Okręt jego królewskiej mości "Wodnik" Mały modelarz 2015

1. Seahorse 2022-08-26 08:43:48

Jak na pierwszy żaglowiec, to wanty i wyblinki wyszły super. Przy pierwszych żaglowcach człowiek zawsze kombinuje, jak tu zrobić olinowanie i wymyśla różne dziwne rzeczy. Ja w pierwszych modelach (ok. 20 lat temu) robiłem wanty podobnie jak ty. Obecnie nie widzę prostszej metody niż wykonanie olinowania dokładnie tak, jak było:

1. do ław talrepowych mocuję dolne jufersy z "normalnymi" okuciami z drutu.

2. wanty w parach zakładam na topy masztów raz na lewą raz na prawą burtę (w parach, tj. jedna lina o długości dwóch want przewiązana w środku ma pętlę)

3. do want mocuję górne jufersy

4. całość naprężam jednocześnie talrepami i sztagiem (jest on również zamocowany)

5. wiążę wyblinki co 4 mm (bez żadnych wzorników na kartce). Węzeł wyblinkowy przed zaciśnięciem daje się przesuwać po wancie, więc na bieżąco można korygować każdą wyblinkę. Pod spód podkładam ciemnoszary kartonik, żeby nie dostać oczopląsu - ciągłe ostrzenie wzroku na czarnych linkach w przestrzeni jest potwornie męczące, a tak ciemne tło ogranicza inne przedmioty, na których oko mimowolnie może się skupiać.

Tak jak napisał AndDi, koła sterowego na pewno nie było. Pompy zęzowe na pewno były (najprawdopodobniej gdzieś w okolicach grotmasztu) z tym, że raczej na pokładzie artyleryjskim, który już też był powyżej linii wody. Wtedy w burtach powyżej dolnego wzmocnienia poszycia (odbojnicy) były otwory odpływowe. Kołkownice przymasztowe były jak najbardziej. Nie wiem, czy wycinanka oferuje szalupę, ale taka powinna być na śródokręciu.

Pozdrawiam

Tomek

1. AndDi 2022-08-26 12:16:52

Dokładnie tak jak Tomek (Seahorse) napisał, bez żadnych niepotrzebnych narzędzi. Robiąc w ten sposób masz pewność, że jest równo tak jak chciałeś i nie masz kłopotów z wiązaniem później całych want.

Jak wyblinki są wiązane, to faktycznie nie potrzeba wzornika z liniami choć jest pomocny, ale przy klejonych wyblinkach już się nie przesunie, więc lepiej go jednak mieć

Ja często stosuję klejenie wyblinek przy modelach w skali 1/100, bo supły wydają mi się za grube

1. Michał 2022-08-26 13:00:12

No to już żagle przyklejone, nagle schną i jutro już z olinowaniem zacznę działać. 

Szalupa jest, reszta też tylko jeszcze nie przyklejałem żeby nie przeszkadzało.

Już to zaczyna zacnie wyglądać :)

1. AndDi 2022-08-26 18:02:42

Całkiem zacnie

1. tulipan740i 2022-08-26 19:29:44

AndDi zapomniałeś dodać, że narzędzia Tobie niepotrzebne. Innym mogą się przydać. Nie każdy jest taki zajefajny. jak Ty.  Chociaż zważając na efekty osiągane przez wspomnianego instruktora i że to były inne czasy to raczej zostajesz w tyle. (np. zwinięte żagle). 

1. AndDi 2022-08-26 20:20:32

AndDi zapomniałeś dodać, że narzędzia Tobie niepotrzebne. Innym mogą się przydać. Nie każdy jest taki zajefajny. jak Ty.  Chociaż zważając na efekty osiągane przez wspomnianego instruktora i że to były inne czasy to raczej zostajesz w tyle. (np. zwinięte żagle). 

tulipan740i

Zauważ, że Tomek też robi tą samą metodą. Ale jak widać Ty się znasz na wszystkim, nawet na żaglowcach i wiesz lepiej jak powinno się to robić. 

Chyba powinieneś zmienić ksywkę na nazwę innego kwiatka, na narcyz740i. 

1. tulipan740i 2022-08-26 20:29:51

Zauważyłem. Rozczarowany? Zauważyłem też, że nie pisał o niepotrzebnych narzędziach. Nie twierdzę, że sposób opisany przez Tomka jest zły. Nie podważam też go w żaden sposób. Pewnie jest bardzo dobry. W sumie tutaj jest ekspertem od żagli. Natomiast Ty z założenia podważasz to co piszę a w tym przypadku, że taka ramka jest niepotrzebna. Może jednak komuś się przyda skoro używają ją inni. Może zmień nick na "zwiń żagle". Sorry Michał chciałem pomóc a wyszło, że niepotrzebnie. Od naczelnego tego forum jakieś głupawe przytyki. Wiadomo on jak zwykle wie najlepiej. 

1. Michał 2022-08-28 18:44:11

Cześć

Zanim pozmieniacie sobie nicki ;P to spójrzcie na nowe zdjęcia:)

Półtora dnia oglądałem internety z tym olinowaniem i stwierdziłem jednak że zrobię wersję uproszczoną, nie czuję się jeszcze na siłach żeby to wszystko zrobić ze sztuką i też jeszcze chyba nie jestem na tym poziomie, wzoruję się na modelu innego Wodnika z naszego forum i trochę od Seahorsa, ale u niego tak dużo tego że ciężko ogarnąć co gdzie idzie i na powiększeniu zdjęcia mało co widać. Na razie tylko tyle zawiązałem, robiąc to olinowanie czuję się trochę jak chirurg, pęseta w jednej ręce, pęseta w drugiej a łapy mi latają jak bym był na kacu :)  Mimo to jestem mega zadowolony.

A teraz możecie mnie ukamieniować, rzucić klątwę itd za ten takielunek :D

Ps. Nie wiem czy nie za bardzo naciągnąłęm te dolne liny na żaglu na bukszprycie

1. AndDi 2022-08-28 20:25:21

Na komórce oglądałem i co się dało to powiększyłem. Z tego co dojrzałem, to wygląda całkiem dobrze. Jutro jeszcze popatrzę na kompie. 

1. AndDi 2022-08-28 20:28:29

Ta lina idąca od rogu żagla na bukszprycie do bloczka, to raczej też powinna być jasna. 

1. Michał 2022-08-28 22:45:50

A w pozostałych żaglach może być?

1. AndDi 2022-08-29 10:28:38

A w pozostałych żaglach może być?

Michał

No widzisz na komórce zauważyłem tylko przy tym żaglu, ale niestety przy tych innych też powinny być jasne

Po za tym dobrze to wygląda.

W przyszłości przy naciągach jufersów daj o połowę cieńsze nici (mniej więcej). Będzie to bliżej prawdy i dadzą się ładnie naciągnąć.

1. Michał 2022-08-29 11:32:28

A u Seahorse'a są ciemne ;) no i jak to teraz zrobić?

1. Wojok 2022-08-29 13:53:27

A u Seahorse'a są ciemne ;) no i jak to teraz zrobić?

Michał

Po prostu, olinowanie stałe rób czarne, a ruchome jasne i z cienszej nici. Wtedy będzie ok

1. AndDi 2022-08-29 14:11:07

Jeżeli Seahorsa zrobił ciemne, to może i takie były, ale przyjęte jest w modelarstwie, że olinowania ruchome robi się jasne, a stałe ciemne.

Jak masz czas to poczekaj, Tomek pewnie się odezwie. 

1. Michał 2022-08-29 15:11:29

No już mi wspominaliście o tym że ruchome jasne itd, dlatego zrobiłem ciemne bo wydaje mi się że one nie są ruchome, że ta lina trzyma tylko bloczek na rogu żagla.

1. AndDi 2022-08-29 15:42:48

Ja to zaliczam do ruchomego olinowania, ale przecież mogę się mylić. Tak jak napisałem, Seahorse ma olbrzymią wiedzę i on powinien wiedzieć jak powinno być. 

Możesz zapytać się go na priva, to pewnie szybciej odpowie. 

Dotąd te modele co oglądałem, to miały te nitki jasne, pierwszy raz zobaczyłem ciemme u Ciebie, a poźniej sprawdziłem w Wodniku Seahorse i tam faktycznie też są ciemne.

Od strony estetycznej bardziej mi się podobają te jasne, ale nie mam pewności jak powinno być zgodnie historycznie. 

1. Michał 2022-08-29 16:16:03

No i lipa, brakło mi nici tej jasnej :( ale mam inną w podobnym kolorze tylko ona jest chyba syntetyczna bo bardziej taka śliska i odrobinkę grubsza. Przejdzie to jak jej użyję? bo już mi nie dużo zostało. Myślę że jak ktoś będzie patrzył i nie wiedział to nie zauważy różnicy.

1. AndDi 2022-08-29 17:57:06

Michał, 

Jeżeli uważasz, że będzie dobrze, to rób. Najważniejsze żeby się Tobie podobało, bo to Twój okręt i Ty się będziesz na niego gapił najczęściej 

1. Michał 2022-08-31 17:06:13

Cześć wszystkim

Nadszedł w końcu ten szczęśliwy moment :D skończone. Udało mi się bo dzisiaj ostatni dzień l4  tak to bym się jeszcze pewnie długo z nim bawił.

Jak już pisałem wcześniej działa pokładowe robiłem z wałków drewnianych oklejonych nicią (to muszę wymienić na druciki) i pomalowanych farbką bo w wycinance to zwykły rulonik papieru i słabo by to wyglądało, szczególnie na pokładzie gdzie jest to dosyć dobrze widoczne, mega zadowolony jestem z tych dział.

Kółeczka do lawet też robiłem z cieniutkich krążków uciętych z patyczka do szaszłyków, też to wygląda lepiej niż papierowe, przydałoby się lawety zrobić drewniane ale nie miałem z czego, patyczek od loda zbyt gruby ;)

A tych nici którymi zastąpiłem te co mi brakło w ogóle nie widać różnicy.

Jeszcze zostanie drobna kosmetyka, poprawić gdzie nie gdzie retusz i na sesję zdjęciową i do galerii.

Mam już następny model na oku HMS Endeavour z Małego Modelarza, nie ma go jeszcze na forum to najwyższy czas to zmienić :)

Rezultaty 80 - 100 z 116 pozycji
Udostępnij temat: