Tachikawa Ki - 36 Ida < z > WAK, skala: 1/33

1. PAN-KARTON 2023-11-01 21:49:25

Nie miałem czasu tu zaglądać i taka ciekawa relacja mi umknęła. Podziwiam twoją pracę i stosowane techniki. Pomysł ze sprawdzeniem osiowości przy pomocy światła jest kapitalny.

Jacek-KP

Dzięki Jacku ! Staram się, podobno wychodzi coś z tego

Z innej beczki - żeby Ci nie umknęło zamówienie K24 - kalendarz kartonowki.pl

1. Kikol77 2023-11-01 22:31:05

hehe zgadzam sie z Jackiem jeszcze nie widziałem zeby ktos sprawdzał geometrie laserem :)

To tylko ppokazuje jak creatywne jest modelarstwo :)

1. PAN-KARTON 2023-11-01 22:35:50

hehe zgadzam sie z Jackiem jeszcze nie widziałem zeby ktos sprawdzał geometrie laserem :)

To tylko ppokazuje jak creatywne jest modelarstwo :)

Kikol77

Ja się posługuję tym urządzeniem prawie na co dzień w robocie, więc tylko zatrudniłem "lesera" do innej roli.

1. Wojok 2023-11-02 02:43:31

Te, Jedi, tylko se tego tym laserem nie pokrój

1. PAN-KARTON 2023-11-02 03:38:37

Te, Jedi, tylko se tego tym laserem nie pokrój

Wojok

PAN Obi tak to robi

1. AndDi 2023-11-02 09:29:56

Dobrze idzie.

Niech Moc będzie z Tobą

1. PAN-KARTON 2023-11-02 16:41:12

Dobrze idzie.

Niech Moc będzie z Tobą

AndDi

A z kim to ja rozmawiałem i deklarowałem w dyskusji na forum po której stronie mocy będę ? Ciemna - Jasna, weź teraz znajdź... ( Wojok lub AndDi ) historia lubi się powtarzać

Wracając do relacji:

Jest problem ze skrzydłami, coś tu jest nie tak. Szkoda że Piotra wciąż nie ma ( mejmy nadzieję że wszystko jest na dobrej drodze ) bo by podpytał jak to u niego wygląda. Postaram się dziś opisać o co chodzi i może coś doradzicie (?)

edit:

Jak się mogłem zapomnieć pochwalić ! Ogon na miejscu i wklejony na stałe (?) Nadal czekam z drobnymi popraweczkami i retusikami. Szkoda farby mieszać na 0,5mm2

1. PAN-KARTON 2023-11-03 06:29:41

Czekają na bardzo ważnego @ ! w sprawie śmigieł

i

Czekają na bardzo ważny telefon ! w sprawie skrzydeł.

Postanowiłem wykonać zasuwane okiennice które nie występują w opracowaniu, a w samolotach i owszem. Żeby nie zapomnieć. Drobny element a cieszy

Z drugiej wycinanki z miejsc przesłoniętych "okiennicą" wyciąłem fragmenty i podkleiłem prowadnice. Ciekawe jaki był mechanizm zamykania tych osłon i dociągania ich do okienka ? w sumie całość jest na zewnątrz.

1. Kikol77 2023-11-03 08:18:23

świetny pomysł z tymi okiennicami, fajnie że pomyslałeś zeby użyć jak najwiecej z dodatkowej wycinanki.

Wygląda to dużo lepiej (plastyczniej) chyba tylko narożniki maja lekko inny kształt niz w oknach może to tylko wrażenie ale wydaje mi się że okna mają zaokrąglone krawędzie a przesłony są bardziej na 45stopni zcięcie - robiłeś z tego co wyciałeś czy z dodatkowej wycinanki?

1. PAN-KARTON 2023-11-03 08:22:40

świetny pomysł z tymi okiennicami, fajnie że pomyslałeś zeby użyć jak najwiecej z dodatkowej wycinanki.

Wygląda to dużo lepiej (plastyczniej) chyba tylko narożniki maja lekko inny kształt niz w oknach może to tylko wrażenie ale wydaje mi się że okna mają zaokrąglone krawędzie a przesłony są bardziej na 45stopni zcięcie - robiłeś z tego co wyciałeś czy z dodatkowej wycinanki?

Kikol77

Z dodatkowej wycinanki, dodatkowo wydruk żeby prowadnice miały też kolor, to co się wycięło z okna miało nijaki kolor. Ech... znów te zdjęcia, wyciągną wszystko fakt zacięcia są 45st, na żywo tego nie widać, chyba lekko podszlifuje przed retuszami... Niech tylko powysycha.

1. AndDi 2023-11-03 10:00:39

... chyba tylko narożniki maja lekko inny kształt niz w oknach może to tylko wrażenie ale wydaje mi się że okna mają zaokrąglone krawędzie a przesłony są bardziej na 45stopni zcięcie ...

Kikol77

Jak widać nie tylko ja mam mikroskop, ale faktycznie rzuca się to w oczy, może tylko na zdjęciach

Retusz się robi przed przyklejeniem elementu.

1. Wojok 2023-11-03 11:28:37

Z drugiej wycinanki z miejsc przesłoniętych "okiennicą" wyciąłem fragmenty i podkleiłem prowadnice.

PAN-KARTON

Hmm, fajnie, tylko okiennice wydają się wręcz pancerne

Wkleiłeś też źle prowadnice. Zasugerowałeś się grafikami, bo tam wyraźnie to widać, ale to błąd. Natomiast na zdjęciu widać to słabiej, ale jednak widać, że prowadnice powinny być rozstawione na szerokość okiennicy. Zawsze najpierw patrz na fotki oryginału ze zdjęć archiwalnych lub jakichś kopii planów. Tu masz takie fajne grafiki ściągnięte z neta, które fajnie pokazują te okiennice.

1. PAN-KARTON 2023-11-03 12:37:39

Hmm, fajnie, tylko okiennice wydają się wręcz pancerne

Wkleiłeś też źle prowadnice. Zasugerowałeś się grafikami, bo tam wyraźnie to widać, ale to błąd. Natomiast na zdjęciu widać to słabiej, ale jednak widać, że prowadnice powinny być rozstawione na szerokość okiennicy. Zawsze najpierw patrz na fotki oryginału ze zdjęć archiwalnych lub jakichś kopii planów. Tu masz takie fajne grafiki ściągnięte z neta, które fajnie pokazują te okiennice.

Wojok

Czyli jest co robić, przerabiam ! Też mi się wydawało że w tej konstrukcji to nie będzie miało prawa zadziałać. I mniej pancerne - tys prowda Mam te grafiki rysowane jak by odręcznie...

1. PAN-KARTON 2023-11-03 13:26:30

Trza to trza Przerobione prowadnice okiennic i ich pancerność. Żeby miało to prawo zadziałać to prowadnice przeprowadziłem nad i pod okienka. Nie znalazłem zdjęć z otwartymi.

W ogóle to moim zdaniem one przechodziły na około okienek z 3 stron, ale tak jak jest już zostawię.

Dodatkowo przy okazji zaokrąglone rogi.

1. Wojok 2023-11-03 13:35:24

Kurna, jaka szybka reakcja

Mnie też się wydaje, że ta szyna prowadząca okala tę okiennicę z trzech stron, co by od przodu, przy zamkniętej nie podwiewało i mocno hałasowało

1. PAN-KARTON 2023-11-03 13:39:40

Kurna, jaka szybka reakcja

Mnie też się wydaje, że ta szyna prowadząca okala tę okiennicę z trzech stron, co by od przodu, przy zamkniętej nie podwiewało i mocno hałasowało

Wojok

A przy okazji miały opór na domknięciu, miało by to sens. Jak będę czekał aż śmigła powysychają do dorobię trzecią krawędź i jakoś to powywijam

1. PAN-KARTON 2023-11-03 13:49:44

I kolejny błąd w opracowaniu !

Od Wojoka dostałem fotkę której mi brakowało do całej układanki - Dzięki

A chodzi o wylot amunicji z karabinu przedniego w obudowie/osłonie silnika. Jak oglądałem na początku wycinankę to przeleciało mi to przez głowę, ale umknął ten pomysł aby tego dpoilnować.

Bedzie trzeba dorobić bo jak ktoś naciśnie cyngiel to rozwali wypieszczoną osłonę wyraźnie go widać nad prawym śmigłem.

I po problemie, można strzelać

1. Wojok 2023-11-03 20:11:25

...wyraźnie go widać nad prawym śmigłem.

PAN-KARTON

A dokładnie, nad łopatą śmigła z prawej burty samolotu

1. PAN-KARTON 2023-11-04 04:49:16

Chciałem bardzo podziękować Wojokowi za lekcję dotyczącą śmigieł. Jeśli nie wyszły perfekcyjnie to dziś musi mi wybaczyć. Nauka nie pójdzie w las.

Tak więc, śmigiełka złożone. Tak to wymyśliłem aby móc śmigła zdemontować do dalszych prac. Mogły by się uszkodzić.

Skrzydła złożone na sucho. Jakiś postęp prac jest

W okładce która widać w tle zdjęcia zostały w całości tylko koła i owiewka więc koniec bliski. Drobnica zdobiąca model to sama przyjemność

1. PAN-KARTON 2023-11-07 22:59:27

Były trochę problemy z czasem...

Postęp prac jest ! Łączenie płatów skrzydeł z kadłubem w toku. Podpowiedź: Nie należy zbytnio profilować elementów 68 i 69. Autor ich wielkość zaprojektował na totalny styk. Jak chcesz je lekko ugiąć/zagłębić/wyprofilować to zaczyna brakować materiału i sam się zastanawiam co z tym zrobić ? ( retusz ? ) Wklejenie ich na prosto to słaby pomysł bo wychodzi jak siekierą wystrugany

Oprócz tego przygotowanych mam sporo elementów dodatkowych na skrzydła. Wklejał je będe na samym końcu prac.

Zapomniałem że miałem w planie wykonanie rakiet na podwoziu. Mam już je rozrysowane i czekają na wydruk...

Z informacji historycznych wynika że Tachikawa nigdy nie był uzbrajany w 11 bomb. Ich waga przekraczała możliwości nośności. Więc albo ta duża 500kg pod kadłubem albo 10 tych małych pod skrzydłami.

Jak byście doradzili które zrobić ?

Rezultaty 80 - 100 z 199 pozycji
Udostępnij temat: