Sztance biopsyjne

1. Bartko28 2019-01-15 19:49:10

Pewnie dla wielu z Was to temat znany i mniej lub bardziej sprawdzony. Dla mnie to okazała się nowość. Przypadkiem na "czarnym" natknąłem się na pojęcie wywołujące gęsią skórkę - "sztanca biopsyjna". Z racji niewielkich nadwyżek budżetowych mogłem namacalnie zgłębić temat. I jak dla mnie rewelacja! Rozwiązanie problemu bezstresowego wycinania powtarzalnych kółek o średnicy większej niż najgrubsza igła lekarska. Bulaje okrętowe przestają być straszne. :-) Na zdjęciach rzeczone sztance o średnicach w mm 1.5, 2, 3, 4 oraz efekt próbnego cięcia. W górnym rzędzie otwory dzięciolone Olfą i "wygładzane" wykałaczką na mokro z BCG. Dolny rząd to otwory wykonane sztancami. Oceńcie sami, czy warto. Koszt jednej sztuki (droższa wersja, z suwakiem, który wypycha wycięty krążek) to wydatek na poziomie 10zł.

Tak to wygląda Zoom Kopia rufy Gryfa Rufa od środka
  1. Maciejesław 2019-01-16 08:13:42

Rewelacja. Próbowałeś w grubszym kartonie? Na czym wycinasz? Na macie normalnie?

1. Bartko28 2019-01-16 20:08:59

Z ciekawości przetestowałem też wycinanie w tekturze 1mm - jednocześnie piwnej i twardej, introligatorskiej. W piwnej wycina się bez wysiłku, w introligatorskiej trzeba użyć troszkę siły. Ale w obu przypadkach efekty chyba niezłe. Dodatkowo wrzucam foto "odpadu" po wycinaniu (fajne do zrobienia cylindrów silnika lotniczego a'la Wasiak ;-)) lub prób wycinania np. kół ratunkowych. Jak widać "urobek" ma tendencję do rozwarstwiania się. Ciekawe, czy caponowanie tektury zapobiegłoby temu zjawisku. Niestety caponu mogę używać tylko na balkonie, a ze względu na aurę to odpada. Wszystko wycinane na macie OLFA CM.

Tektura piwna i twarda Tektura piwna i twarda Odpady
  1. Jacek-KP 2019-01-16 22:28:58

Świetna sprawa. Dzięki, że wrzuciłeś tę informację. Napisz jeszcze, gdzie to można kupić? Znalazłem podobne na stronie ADVERTI. Czy to jest to?

Ja mam stalowe wycinaki do skóry, ale to raczej chińszczyzna i muszę podłożyć pod nie PCV, grubszy karton i sklejkę. OLFA by się rozwaliła od uderzenia młotkiem, a trzeba przywalić. Nie są zbyt ostre.

1. Bartko28 2019-01-17 21:02:07

...Znalazłem podobne na stronie ADVERTI. Czy to jest to?...

Jacek-KP

Tak - dokładnie w tym sklepie zamawiałem.

1. Jacek-KP 2019-01-24 19:46:24

Kupiłem, sprawdziłem. Genialny pomysł! Dzięki Bartosz za ujawnienie tego patentu. Nie potrzeba wcale siły ani młotka na wycinanie dziurek od 1 do 4 mm średnicy.

Rezultaty 0 - 6 z 6 pozycji
Udostępnij temat: