Zestaw miniszlifierka Proxxon

1. Bartko28 2018-10-28 08:55:30

Mam możliwość okazyjnego nabycia takiego zestawu. Nigdy nie używałem takich zabawek. Warto sobie sprawić taki gadżet?

1. AndDi 2018-10-29 11:38:41

Nie wiem jakiej jest wielkości ten przyrząd. Ja mam np Dremel 300i i prawie w ogóle go nie używam, bo dla mnie jest zbyt duży i nieporęczny do modelarstwa kartonowego. Mam go, bo syn mi zostawił więc troszkę wykorzystuję. Jest umocowany do stołu i sporadycznie używam jako mini szlifierkę. Za to używam sporo takiej wiertarki:

https://sklep.avt.pl/wiertarka-miniaturowa.html

Jest mała, leciutka, poręczna i niedroga. Używam już jej od 2,5 roku, działa świetnie. Do tego trzeba jeszcze zakupić zasilacz.

1. Zbyszek001 2018-10-29 11:44:08

Nie wiem jaka to okazyjna cena, ale bez wałka giętkiego nie porumakujesz. 

Lepiej kupić normalną mini wiertarkę za dosłownie grosze, albo wałek giętki do zwykłej wiertarki z regulacja obrotów.

1. Maciejesław 2018-10-29 13:39:32

Bartko, jeśli używać tego będziesz to czegoś poza modelarstwem to bierz. Ja już sobie nie wyobrażam domowego masterkowania bez tego wynalazku. Ostatnio nawet zacisk hamulcowy tym regenerowałem:)

Też mam dremel 300, jak Andrzej. Ale to nie ma różnicy. W lidlu są czasami te marki Parkside, kolega sobie kupił i też jest zadowolony. Sęk tkwi w oprzyrządowaniu, końcówkach i dodatkowych przystawkach. Na tym nie warto oszczędzać. Mam na przykład frezy i dostawkę do frezowania i można z pomocą tego zrobić cuda.

A jeszcze z wałkiem giętkim, jak Zbigniew:] napisał, to już w ogóle, można budować promy kosmiczne.

1. Bartko28 2018-10-29 20:39:43

Do zestawu jest dodatkowo wałek giętki, zapomniałem o tym wspomnieć. Całość kosztuje lekko ponad 250 PLN - więc nie mało. Niemniej tak sobie myślę, że nawet gdyby okazało się to zakupem "na wyrost" to nie będę stratny przy odsprzedaży. Jak tylko odbiorę to cudeńko ;-) i potestuję to postaram się podzielić wrażeniami.
    A do promów kosmicznych to mi jeszcze baaaaardzo daleko. Na razie ambicje na dużo niższym pułapie, czyli uczciwie sklejony samolot. :-)

Rezultaty 0 - 5 z 5 pozycji
Udostępnij temat: