Kup Pan Bombe

1. Szfejq 2023-01-27 00:44:06

Hej

Jest to mój pierwszy post dlatego na początek chciałem wszystkich pozdrowić.

Modelarz ze mnie słaby :] jednak ze względu na swoje zainteresowanie lotnictwem i uzbrojeniem wojskowych samolotów posiadam kolekcję (cały czas rozwijaną) modeli kartonowych. Zbiór skupiam głownie na konstrukcjach samolotów szturmowych, bombowych i multirole.

W tym roku chciałbym wreszcie sklepić A-6 INTRUDER GPM051 oraz EA-6B Prowler GPM154, ot takie logiczne duo. Jest tylko jeden problem… uzbrojenie Intrudera. Nie wiedzieć czemu model przygotowany jest z 4x zbiornik paliwa, 2x zasobnik EW (najprawdopodobniej) oraz 2x pocisk rakietowy. Jak na samolot opisany jako szturmowy to dosyć dziwny zestaw do wyboru.

Potrzebna mi pomoc w doborze modelu, z którego mógłbym podebrać zestaw bomb mk 82 (idealnie Snakeye) wraz z odpowiednim MER (Multiple Ejector Rack). Chcę, aby mój Intruder był wyposażony w 28x500lbs bomb lotniczych. Przejrzałem ofertę kilku producentów i najlepszym „dawcą” wydaje się być Angraf no.104 LTV A-7E Corsair II. Drugie rozwiązanie to kupno bomb oraz osprzętu drukowanego 3d. Koszt takiego zestawu ze strony GPM to około 650zł plus farby do malowania. Nie podobają mi się modele kartonowe łączone z drukiem 3d. Ma może ktoś innego dawcę lub rozwiązanie?

I tutaj przy okazji chciałbym zapytać czy GPM, Anser, Angraf, WAK lub inny wydawca mógłby po prostu zrobić „wydanie” z różnego rodzaju uzbrojeniem i wyposażeniem dla lotnictwa. Oczami wyobraźni widzę takie „numer” w którym po prostu wybieram co mi się podoba i wreszcie wyposażam A-10 MM 5-6 z 1994 roku. W takim wydaniu naprawdę można dużo zamieścić przy wykorzystaniu tego co już jest w zasobach wydawnictw i ogólnie na rynku. Jest w czym przebierać np.Targeting pod: AN/AAQ-14 LANTIRN, AN/AAQ-28(V) LITENING, AN/AAS-38 Nite Hawk, AN/AAQ-33 Sniper XR, AN/AVQ-26 Pave Tack. Bomby mk82,83,84, Joint Direct Attack Munition GBU-31,32,38. Laser JDAM (LJDAM). Joint Direct Attack Munition Extended Range (JDAM-ER). Cała seria Paveway, różne typy zbiorników na paliwo, zasobników rakiet i działek, pocisków rakietowych air-to-air, air-to-ground itd…

1. Jacek-KP 2023-02-19 23:03:11

Cześć. Witaj w naszym klubie. Też jestem "samolociarzem" i podoba mi się twój pomysł z wydaniem dodatkowego uzbrojenia. Podrzucę informację do pana Bogusza z WAK, PAwła Mistawiecza z KK oraz do Answera. Mam z  nimi kontakt.

Rezultaty 0 - 2 z 2 pozycji
Udostępnij temat: