Kaman K-Max "Firemax"

1. dzeja 2020-12-27 21:28:29

Witam modelarzy.

Mam poświąteczny temat do realizacji. "Dzieciątko" obdarzyło mnie modelem jak w tytule. Jeszcze nie kleiłem śmigłowca. Zostało to zauważone. Wybrano: mały ( wiem dlaczego), czerwony ( hmmmmm.....). z Orlika ( słusznie), wręgi i owiewkę. 

Model opracowany przez Aleksieja Yamschikova. Opis bardzo skromny. W zasadzie to tylko sugerowana kolejność. Mam nadzieję że rysunki będą wystarczające.

Oprócz pływadeł ( kadłub) to w zasadzie nie kleiłem innego modelu opartego na całościowym szkielecie. 

Mam go już wykonany.

Brakło mi spray'u bezbarwnego akrylu i ten czas wykorzystałem do poszukiwań i maskowania miejsc przeznaczonych do nałożenia kleju. Zabawa się zaczęła i mnie to cieszy. 

1. Zygfryd 2020-12-28 14:57:29

Pokaż coś więcej, jak idą prace 

1. Jerry K 2020-12-28 17:26:57

Śmigłowiec ? To dopiero niespodzianka :) Z przyjemnością, po cichu, pooglądam. A czy Mógłbyś strzelić fotkę okładki i z jedną stronę ze środka. Np. z poszyciem kadłuba. PS. Powodzenia :)

1. dzeja 2020-12-28 18:03:33

Relację zapuściłem z komórki. Zdjęcisa są w tej komórce. Niestety nie potrafię przenieś ich do relacji. Dotykam dodaj i nie otwiera się galeria. Będąc w galerii kopiowanie nic nie daje bo w relacji nie pokazuje się funkcja 'wklej'. Pomocy.

1. Jerry K 2020-12-28 21:14:49

Mogę zaoferować tylko wsparcie moralne, bo biegły w komórkologii nie jestem :/ Może znajdzie się jakiś dobry człowiek, który doradzi Ci coś konkretnego.

1. Zygfryd 2020-12-28 21:31:55

Jeśli się nie mylę z komórki nie da się wrzucić. Jedynie z kompa. Ktoś już chyba miał taki problem kiedyś i pytał o to  Ale niech AndDi rozwieje wątpliwości

1. AndDi 2020-12-28 21:37:16

Ja nie potrafię dodać z komórki, a próbowałem na różne sposoby. Podobnież można z tabletu, ale nie mam, więc nie próbowałem.

Najlepiej przerzucić fotki na kompa i z niego wgrać.

1. dzeja 2020-12-28 21:52:35

Szkoda. jeśli jest takie ograniczenie tylko do ładowania zdjęć z PC. Czasu mało na wszystko. Smartfon pomaga w zdjęciach podręcznych. Tym bardziej że, ich aparaty potrafią już  tyle co średniej klasy aparaty foto.

1. Jerry K 2020-12-28 23:07:53

No i była skuteczna porada. Dzień kończy się optymistycznie - są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie :) Dzięki za fotki z poszyciem.

1. pawelelka77 2020-12-28 23:57:42

Relację zapuściłem z komórki. Zdjęcisa są w tej komórce. Niestety nie potrafię przenieś ich do relacji. Dotykam dodaj i nie otwiera się galeria. Będąc w galerii kopiowanie nic nie daje bo w relacji nie pokazuje się funkcja 'wklej'. Pomocy.

dzeja

Andrzeju, już Ci podpowiadam...

Musisz zmienić 'wersja na komputer'. U mnie w górnym prawym rogu są trzy kropki ustawione w pionie. Jeśli też tak masz, to to wciśnij. W ten sposòb zdjęcia będą pobierane z komórki...

Powodzenia!

Jak co, to zadzwoń....

1. Wojok 2020-12-29 01:36:40

Musisz zmienić 'wersja na komputer'. U mnie w górnym prawym rogu są trzy kropki ustawione w pionie. Jeśli też tak masz, to to wciśnij. W ten sposòb zdjęcia będą pobierane z komórki..

pawelelka77

Zgadza się, przerabiałem ten problem. Wbijając wersję na komputer można dodawać fotki bez problemu z tabletu czy smartfona

1. dzeja 2020-12-29 22:04:40

Pierwsze cięcia i klejenia. Wręgi laserowe sprawiają wrażenie za małych. Pierwsza miała być robiona kabina. Więc robię . Autor proponuje dwie metody. Sklejenie całości na zewnątrz a potem włożenie na swe miejsce. Druga wklejanie poszczególnych elementów od razu do szkieletu. Przekonała mnie druga. Musiałem ją zmodyfikować bo przez pocięcie na fragmenty A1 bo w całości nie mieści się w szkielecie. Zdjęcie nr 2 przedstawia wystający fragment A1 względem wręgi V. Później wyjdzie co z tym zrobić. No to teraz próba wgrania zdjęć proponowaną metodą. 

1. Jacek-KP 2020-12-29 22:19:44

Siadam, oglądam i się uczę. Dostałem go w prezencie urodzinowym więc czeka na swoją kolejkę. Model ciekawy, nietypowa sylwetka i powinien wyjść dobrze. Trzymam kciuki.

1. Zygfryd 2020-12-29 22:51:31

Faktycznie nietypowy  Czyli coś dla mnie, podglądam z ciekawością. Siadam obok, Jacek częstuj się piwkiem 

1. Lobo 2020-12-30 00:56:51

Niezłe dziwadło z tego wiatraka. Bedę zagladał co jakis czas bo to cos ciekawego. 

Pozdrawiam i powodzenia.

1. dzeja 2020-12-30 22:31:52

Fotki po zmianie ustawień chrome do wersja na komputer, ładują się. Dzięki  za poradę. Dzisiaj ciąg dalszy kabiny. Konsola - znowu musiałem pociąć na fragmenty i odciąć zbędną zakładkę. Dno konsoli ma zakładkę i bok również. Odciąłem tą parę przy bokach Pobawiłem się trochę z zegarami , wajzrami dając im szkiełka. 

1. Zygfryd 2020-12-30 23:14:31

O ja nie mogę! Dopiero zobaczyłem, że to ma dwa śmigła  Ciekawe czy kiedyś zdarzył się przypadek ich desynchronizacji 

1. Jerry K 2020-12-31 07:39:54

A oszklenie do niego Masz? Czy Będziesz produkował sam? Boczne szyby są mocno wypukłe, jeśli się nie mylę. PS. W swoich modelach często Prezentujesz obracające się śmigło. Ciekawe co Wykombinujesz tym razem żeby łopaty się nie stuknęły :D:D:D 

1. szaman 2020-12-31 09:33:56

Takie wypukłe szyby wcale nie będzie trudno wytłoczyć bo podstawą jest prostokąt, więc wykonanie kopyta nie powinno sprawić problemów. Z byle czego, nawet z gipsu sklejając odpowiednią ramkę kopyta. Przerabiałem takie rozwiązania i zdają egzamin. Później wyszlifować i pomalować sprayem kilkoma warstwami. Gotowe. Reszta nawet nad palnikiem kuchenki gazowej...

1. Wojok 2020-12-31 12:39:08

Jerry, szaman, na pierwszej fotce w tej relacji, leży sobie spokojnie gotowe oszklenie

Rezultaty 0 - 20 z 71 pozycji
Udostępnij temat: