Centurion Mk3 . Wydawnictwo GPM 19/2016

1. Zbyszek001 2021-01-02 23:45:46

Nabrałem przyspieszenia. Ale model mnie zwolnił.

Niestety im dalej w las tym więcej drzew.  Wieża to koszmar. Już teraz wiem czemu na zdjęciu z okładki modelu, lufa jest pozawijana jakimś badziewiem imitującym siatkę maskującą, a tył od dołu to samo. Zamaskowane są ba bole projektowe. A lufa jest niestety mega trudna. Ma 18 centymetrów długości a średnica z jednej strony 6 mm z drugiej 3,8. Taki storzek. Średnica zewnętrza. 6 mm. Zawinąć to z kartonu , jak się nie ma wprawy zakrawa na niemożliwe. Ten stożek nie tak prosto zwinąć. Ja pokombinowałem i równo zwiniętą rurkę naciąłem na całej długości . Wyciąłem w rurce klin i zakleiłem cięcie na CA. Potem nierówności szlifowanie i na koniec szpachli ciut i szlif. Wyszło całkiem obiecująco.

Pokażę kolegom jak autor projektował model, na przykładzie oklejenia więzy. Ponieważ wieża nie jest symetryczna, to autor zadrukował nie tę stronę elementu. Obrazki pierwsze. Na szczęście dla klejących w standardzie, jest masę zapasu koloru. To pomaga.

Kolejne niestety. Autor nie przewidział ruchomej armaty. Niestety za późno sie pokapowałem. Nic już z tym nie wymyślę, nie ma miejsca na mechanizm unoszenia lufy. Musiałbym budować wieżę od nowa. Po prostu nie chce mi się. Przy kolejnym Centurionie już nie popełnię tej gafy.

Na zdjęciach mechanizm poodnoszenia tylko spasowany. Teraz imitacja odlewu wieży, kolejne 2 dni, i odlew jarzma armaty tez dwa dni, ze schnięciem szpachli. Potem już chyba z górki.

po wycięciu elementu zaskoczenie  chyba powinno byc w drugą stronę O pasuje, ale kolor jest  od strony zaklejnony i niewidoczny. Dla mnie to nie problem, ale klejący w standardzie. Trzymac sie ramy Do tego za duzy kawałek Za tu ciut brakuje. Pomny tych baboli wszystko mierzę zanim wytnę. Za to z drugiej strony wiezy jest o tyle za dużo . ZABAWNE zwinięta lufa z tej strony 6 mm długośc luy sporo powiem szczerze średnica końcówki ogólny widok na poszpachlowana i szlifowana wieżę przymierzony mechanizm jażma armaty Tu widac, że to kawał lufy choć taki jakis mizerny po średnicy
  1. Szwagier 2021-01-03 00:06:32

A kto jest autorem tego modelu.? Ja sklejam 2gi model autorstwa Andrzeja Maciejczaka i więcej się nie skusze. 

1. Zygfryd 2021-01-03 00:29:13

Faktycznie zawinąć to w stożek to już misterna robota. W ogóle zawinąć prosto, aby lufa się nie wygięła to dla mnie kosmos, a co dopiero stożek...

1. Zbyszek001 2021-01-05 20:10:31

A kto jest autorem tego modelu.? Ja sklejam 2gi model autorstwa Andrzeja Maciejczaka i więcej się nie skusze. 

Szwagier

Model opracował Pan Mariusz Kita. Tyle że jedna sprawa opracowanie a inna kolorowanie nie tej strony. Czy zbudowanie modelu testowego. 

1. Zbyszek001 2021-01-09 02:18:45

Wieża ma sie mocno ku końcowi. Zostały drobiazgi, zawiasy druciki, zapięcia skrzynek anteny. Co zbudowałem to ściągnięte z jednego oryginalnego zdjęcia, + podpatrzone wyposażenie modelu plastikowego tego czołgu w malowaniu z wojny w Korei. Dorobiłem karabin maszynowy, za modelem plastikowym. Pozostały błotniki z wyposażeniem + detale kadłuba na koniec malowanie.

Zapraszam na kilka zdjęć.

.

1. Zbyszek001 2021-01-30 15:44:24

Uf znowu pracownia ruszyła powoli. Zakończyłem zdobienie gąsienic i psik wieże w podkładzie. Dorobiłem błotniki. Teraz się pomaluje kadłub i zamontuje koła z gąskami. A potem już z górki.

Kilka fotek. Dla zainteresowanych pokażę jak malowałem gąski.

Na czarny podkład psik czarną bazę, na to rdza w oleju zrobiłem wasz z terpentyny i rdzawej farby olejnej, wyszła chyba ciut za czerwona. Potem pigmenty ciemno piaskowe. W Korei nie ma kurzu, tam ziemia jest raczej piaszczysta. Winno być ciemniej zapigmentowane, ale nie byłoby kontrastu z bazą modelu. Pigmenty utrwaliłem fikserem, po wyschnięciu, przejechałem suchym pędzlem metalicznym. Wnętrza zakurzyłem ziemią przy grzebieniu a resztę wyostrzyłem GUN METAL. W tym miejscu koła przetaczają się po gąsce i jest błyszcząco.

rdza rdza ciut bliżej pigment naniesiony pigment z bliska pigment z fikserem górna gaska rdza i pi9gment, dolna z gun metalem finał gąski po terpentynie gąska zmiekła, nie wiem czemu, w podkładzie i bazie była sztywna, a teraz jest bardzo inaczej pokazana gaska a tu wieza w podkładzie
  1. Zygfryd 2021-01-30 17:04:15

Muszę i ja się nauczyć takiej walorki. Wygląda genialnie. Ale na razie mam tylko pastele. Muszę popróbować na jakimś modelu spisanym na straty

1. AndDi 2021-01-30 17:45:59

Ale mi się podobają te gąsienice. Zrobiłeś je mistrzowsko

1. tulipan740i 2021-01-30 17:59:11

Samo malowanie gąsienic wygląda bardzo zacnie. Wash tutaj ma większe pole do popisu jak we współczesnych gąskach bo w starszych jest więcej zakamarków. U mnie w Abim koła toczą się po gumach i nie można nic do żywego metalu wyślizgać. Natomiast spawy na wieży są zapaćkane mino że nie mają wyglądać estetycznie. Nie planujesz poprawić?

1. Szwagier 2021-01-30 18:15:32

Fajnie wyszły te gąsienice, zwłaszcza na 8 fotce, jak są zwinięte. 

1. Zbyszek001 2021-01-30 18:56:41

...... spawy na wieży są zapaćkane mino że nie mają wyglądać estetycznie. Nie planujesz poprawić?

tulipan740i

Święte słowa. Bez podkładu nie wyglądało tak prymitywnie. Ale jak tak zostawię, będzie kiepsko. Mnie też się nie podoba.

Po pierwsze usunę, są z wikolu zatem zejdą w miarę spokojnie. Ale nie wiem co potem. Co radzisz Tulipan? Tam powinny być 3 warstwy spawu. Takie płaskie. Nie wiem jak wyjaśnić, jeden spaw na drugim, każdy kolejny mniejszy. Pokażę to na kawałku wieży z WAR TUNDER. To nie dokładnie to samo ale bardzo podobnie. Podpowiedzcie jak to nałożyć.

1. tulipan740i 2021-01-30 19:08:47

Zbyszek nie wiem czy o tych samych spawach piszemy. Ja znalazłem takie na prime portal jak na foto. To będzie chyba ten boczny spaw idący w dal. Co radzę? Usunąć to delikatnie i korzystać z masy plastycznej milliput:-) Teraz mieszkamy tak blisko że chętnie Ci pokaże osobiście jak się z nią obchodzić :-). A jeszcze ważne. Popełniasz błąd że spawy podkładujesz. Wtedy zalewasz ich fakturę i nie mają zamierzonej ostrości. Ja spawy nakładam dopiero na koniec jak już podkład dotrę.

Tu jeszcze masz pomocny link

http://www.primeportal.net/tanks/daryl_nightingale/centurion_mk_iii/index.php?Page=2

1. Sebastian01 2021-01-30 20:21:00

Gąsienice super. Jak robisz te zabrudzenia? Chodzi mi o te grudki, piasek.

1. Zbyszek001 2021-01-31 00:07:55

... Jak robisz te zabrudzenia? Chodzi mi o te grudki, piasek.

Sebastian01

To są suche pastele. zwane pigmentami, żeby kasy naciągnąć za kupowanie. Starczy kupić suche pastele, w sklepie z przyborami szkolnymi, zatrzeć na papierze ściernym zależy od gradacji papieru wielkość ziaren, ale grube źle wyglądają musi być pyłek, zmieszać do odpowiedniego koloru. A potem nałożyć, ja nakładam twardym pędzlem, nabieram na niego pyłek kilka razy pionowo pędzel wsadzę w pigment a potem stukam w te miejsca gdzie ma się nałożyć pigment. Zsypuję nadmiar, który potem znowu wykorzystuję. I potem zalew nakładam fikser, czekam aż wyschnie i to tyle

Tulipam - Prime Portal doskonale znam. I wiele korzystam z detali. Dziękuję za pomoc, nałożyłem pierwsza warstwę spoiny. Jutro nałożę drugą. Zobacze jak to wyjdzie, jak źle to wywale spawy i spawam od nowa. do spodziewanego skutku.

1. Zbyszek001 2021-04-06 08:14:42

Długo nie tu nie było. Powodów kilka, ale jakby to mniej istotne. Projektu nie zarzuciłem, ba widzę koniec tunelu. Zacząłem malować Centuriona i spadł mi z podstawy kompresor do aerografu. Pękła nakrętka. Co spowodowało wyeliminowanie z pracy. Zamówiłem w necie przewód - przyszedł ale zła średnica nakrętki. Trwało to miesiąc zanim dostałem co zamawiałem. A jak się potem okazało. I aerograf dostał soja porcję uszkodzeń. Kolejny tym razem grubszy wydatek. Ale już jest.

Na kilku fotkach elementy układu wydechowego, błotniki i osłony boczne.

Zostało trochę detali i narzędzi oraz malowanie. Może cos pokarzę przed galeria jeszcze. Przewiduję miesiąc do konca.

peknieta śruba mocująca przewód kompresora Nówka pzrewód Nowy aerograf pierwsze niskończone malowanie tak zostało osłony wylotu rur wydechowych z kadłuba imitacja odlewu zestaw rur wydechowych z tłumikiem błotniki osłony własciwie komplet do malowania i montarzu
  1. GTiStyle 2021-04-06 19:57:08

Jeżeli można to co to za aerograf? 

1. Zbyszek001 2021-04-06 22:29:36

Jeżeli można to co to za aerograf? 

GTiStyle

Nazwa fine art. Kupiłem go w sklepie modelarskim z gwarancją dożywotniego serwisu. Mam 30 km do sklepu zatem jest ok. Koszt 140 zł. Wykonałem próbę malowania i jest ok. W sklepie obsługa pokazała aerograf jak malować rozłożyli złożyli wszystko wyjaśnili jak czyścić pełen profesjonalizm. Sklep w Łodzi na Kościuszki. Polecam takie małe lokowanie produktu. 

1. GTiStyle 2021-04-07 16:37:19

Dożywotni serwis? Jestem na etapie szukania drugiego aero... i powiem szczerze, że kuszaca jest ta cena. Co to dokładnie jest za model aero? 

1. Zbyszek001 2021-04-08 13:20:03

Wszystkie elementy składowe modelu pomalowane bazowym i powierzchnie zasadnicze lekko rozjaśnione. Obawiam się, że za lekko, ale już te odcienie widać. Teraz montaż zawieszenia. Potrwa . Najpierw muszę wykonać przyrząd montażowy. W zdjęciach aerograf z nazwą. Do zobaczenia po zamontowaniu zawieszenia kliknę jakąś fotkę.

poza kółkami które są już pomalowane Więcej nie wiem co do producenta  (zapewne CHRL) oraz dystrybutora.
  1. Zygfryd 2021-04-08 15:16:02

Jak to robisz, że kopara opada już podczas wczesnych prac?  Twoje relacje ogląda się z wypiekami jak seriale na Netfilx'ie 

Rezultaty 40 - 60 z 69 pozycji
Udostępnij temat: