Czy to jest mata samogojąca?

1. MilyLudzik87 2019-11-22 19:58:19

Witam 

Zakupiłem dzisiaj mate modelarską w sklepie castorama i z racji tego ze jestem amatorem modelarskim a właściwie dzisiaj zaczynam to mam pytanie czy mata zakupiona prze zemnie jest samogojąca ?  Kupiłem skalpel olfa ak5 i nie wiem czy ta mata go nie zniszczy 

1. Jacek-KP 2019-11-22 20:56:22

Wygląda podobnie, jak mata OLFA. Możliwe, ze materiał ten sam, tylko inny producent. Trzeba przejechać skalpelem po macie jakieś 2-3 cm i jeśli nie zostanie szczelina, to jest w porządku. Głębokie cięcia niewskazane. Nacięcia pozostają w macie, ale ze względu na jej strukturę brzegi nacięć dociskają się do siebie i wygląda, jakby szczeliny nie było. Z czasem, gdy matę używamy intensywnie, te szczeliny będą jednak coraz bardziej widoczne jako kreski nacięć, ale to nie zmniejsza użyteczności maty. Oryginalna mata OLFA też po czasie się zużyje i trzeba ją wymienić. Ile kosztowała twoja mata?

1. MilyLudzik87 2019-11-22 21:08:04

Mata kosztowała 14 zl

1. MilyLudzik87 2019-11-22 22:43:54

Wygląda na to że jest samogojąca po przeprowadzeniu testu jaki podsunełeś, Dziękuję 

Z racji że jestem tutaj nowy moje pytanie brzmi czy powinienem usunąć cały temat skoro dowiedziałem się już co chciałem czy może pozostać tak jak jest? Nie chciałbym zaśmiecać forum dlatego pytam. 

1. primo 2019-11-23 13:20:24

Na pewno jest samo gojąca ;-). Popyt wymusza produkowanie tańszych zamienników. Twoja na pewno nie będzie w niczym gorsza, no ewentualnie może być deko twardsza od Olfy.

Temat oczywiście może zostać :-)

1. Jacek-KP 2019-11-23 17:01:51

Gratuluję udanego zakupu! Za oryginalną matę OLFA dałem z przesyłką około 50 zł. Twój post może się przydać innym początkującym modelarzom, więc warto go zostawić. Może ktoś dopisze jeszcze coś ciekawego.

1. Zbyszek001 2019-11-26 10:26:59

Niestety, wleję łyżkę dziegciu. I w tym przypadku cena jest adekwatna jakości. Moja mata za naście złoty, padła po kilkudziesięciu cięciach. Tnąc skalpelem po skosie wyciąłem z maty szpary. I teraz nadaje się tylko do podkładki pod wybijaki. Mata dobrej jakości wytrzyma takie traktowanie. Proponuje wykorzystać mate do maksimum a potem wywalić, albo przeznaczyć do innych czynności. Ciecie skalpelem po dziurawej macie nie wróży dobrze modelowi i trwałości ostrzy. Sam to przetestowałem i zmarnowałem nie jeden element źle wycięty.

1. MilyLudzik87 2019-12-02 11:41:24

Aktualnie mata z Castorama sprawuje się znakomicie nie widać nawet śladów użytkowania. Jako początkujący modelarz to trochę ja skalpelem męcze i wcale nie tak delikatnie. Ale nie zapeszajmy w razie jakiś zniszczeń napewno umieszczę foto maty i wyrażę swoją późniejszą opinie 

1. Jacek-KP 2020-11-03 20:31:31

Minął prawie rok od zakupu taniej maty. Jak się sprawuje? Możesz coś napisać?

1. tomek1975 2020-12-02 23:46:01

Kupiłem tą samą matę chyba w maju 2019. Jestem z niej bardzo zadowolony. Nie widzę żadnych dziur i tnie się na niej bardzo dobrze. Nie próbowałem nigdy Olfy, ale tą jak najbardziej mogę polecić. Gdybym wiedział jak tu złączyć zdjęcie, to bym pokazał jej stan... 

1. AndDi 2020-12-04 12:29:28

Gdybym wiedział jak tu złączyć zdjęcie, to bym pokazał jej stan... 

tomek1975

Tu masz instrukcję jak dodawać fotki:

http://kartonowki.pl/forum/temat/3598,poradnik-dodawanie-modelu-zdjec-do-modelu-zdjecia-glownego-modelu-zdjec-do-postow-jak-zrobic-aktywne-linki-dodawanie-plikow-pdf

1. tomek1975 2020-12-04 16:02:52

Najwyraźniej ta funkcja nie działa gdy próbuję wgrać z komórki. Teraz piszę z komputera, więc mam nadzieję że się uda. 

1. Zbyszek001 2020-12-05 16:24:18

I o to chodzi.

Moja się już powoli kończy. Ale mam za 0 złoty kolejną.

Kupiłem mate A3 jak pokazujecie, i przeciąłem, mam dwie A4, dla mnie aż za duże. Moją wadą jest brudzenie maty klejem, pół biedy jak to jakiś butaprenowy czy inny. gorzej jak zapaćkam CA.

A to mi się zdarza. Niestety nie jestem typem, który wycina, odsuwa mate i skleja. Robie wszystko na raz, tnę kleje utwardzam szlifuje maluje, tak mam więc cierpi mata. Cena maty to w moim przypadku spory wydatek w modelarstwo. Ale znowu nie ma na macie co oszczędzać.

Trzeba wypośrodkować. Ja osobiście nie dam 200 złoty za dobra matę OLFY. Jak będę w Castoramie sprawdzę a takie koszty, to żadne koszty. Szczególnie dla maty A3.

.

Rezultaty 0 - 13 z 13 pozycji
Udostępnij temat: