KONKURS - HMS Speedy Brytyjski kuter z 1828 roku

1. aragorn001 2023-06-17 10:04:05

Witam wszystkich, ogłoszony parę dni temu konkurs zmotywował mnie do rozpoczęcia tej relacji.

Na warsztat idzie HMS Speedy - Brytyjski kuter z 1828 roku wydany w Modelarstwie Okrętowym Nr. Specjalny 22 2/2016 autor oczywiście Seahorse Tomek Weremko

Zwykle modele kleje bardzo długo, czasem leżą miesiącami, tu jednak jeast termin ostateczny lipiec 2024 i ma mnie to zmobilizować do ukończenia modelu.

Osobiście bardzo lubię te małe żaglowce od Seahorse'a, mam już sklejone 2, Trabaccolo i Allege d'Arles, na warsztacie mam od paru lat HMS Fly, ale już widać światełko w tunelu.

Zapraszam chętnych do mojej relacji, chętnie przyjmę podpowiedzi i zachętę do sprawnego ukończenia modelu na czas.

1. aragorn001 2023-06-17 10:29:20

Zdjęcia poglądowe modelu przed pierwszym ruchem nożyczek:

• model
    • szkielet
    • coś tam do lawet ale niewiele, pewnie i tak je wykonam od zera sam

1. a.pokryszyn 2023-06-17 11:43:25

Na doping z mojej strony możesz liczyć. Co prawda żaglowce są mi odległym tematem i merytorycznie wiele nie wniosę, ale postępy będę bacznie śledził.

Z życzeniami "stopy wody pod stępką" ukończonego modelu. 

1. aragorn001 2023-06-17 15:10:58

Na dobry poczętek szkielet, niewielki, ale i tak większy of HMS Fly.

1. aragorn001 2023-06-17 15:13:56

Taka ciekawostka, sam kadłub można wykonać w dwóch różnych wersjach kolorystycznych, XVIII wieczne z lekkim odcieniem brudnego żółtego, lub typowe dla XIX wieku malowanie w pasy czarno-białe, jeszcze nie dokonałem wyboru.

1. aragorn001 2023-06-17 15:19:26

Pokład jest w takim szarym odcieniu .... pewnie jest to przemyślane przez autora i zgodne historycznie, ale lubię ożywić delikatnie te szare kolory, pewnie użyję suchych pasteli

Na sam początek pociągnąłem wszystko kaponem, to podbija lekko barwy elementów.

1. jagdtiger2 2023-06-17 22:14:18

Ja bym raczej do lipca z żaglowcem nie zdążył, ale chętnie popatrzę jak tobie pójdzie 

1. aragorn001 2023-06-18 13:23:08

Ja bym raczej do lipca z żaglowcem nie zdążył, ale chętnie popatrzę jak tobie pójdzie 

jagdtiger2

jagdtiger2 Konkurs trwa do pierwszego lipca 2024! To ponad rok!

1. aragorn001 2023-06-19 08:46:58

Podbarwiłem pokład suchymi pastelami, już nie jest taki tylko szaro-bury. Pierwsza fotka to użyte pastele. Linie desek trasowane delikatnie dla dodatkowego efektu.

1. aragorn001 2023-06-19 10:15:12

Szkielet HMS Speedy i dla porównania na zaawansowanym etapie HMS Fly. Jak widać na zdjęciach HMS Speedy to nie taka najmniejsza łupinka.

1. AndDi 2023-06-19 20:32:57

Adamie, bardzo ładnie wyszło Ci to brudzenie. Jestem wielkim zwolennikiem lekkiego "brudzenia" modeli żaglowych, dodaje im to realizmu, są jakby prawdziwsze.

Ale mam pytanie. Gdzie kupiłeś taki zestaw kolorystyczny suchych pasteli? Kolory są idealne do brudzenia żaglowców. Ja wprawdzie mam wielki zestaw, ale pokaż opakowanie kolegom i daj info gdzie można kupić taka kolorystykę, może im się to przydać, gdyż zwykle są inne zestawy w tych małych opakowaniach.

1. aragorn001 2023-06-19 21:25:21

Ale mam pytanie. Gdzie kupiłeś taki zestaw kolorystyczny suchych pasteli? Kolory są idealne do brudzenia żaglowców. Ja wprawdzie mam wielki zestaw, ale pokaż opakowanie kolegom i daj info gdzie można kupić taka kolorystykę, może im się to przydać, gdyż zwykle są inne zestawy w tych małych opakowaniach.

AndDi

Andrzeju dziękuję, tu masz zdjęcia tych pasteli, zakupiłem dwa zestawy.

1. AndDi 2023-06-19 21:41:40

O ten drugi zestaw, to świetne uzupełnienie. Zakup na Allegro?

Trasowanie, to lepiej zrobić po naklejeniu na tekturce, oczywiście jak wyschnie klej. Możliwe, że tu jeszcze będziesz musiał poprawić po tym jak nakleisz.

1. aragorn001 2023-06-20 08:58:51

O ten drugi zestaw, to świetne uzupełnienie. Zakup na Allegro?

Trasowanie, to lepiej zrobić po naklejeniu na tekturce, oczywiście jak wyschnie klej. Możliwe, że tu jeszcze będziesz musiał poprawić po tym jak nakleisz.

AndDi

Andrzeju, z tego co pamiętam to tak, na Allegro, ale teraz już tych zestawów nie widzę. Zakupiłem te dwa bo są idealne do modelarstwa kartonowego, jeden do ożywiania pokładów,, zacieków z rdzy, drugi idealny do brudzenia modeli, różne odcienie szarości.

1. aragorn001 2023-06-26 12:55:48

Dalsze prace w stoczni w weekend, podposzycie skończone, przyszła pora na planki poszycia, nie jest źle, ale jeszcze będą poprawki, na zdjęciach coś tam nie jest na 100%, w realu wygląda lepiej. Wybrałem wcześniejszą wersję kolorystyczną, tak jakoś mi to bardziej pasowało. Spasowanie bardzo dobre.

I nikt na razie nie dołączył do konkursu? 

1. Wojok 2023-06-27 01:13:55

Wybrałem wcześniejszą wersję kolorystyczną, tak jakoś mi to bardziej pasowało.

I nikt na razie nie dołączył do konkursu? 

aragorn001

Nie panikuj, Wojok zdąży się jeszcze zapisać

Hmm, coś mi mówi, że ja bym tę drugą wersję poszycia wybrał

A to znaczy, że wybrałeś fajniejszą 

1. AndDi 2023-06-27 07:46:30

Kolega aragorn001 nie w ciemię bity, gdyż jest starym wyjadaczem modeli i wybrał łatwiejszą wersję kolorystyczną. Przy biało czarnej trzeba pracować prawie że w rękawiczkach  .

W tej chwili model zajmuje pierwsze miejsce w konkursie (moim skromnym zdaniem)

1. aragorn001 2023-06-27 10:32:19

Kolega aragorn001 nie w ciemię bity, gdyż jest starym wyjadaczem modeli i wybrał łatwiejszą wersję kolorystyczną. Przy biało czarnej trzeba pracować prawie że w rękawiczkach  .

AndDi

Jakim tam wyjadaczem Andrzeju? Parę żaglowców popełniłem i mam jakiś tam jeszcze rozgrzebany, co do samej kolorystyki, to się zastanawiałem, to malowanie w pasy biało-czarne też jest bardzo efektowne, mamy to na forum jeden taki popełniony, ale dla mnie był za surowy i nie było widać deskowania tych czarnych elementów i to przeważyło o wyborze.

Dzięki za zainteresowanie.

1. aragorn001 2023-06-27 10:33:34

Nie panikuj, Wojok zdąży się jeszcze zapisać

Hmm, coś mi mówi, że ja bym tę drugą wersję poszycia wybrał

A to znaczy, że wybrałeś fajniejszą 

Wojok

Jasne, że fajniejszą wybrałem, a ty Wojok to zapodawaj temat konkursowy i działaj!

1. Wojok 2023-06-27 11:56:35

W tej chwili model zajmuje pierwsze miejsce w konkursie (moim skromnym zdaniem)

AndDi

To optymistyczna wersja. Pesymistyczna zakłada, że ostatnie

Rezultaty 0 - 20 z 29 pozycji
Udostępnij temat: