AH-64A APACHE Kartonowa Kolekcja

1. beata 2021-02-12 23:33:37

Cześć. Zatoczyłam koło. Wracam do korzeni, czyli buduję w standardzie.

Jakoś znudziły mi się czołgi, a helikoptery też lubię. Ostatnio nie miałam czasu na siedzenie w internecie. Teraz czas mam, i zamierzam go wykorzystać. Dawno nie kleiłam w standardzie, więc cudów nie oczekujcie. Jedno jest pewne. Model zrobię po mojemu. Tak więc, metodą czołgową, spód modelu wzmocniłam styrodurem, i wyrównałam szpachlą. Poszycie starałam się nakleić równo, ale i tak się spierdaczyło. Na szczęście nie będzie tego widać. Wylazł mi babol przy klejeniu zespołu celowniczo-obserwacyjnego. Oklejka 45g oraz 45h, są za krótkie do elementtu 45j. Przy pierwszym elemencie, sprawę pokpiłam, ale w następnym zrobiłam jak się należy. Wewnętrzne oklejki burt, części 10a oraz 11a podkleiłam brystolem, i wszystko ładnie się usztywniło. W celowniku, i jakichś tam innych pierdołach, wstawię oszklenie.

1. karakan1982 2021-02-13 00:03:15

Witaj , kiedyś miałem sklejony z MM ,jakieś 20pare lat temu ... Model był świetny na tamte czasy i efektowny . Chodzą opinie że ten KK to wzbogacona odsłona MM... Ale widać że bardziej szczegółowa... Po twoich zdjęciach widać że świetnie wiesz o co w tym ,,fachu" chodzi  , wróżę piękny model , i oczywiście podglądam... Powodzenia

1. tulipan740i 2021-02-13 00:21:37

Ho ho. Dawno tu koleżanki nie było. Co do tematu, śmiglaki to efektowne latadła. Też jestem zwolennikiem pancernej roboty. Przynajmniej potem nie ma strachu model w ręce wziąść bo poszycie się wgniecie. Mam pytanie co do nitów. To taka fajna grafika, czy nity dziubane jakimś trybikiem od zegarka? Wygląda mi na grafikę.  Zapowiada się kolejna superprodukcja

1. Wojok 2021-02-13 00:22:07

Po twoich zdjęciach widać że świetnie wiesz o co w tym ,,fachu" chodzi 

karakan1982

No toś teraz wyskoczył

1. Sebastian01 2021-02-13 08:57:04

To ja zasiadam i podziwiam :)

1. AndDi 2021-02-13 08:58:36

Dawno Cię tu nie było, dobrze że wróciłaś 

1. szaman 2021-02-13 12:10:52

Znalazła się nam Królowa. Witaj córko marnotrawna.... Cięszę się ogromnie, że znów tutaj jesteś.

1. Zbyszek001 2021-02-13 14:53:42

Kobieto gdzieś Ty błądziła, jakie skośne gały Cie oglądały. Ale fajnie, że wróciłaś. Liczę tylko, że to przerywnik na nie za długo. Choć i ja kleję sobie standard ale to inna bajka. I temat nie tutaj.

Zasiadam i patrze, nie powinienem ale doradzę maluj grzbiety wręg, jakiekolwiek małe niedopasowanie poszycia i widać białe jak diabli, bez szans na retusz. Mam tak to się wymądrzam Siadam i patrze.

1. Ohotka 2021-02-13 20:58:32

Nie wiem kiedy ostatnio pojawiłem się na forum ale mineło kilka latek ... od ostatniego papiero nożyco wpisu na KK.pl 

Fajnie że się pojawiłaś znowu będzie MT a jak :) siedzę i podziwiam ,,, jak zawsze Duża prędkość i dokładność ., nie wiem jak to robisz ... ja nie potrafię tak szybko kleić :P

pozdrawiam <M.

PS. pan Mistewicz opracował ten model ?

1. beata 2021-02-14 20:02:38

Opracowanie P.Mistewicza.

Nity, to grafika. W tym modelu, przynajmniej grafika jest ciekawa, a nie to, co było w MM.

Lecę dalej z modelem. Nie wiem, czy ja się już zestarzałam, a może wypadłam z wprawy, ale parę elementów mi tutaj nie pasowało. Zrobiłam oszklenie tych cudaków na nosie apacza, ale szczerze mówiąc, jakoś one mi nie leżą. Miałam spory kłopot z dopasowaniem tego do całości, nie mówiąc już o za krótkich oklejkach. Fotele zrobiłam po mojemu. Boczne panele podkleiłam na tekturkę 0,5mm. Wycinanka tego nie przewiduje. Są tylko dwie warstwy brystolu, a na zdjęciach oryginału, widać, że owe panele są dość grube. W kabinie, zostały mi do zrobienia tylko orczyki. Oczywiście muszę zrobić po swojemu. Wycinankowe mi nie leżą kompletnie.

te zielone monitory, malowałam farbą transparentną
  1. AndDi 2021-02-14 21:00:20

A miało być w standardzie

1. pawelelka77 2021-02-14 21:37:04

Te czerwone ramki na tych, hmm...czujnikach na nosie, to z czego Wykonałaś? 

1. jagdtiger2 2021-02-14 21:38:02

Witaj Beato, widziałem cię ostatnio w pytaniu na śniadanie .

1. Sebastian01 2021-02-14 21:44:01

Mnie z kolei ciekawi czym jest zrobione to zielone, takie luminescencyjne na dwóch monitorkach.

1. Jacek-KP 2021-02-14 22:42:38

Apacze i pacze i oczom nie wierzę? Beata wiatrak klei! Cześć! Dawno Cię tu nie było. Na FB trochę Cię jest, jakiś wywiad tu i tam. Już myślałem, że o nas zapomniałaś. Modele od P.Mistewicza ponoć same się kleją. Ciekaw jestem co z tego "wyciśniesz". Te niedopasowania to, mam nadzieję, drobnostki?

1. Popeczek25 2021-02-15 07:25:08

Ja Cie kręcę... Ale precyzja :-O tej tablicy przyrządów żaden zegarmistrz by się nie powstydzil. Szczerze podziwiam tych, którzy potrafią tak precyzyjnie wyretuszowac i posklejac takie drobnoustroje, ja zawsze miałem z tym problem :-/ paluchy za sztywne :-/ 

Fajnie, że Beata wróciła :-) coś czuję, że  nasza Mistrzyni Pancerki zrobi z tego modelu Turbo Apacha :-)

1. tulipan740i 2021-02-15 09:35:14

Dobrze idzie. Lepiej w sumie być nie może. Trzymaj tak dalej a będzie super śmiglak.

1. Petrov 2021-02-15 15:38:35

To będzie kosmos coś czuję...

1. beata 2021-02-15 19:57:54

Mnie też, zaczynają ogarniać wątpliwości, czy ja umiem kleić?

Jakoś mi pod górkę z tym modelem. Wzięłam się za segmenty, gdzie idzie silnik oraz obudowa rotora. Część 28 przecięłam na pół, żeby się kleiło wygodniej, bo to strasznie wielka płachta... I co mi wyszło? Brak poszycia, jakieś 2mm. Co ciekawe kolejny segment, pasuje idealnie.

spód wzmocniony styrodurem, boki tekturką 1mm dobrze,że kleiłam od góry, to dziura wylazła na dole wzmocniłam tekturką, tu idzie obudowa rotora łączenie kiepskie tu jest znacznie lepiej dpód, całkiem do rzeczy oklejka 94, spasowała mi idealnie, do wręgi jeszcze nie kleiłam lekkie przesunięcia segmentu 36, ale pasuje idealnie podstawa rotoru jamnik, nie apacz to jest farba, którą malowałam monitory
  1. Wojok 2021-02-15 20:41:39

Hmm, wygląda na to, że rozcięce części 28, to był błąd. A właściwie, to błędem było klejenie od góry. Gdybyś kleiła od dołu, to nie było by szpary, nie było by przesunięcia z boku, a gdyby szpara wyszła na górze, to nie było by problemu, bo tam jest biały fragment i coś będzie przyklejone

A co do wątpliwości, to Ci je rozwieję - umiesz kleić aczkolwiek standard chyba troszkę słabiej

Rezultaty 0 - 20 z 67 pozycji
Udostępnij temat: