbach akrylowych i wygląda, że następny model zaryzykuję i tym spryskam. Napisane jest, że:

"Zabezpiecza i chroni rysunki wykonane ołówkiem, węglem lub pastelami. Jest bezbarwna i nie żółknie w czasie. Jeśli zostanie użyta w nadmiarze, może przyciemnić barwy. Przeznaczona również do akryli i temper. Chroni przed rozcieraniem i wpływem promieni UV".

Może spróbuj, ale najpierw wykonaj swój własny test.

1. AndDi 2018-02-12 16:13:03

Co do wyżej wymienionej fiksatywy. Sprawdziłem na modelu. Model częściowo druk kolor i częściowo malowany akrylami.
    Dla mnie rewelacja. Widać, że leciuteńko jest coś nałożone, ale nie świeci się jak psu wiadomo co. Taka delikatna satyna.

Rezultaty 0 - 3 z 3 pozycji
Udostępnij temat: