Scania R620

1. tulipan740i 2021-01-21 16:06:47

A to jak taka solówka ma zamontowany sprzęg to już ciągnik

1. Skorpion 2021-01-21 21:16:23

Tulipan - no nie do końca , ale niech będzie :) Ja miałem na myśli ciągniki siodłowe.

Andrzej - no tak musiałem zrobić , mimo to nadal jest trochę za wysoko , ale mówi sie trudno :)

Zacząłem prace nad kontenerem , i tu wpadł mi do głowy pomysł czy nie zrobić na nim jakiejs grafiki , tak jak było w przypadku MACKa. Co o tym myslicie ? Jeśli pomysł jest dobry , to można zapodać jakies propozycje , a ja w tym czasie wezmę sie za błotniki :)

To do miłego...

1. tulipan740i 2021-01-21 21:30:15

A ja pisałem pod tą przyczepę co kleisz. Do ciągnika siodlowego raczej się nie podepnie chyba że czegoś nie wiem. Co do solówki to miałem sąsiada co miał jelonka już z jakimś silnikiem od Mana czy Steyra, nieważne. Miał też do tego przyczepę. Kiedy pod dom podjezdżał samym jelonkiem mówił że jest solówką, a jak z przyczepą to już wiadomo że z solówki ciągnik się zrobił.  I trochę filozofii. Czy taka solówka ze sprzęgłem to już ciągnik czy nim jest jak ciągnie przyczepę 

1. Wojok 2021-01-21 23:50:20

Czy taka solówka ze sprzęgłem to już ciągnik czy nim jest jak ciągnie przyczepę 

tulipan740i

Solówka to ciężarówka bez przyczepy, na którą możesz załadować towar. Gdy dopniesz do tego przyczepę, to masz zestaw. A ciągnik, to praktycznie pojazd, do którego, żeby stał się użyteczny, musisz podpiąć jakąś przyczepę lub naczepę ( choć właściwie, naczepa, to rodzaj przyczepy ).

1. tulipan740i 2021-01-22 00:32:04

Z tą filozofią to było tak z przymrużeniem oka. Ale że solówką jest ciężarówką bez przyczepy (jak sama nazwa podpowiada) do załadowania towarem to chyba nie nowość. 

1. Skorpion 2021-01-22 20:04:12

Cześć !

Zrobiłem błotniki. Z kontenerem doszedłem do wniosku , że nie bedę robił na nim żadnej grafiki , okleje go "płytami" i pomaluję , kolor będzie taki jasno niebieski z pustynnym pasem. Jakieś napisy też się chyba zrobi :)

I do miłego...

1. Wojok 2021-01-22 20:08:26

No i wtopa z błotnikami - mocno ograniczyłeś skręt

1. Skorpion 2021-01-22 20:29:18

Wojok

A tam wtopa , skręca się troche bardziej niż na fotce , ale nie na maksa. Wiedziałem , że tak będzie , ale liczyłem się z tym. Generalnie ten skos na ramie powinien być troche dalej , albo mocowanie błotników w innym miejscu , ale w tym pasowało mi najbardziej , żeby się dobrze trzymały. Model i tak bedzie stał na wyprostowanym wózku , a do zdjęć taki skręt jaki jest wystarczy. W przyczepie którą robiłem do Jelcza , skręt jest jeszcze mniejszy. Tak więc ja nie uważam tego za wtopę , po prostu wiekszy skręt mi nie potrzebny , a po założeniu kontenera tych mocowań i tak nie będzie widać :))

1. tulipan740i 2021-01-22 20:38:09

Błotniki pierwsza klasa. Co do skrętu to nikt takim modelem nie manewruje pod rampę.

1. AndDi 2021-01-22 21:32:04

Marcinie chciałeś jakąś propozycję. Daję dwie

P.S. Rany, ale skompresowało, oczywiście nie ma tej pikseliozy,

1. AndDi 2021-01-22 21:37:01

Może tej kolorystyki tak nie skompresuje

1. AndDi 2021-01-22 21:45:03

Przypomniało mi się, że nie lubisz jak jest dużo literek, to może coś takiego. Oczywiście kolorystyka do wyboru.

1. Skorpion 2021-01-22 21:58:28

Tulipan - dokłądnie tak :)

Andrzej - ta niebieska z rysunkiem skorpiona - bomba. Odezwę się na PW.

1. Wojok 2021-01-22 22:17:58

Wojok

Tak więc ja nie uważam tego za wtopę ...

Skorpion

Spoko, jak Cię to nie gryzie, to nie ma sprawy

1. Skorpion 2021-01-23 14:13:02

Wojok - i tego sie trzymajmy :)

Tymczasem niewiele , bo tylko boczne listwy.

I do miłego...

1. Karol1985 2021-01-23 14:59:53

A nie lepsze byłyby dzielone z pustką między nimi... ??

1. Sebastian01 2021-01-23 15:17:23

No i fajowska przyczepa wyszła. Trochę byłem zdziwiony tą "łamaną" osią, a teraz i tak tego nie widać i nikt na to nie zwróci uwagi. Zazdroszczę tempa, w dodatku własny projekt.

1. Maverick 2021-01-23 17:29:47

No Panie! Te błotniki rewelacyjnie wyszły. Jak z plastiku. Brawo Ty!. 

1. Skorpion 2021-01-23 18:16:21

A nie lepsze byłyby dzielone z pustką między nimi... ??

Karol1985

Może i lepsze , ale chciałem takie pełne , bo bardziej mi się podobają. W samochodzie bedą podwójne :)

1. Skorpion 2021-01-24 11:14:28

Cześć !

Kontener prawie gotowy. Po rozmowie z Andrzejem doszedłem do wniosku , że taki oklejony grafiką bedzie ładniej wyglądał niz malowany. Tradycyjnie grafike przygotował Andrzej , za co , również tradycyjnie , mu serdecznie dziekuję.Troche wyjaśnień ; kanty kontenera oklejone są czarnymi paskami , początkowo miały być w kolorze reszty , ale nic do retuszu nie mogłem dobrać , więc pomyślałem o barwionce , a że mam czarną i czerwoną , to wybór był oczywisty. Dach postanowiłem pomalować na srebrno , bo szkoda mi było tuszu w drukarce , przy naklejaniu boków musiałem zamaskować go taśma , żeby klejem nie pobrudzić , no i po oderwaniu zostały slady , i teraz jest taka kwestia , mi osobiście ten dach z tymi sladami nawet sie podoba , ale jest opcja , żeby pomalować go jeszcze raz , co o tym myslicie ? Druga sprawa , nie ma jeszcze drzwi , i tez widzę dwie opcje , albo nakleić cienkie czarne paski jako uszczelki , i to wyznaczy obrys drzwi , tak jak zrobiłem w Mercedesie , albo wydrukować , nakleić na tekturę i uszczelki zrobić z izolacji drutu albo cyny. Wtedy drzwi będą grubsze i będzie je lepiej widać. Osobiście skłaniałbym sie ku tej temu drugiemu rozwiązaniu. Na naroznikach na górze bedą jeszcze taki osłony , no i oczywiście całość będzie polakierowna.

Tyle na razie...

Rezultaty 20 - 40 z 210 pozycji
Udostępnij temat: