Samochód ciężarowy IFA W50 LA

1. Zygfryd 2020-06-06 16:55:58

Z tym odchylaniem to ciekawa sprawa. Bo nie jestem pewny jak było w Ifach :) Widziałem na czeskich forach, że odchylali je w swoich modelach od Agromodels :)

1. Skorpion 2020-06-07 22:22:10

Cześć !

W oczekiwaniu na nową wycinankę , wziąłęm się za skrzynię. Na pierwszej fotce , to co udało mi sie uratować ze starej kabiny. Następnie silnik w ramie , plus zamocowane koła. Skrzynia ładunkowa , tylne błotniki , i wszystko razem. Na plandece widać drobne starcia się farby , w sumie nie wiem dlaczego , poprawię to pod koniec budowy. Dodatkowo gdzieś mi się krzywo przykleiło i dlatego jest taka zmarszczona , ale to w sumie mi nie przeszkadza. Mówiąc krótko - wyszło jak wyszło :))

To do następnego...

1. Zygfryd 2020-06-08 00:29:32

ta plandeka jak dla mnie może być taka pomarszczona. Nie mogę się doczekać jak zrobisz tą kabinę. Ciekawość mnie zżera 

1. Skorpion 2020-06-08 18:59:07

Zygfryd - ja też nie mogę , ale nie pozostaje nam nic innego jak uzbroić się w cierpliwość :))

Tymczasem zrobiłem jakąś skrzynkę , zbiornik paliwa i zbiornik powietrza.

I na razie tyle...

1. AndDi 2020-06-08 19:48:36

Czekanie jest kiepskie.
    A nie zrobiłeś sobie skanów?

1. pawelelka77 2020-06-09 17:12:29

Że taż dopiero zauważyłem jaki temat tu się kroi! No Kolego, to ja tu sobie przycupnę. IFA podobnie jak Robur zawsze mnie interesowały. W Twoim wykonaniu ta maszyna to będzie modelarska uczta. Kabina jest bardzo wymagająca. Można sobie podejrzeć na czeskim, czy słowackim forum  jak budowniczowie z nią walczyli. Jej konstrukcjia czy też koncepcja zbliżona jest do kabiny Skody 706 rto akv(polewaczka). Ty będziesz miał łatwiej, bo ją pomalujesz.....

1. Skorpion 2020-06-12 19:49:15

Andrzej - nie zrobiłem skanów , bo klejąc ramę i całe to oprzyrządowanie doszedłem do wniosku , że opracowanie jest idealne , i nie bęzie problemów. I generalnie jest idealne , wystarczyłoby , żeby autor zaznaczył miejsca oklejania podłogi ( takie znaczniki ) , albo pokazał w instrukcji jak to ma byc , i nie byłoby problemu.

Paweł - z tą uczta , to żeś pojechał :)) Co najwyżej będzie fajny model , i nic ponad to :)) Owszem , kabina jest troche wymagająca , ale wydaje mi się , że można ją zaprojektować prościej , tutaj autor chyba chciał rozbić to jak największą ilość elementów. Bo ja wiem , czy mam łatwiej , bo pomaluję , muszę wszystko szlifować , szpachlować , podkłądować itd. , roboty co nie miara , co oczywiście nie znaczy , że standart jest prostszy :))

Tymczasem wycinanka dotarła ( tym razem skany zrobiłęm ) , to lecimy z kabiną. Teraz jak już wiem , z czym to się je , to stwierdzam , że opracowanie jest idealne , wszystko pasuje jak należy :))

To do następnego...

1. AndDi 2020-06-12 20:48:59

Brawo za zrobienie skanów i teraz pewnie się nie przydadzą

Ale równiutko ten grill wyciąłeś

1. Zygfryd 2020-06-13 15:55:35

Mam co raz większą ochotę na sklejenie IFY od Agromodels. Walczę dalej o nowy kombajn z czechami, ale idą w zaparte. Dziwi mnie trochę ich podejście do klienta. Rozumiem, że poczta czeska może nie wysyłać za pobraniem w obecnej sytuacji. Ale ja chciałem nawet zapłacić im z góry za wszystko i czekać na zwykłą paczkę, to nie odpisali mi w ogóle. Zachęcają do kupienia modelu w pliku PDF. Ale wydrukowanie 18 stron wyniesie mnie tyle, co wycinanka papierowa. A jeszcze 10euro za plik trzeba doliczyć. Z GPM też mi nie odpisali, czy planują wprowadzić ten model u siebie. A ja już 2 lata czekam na ten kombajn 

1. Skorpion 2020-06-15 00:21:12

Cześć !

Kabiny ciąg dalszy , doszło pare elemntów , drzwi itd. Nie za bardzo zrozumiałem koncepcje autora , jak to wszystko poskłądać w całość , więc musiałęm parę swoich elemntów dorobić. Po przyklejeniu drzwi okazało się , że cała ta "maska" z przodu jest za mała , przez co nie pasuje szyba , w związku z tym powiększyłem to poprzez naklejenie tektury , zaglutowanie i szlifowanie. Teraz czas na szpachle. Również tylna ściana jest mocno przkombinowana i też ni cholery nie wiedziałem jak to poskładać. Już miałem to wyrzucić , ale szkoda mi tego co do tej pory zrobiłem , więc model ukończę , najwyżej z mozołem :)) Chciałbym zobaczyć jak ktoś skleja to w standardzie. Na ostatniej fotce przymiarka wszystkiego razem.

No to do rychłego...

1. Zygfryd 2020-06-15 15:00:30

Tak sądziłem, że ta kabina to będzie nie lada wyzwanie. Znalazłem zdjęcia sklejonej w standardzie tej z Agromodels. Więcej zdjęć TU

1. Wojok 2020-06-15 16:41:18

Tak sądziłem, że ta kabina to będzie nie lada wyzwanie.

Zygfryd

Ale jak widać, da się. I śmiem twierdzić, że można to zrobić jeszcze lepiej.

Scorpions, nie wiem czy wiesz, ale podobno Actros jest już dostępny

1. pawelelka77 2020-06-16 09:14:41

A juź chciałem Tobie poszukać sklejonej Ify... Całkiem fajnie zrobiony standard. Widać, że ten parapet to bardzo trudny element. Ja przy Skodzie  też dwa razy podchodziłem do formowania ściany czołowej....

Walcz dalej! 

1. Skorpion 2020-06-16 11:08:30

Panowie - ja nie twierdzę , że tej ify Orlikowej nie da się skleić , byłoby to co najmniej dziwne , gdyby autor opracował ramę , silnik , skrzynię itd , niemal że idealnie , a kabinę by sobie odpuścił. Jest wielce prawdopodobne , że to ja coś źle posklejałem , bo intencji autora nie zrozumiałem , a instrukcja jak dla mnie niewiele wyjaśnia. Mówiąc , że moim zdaniem jest ona przekombinowana , mam na myśli zbyt dużo elementów , praktycznie pocieta jest ona na milion elementów , każdą ściankę trzeba sklejać osobno , a tył to już dla mnie czarna magia. Posklejałem to tak , jak myślałem , że będzie dobrze i okazało się , że nie mam za dzrwiami przetłoczenia , dla mnie to nie problem , ale generalnie powinno być. Po wklejeniu drzwi , ten parapet wyszedł mi za krótki , przez co musiałęm go powiększyć i szlifować , przednią szybe musiałem zrobić własną , bo wycinankowa przez te moje przeróbki już nie pasowała. Między drzwiami a tylną ścianą dałem takie wstawki , bo wyszły mi tam dziury , a elementy z wycinanki mi tam nie pasowały itp. Ta kabina z Agro widać , że jest zaprojektowana inaczej. Podejrzewam , że oklejki kabiny to jeden element , drzwi narysowane , i to wydaje sie prostsze. Tu też można było tak zaprojektować , a jeśli ktoś chciałby zrobić otwierane , to by sobie wyciął. Dlatego mówię , że chciałbym zobaczyć jak ktoś skleja to w standardzie ( nie ze złośliwości , tylko z ciekawości ) Autorowi nic nie zarzucam i walczę dalej , choć tą walkę pomału przegrywam , niemniej skończę go , bo szkoda wyrzucać to co już zrobiłem , choć od oryginału będzie odbiegać.

Paweł - spróbuj zaprojektować taką kabinę , na pewno będzie prostsza w sklejaniu :))

Wojok - wiem , już zamówiony :))

Do , miejmy nadzieję , następnego... 

1. Zygfryd 2020-06-16 12:26:57

Spokojnie Skorpionie, my również nie sugerujemy Ci twojej nieudolności, bo wszyscy dobrze wiemy, że to trudna kabina. Tylko dla przykładu pokazałem Ci sklejonego Agromodelsa w standardzie, bo może coś podpatrzysz dla siebie  i rozjaśni Ci zamierzenia autora. Nie miałem do czynienia z Ifą więc się nie wypowiem, ale jak nadal będą zwlekać i mnie olewać to sobie w końcu kupię ich Ifę dostępną w Polsce. Nie mam aktualnie żadnego modelu z wydawnictwa, bo liczę, że w końcu się uda załatwić z nimi ten kombajn. A nie lubię mieć rozgrzebanych kilku projektów. Nie mniej uważam, że z parapetem poradziłeś sobie bardzo dobrze. Po szlifach wygląda lux

1. Sebastian01 2020-06-16 13:10:25

Sprawdź poniższe linki. W pracy mam zablokowanego FB (więc nie wiem, czy te linki prowadzą tam gdzie trzeba), ale podglądałem na telefonie i jest wiele zdjęć kabiny tej IFy sklejonej w standardzie.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1901147416597903&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=ms.c.eJw1yskNACAMA7CNUEOaHvsvhgD1axntblJUdTJ9L3yo3rQ0aaD1BgYCfIMYoN8RGQfZlREj.bps.a.1901147416597903&type=1

1. AndDi 2020-06-16 13:49:26

Obejrzałem te fotki w standardzie i nie za piękne to autko.

1. Sebastian01 2020-06-16 14:13:30

No nie za piękne, to fakt, ale mimo to widać czy i jak części pasują do siebie, a chyba to pytanie nurtowało Skorpiona najbardziej.

1. Skorpion 2020-06-16 14:18:37

Sebastian - dzięki , trochę rozjaśniło mi to intencje autora , aczkolwiek dalej nie wiem dlaczego między drzwiami a tylną ściana miałem przerwy , i jakim cudem ten z facebooka spasował parapet z drzwiami i szybą. Myślę , myslę i nic wymyśleć nie mogę. Poza tym , źle skleił tylną ścianę , bo tam idzie takie przetłoczenie jeszcze. Czy ładne , czy nie ładne to insza inszość , ważne , że da się to wstandardzie skleić , czyli błędy w moim modelu leżą po mojej stronie , ale ni cholery nie wiem gdzie. Niemniej , nie będę robił tej kabiny od nowa , bo zwyczajnie nie chce mi się przechodzić przez to wszystko jeszcze raz , dokończę to co zacząłem , tym bardziej , że na warsztacie jest jeszcze jeden projekt , a i Mercedes już w drodze do mnie :)) Generalnie i tak uważam , że ta kabina jest przekombinowana :))

Zygfryd - Czesi , to specyficzny naród. Kiedyś nie chcieli mnie w Pradze rozładować , bo nie mówię po Czesku , mimo , że oni doskonale Polski rozumieją , ale stwierdził sztapler , że jesteśmy w Czechach , to mam mówić po Czesku. Wziałem jakiegoś Czeskiego kierowcę z kolejki , który wjechał ze mną i z tym sztaplerem dyskutował , no i rozładowali. Możliwe , że nie chce im się bawić w pakowanie i wysyłanie do Polski , dlatego namawiają do wersji cyfrowej. Aha , jestem spokojny :))

EDIT :

Już chyba wszystko wiem odnośnie tyłu. Tutaj jest błąd autora , jak spojrzycie na te fotki z facebooka , tam widać dwa elementy tylnej ściany ; ten z prostokatami w wycinance jest oznaczony jako zew. , a ten z 57k , jako wew. , a powinno być odwrotnie , ten Niemiec się w tym zorientował i dlatego u niego tylna ściana jest zaklejona , a ja skleiłem tak jak autor przewidział , dlatego u mnie wyszły takie cuda. Oczywiście w moim przypadku nie byłoby problemu , bo i tak maluję , ale nie połapałem się w tym w ogóle. Teraz jak na to patrzę , to "odwracając" te elementy , przerw między drzwiami a ściana by nie było , a i te okenka byłyby głębiej i wtedy miałoby to ręce i nogi , ech. Sebastian , nie mogłeś wcześniej tych linków podesłać ? :)) Co do przodu i parapetu , to dalej nie wiem gdzie popełniłem błąd , ale tu już wina leży ewdentnie po mojej stronie :( 

1. Marekf 2020-06-16 16:03:17

Witam,jest jeszcze jedna sprawa.Otwór na line wyciągarki oraz otwór pod grillem powinien być przy prawym reflektorze,chyba zamieniłeś oklejki wew. z zew.  Pozdrawiam i życzę udanego efektu końcowego.  

Rezultaty 20 - 40 z 124 pozycji
Udostępnij temat: