Kartonowa Syrenka, 24-25.02.2024

1. Michal_Aero 2023-12-08 13:56:29

W imieniu organizatorów informuję, że druga edycja warszawskiego konkursu "Kartonowa Syrenka" odbędzie się w dniach 24-25 lutego 2024 roku.
    Po tegorocznych doświadczeniach przechodzimy na format dwudniowego konkursu. Zmienia się również lokalizacja konkursu - budynek ratusza Gminy Ursynów, ul. KEN 61 przy stacji metra Imielin. Nowa lokalizacja to większa sala z lepszym oświetleniem oraz duży parking przy budynku. Niedługa przedstawimy regulamin konkursu oraz informację odnośnie rejestracji modeli.

QWKAK Warszawa

1. PAN-KARTON 2023-12-12 10:33:16

O jest info , jestem i ja.

To prawie przez ulice ode mnie, no moze przez Wisle.

Bede na 100we ! 

O to chodzilo ! Jak bym sie dowiedzial 28 lutego ze bylo takie cos, to bym byl zly !!! 

Brawo dla Organizatora !

1. Jacek-KP 2024-01-06 11:39:14

Warto byłoby tam być. Jestem zainteresowany.

1. Michal_Aero 2024-01-06 18:59:04

REGULAMIN KONKURSU
    Organizatorzy: Gmina Ursynów, DOK, klub modelarski QWKAK Warszawa.

Data: 24-25 lutego 2024./sb-nd/-konkurs dwudniowy

Miejsce: ratusz gminy Ursynów /sala obrad 1 piętro/ ul.KEN 61/stacja metra Imielin/
    Sobota
    9.00-15.00         przyjmowanie modeli do oceny
    11.00-15.30        zwiedzanie wystawy
    16.00-18.00       ocena modeli przez komisje sędziowskie

Od 9.00 do 15  będzie funkcjonowała giełda modelarska./sb-nd/
    Niedziela
    9.00-14.00         zwiedzanie wystawy
    14.00-15.00       ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, zakończenie konkursu.

Warunki uczestnictwa w konkursie

1. W konkursie mogą brać udział modelarze niezrzeszeni, kluby modelarskie, modelarnie.

2. Wypełnienie kart startowych przez internet jest podstawą uczestnictwa w konkursie i równocześnie wyrażeniem zgody z zasadami konkursu.
    Dopuszcza się możliwość rejestracji ,,papierowej' na miejscu w sb.do g.12.00
    3. Pełnoletni uczestnik (senior) wyraża zgodę na możliwość wykorzystywania fotografii, jego jak i modeli, przez organizatorów w celach marketingowych związanych z działalnością konkursową. Mogą być umieszczane na stronach internetowych organizatorów w formie zdjęć i filmów wideo
    4. Rodzice i opiekunowie uczestników niepełnoletnich wyrażają zgodę na wykorzystanie zdjęć dzieci i ich modeli. Organizator zastrzega sobie prawo wykorzystania bezpłatnego materiałów w celach statystycznych i marketingowych w ramach prowadzonej działalności konkursowej. Mogą być umieszczane na stronach internetowych organizatorów w formie zdjęć i filmów wideo
    5. Zgoda, o której mowa w pkt. 3 i 4 jest niegraniczona czasowo.
    Organizatorzy oświadczają, iż wizerunek uczestnika (małoletniego uczestnika) nie będzie użyty w sposób naruszający jego dobra osobiste.
    6. Chętni do uczestnictwa w giełdzie modelarskiej proszeni są o wcześniejszy kontakt z organizatorem, najpóźniej tydzień przed konkursem.
    7. Uczestnik zawodów może zgłosić 3 modele w danej klasie. W klasyfikacji będzie uwzględniony najlepszy model uczestnika w danej klasie.
    8. Do konkursu przyjmowane są modele wykonane własnoręcznie z oryginalnych wycinanek polskich i zagranicznych oraz pobrane ze stron internetowych producentów wycinanki a także zaprojektowane od podstaw.
    9.Modele dostarczane są i odbierane na koszt własny uczestnika. Modeli nie ubezpiecza się.
    10.Organizatorzy ZASTRZEGAJĄ  sobie możliwość nie przyjęcia do oceny modeli od osób powszechnie  uważanych w kręgach modelarskich za awanturników!.
    11. Konkurs odbędzie się w następujących grupach wiekowych:

Młodzik(M) – do 13 lat włącznie - liczy się rok urodzenia.

Junior (J ) —14-18 lat – liczy się rok urodzenia.
    Opiekunów modelarni uprasza się o zgłaszanie którzy uczestnicy będą odbierać nagrody osobiście.
    Senior (S) – powyżej 18 lat
    12. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo łączenia klas i kategorii wiekowych w przypadku małej ilości modeli w danej klasie.
    13. Rywalizacja modeli w danej kategorii odbędzie się pod warunkiem zgłoszenia do konkursu  modeli 3 różnych wykonawców.

Klasyfikacja modeli.
    Modele w grupach wiekowych młodzik i junior oceniane będą bez podziału na klasy Standard i Open.

Klasa STANDARD-modele sklejone z wycinanki, które zachowują oryginalne malowanie zaprezentowane w wycinance z możliwością użycia retuszu dobranymi kolorami farb. Dopuszcza się możliwość użycia elementów dodatkowych wydanych jako zestaw dedykowany temu modelowi.
    Klasa OPEN- modele sklejone z wycinanki, modele wycięte w całości ploterem laserowym oraz modele budowane od podstaw-głównym materiałem jest papier, w których dopuszcza się wszelkie modyfikacje pokrycia - szpachlowanie, malowanie poszycia zewnętrznego modelu, dodawanie elementów elektronicznych, mechanicznych, fototrawionych, tłoczonych, trawionych, wyciętych za pomocą plotera laserowego.

MŁODZIK (do 13 lat):
    Samoloty i Śmigłowce (S,Śm.)
    Statki i Okręty (O)
    Pojazdy Kołowe i Szynowe(Pk)
    Pojazdy Gąsienicowe (Pg)
    Figurki i Zwierzęta (F)
    Budowle (B)
    Rakiety i Sc-Fiction (SF)

JUNIOR (14-18):
    Samoloty Śmigłowce (S,Śm)
    Statki i Okręty (O)
    Pojazdy Kołowe i Szynowe(Pk)
    Pojazdy Gąsienicowe (Pg)
    Figurki i Zwierzęta (F)
    Budowle (B)

Senior (powyżej 18 lat):
    Kategorie standard i open
    Samoloty  śmigłowe do 1930 (S1)(SO 1)
    Samoloty  śmigłowe po 1930 (S2)(SO 2)
    Samoloty odrzutowe (S3) (SO 3)
    Śmigłowce i szybowce (S4)(,SO 4)
    Pojazdy gąsienicowe,(PgS)(PgO)
    Pojazdy kołowe          (PkS)(PkO)
    Pojazdy szynowe (Psz) (PszO)
    Artyleria bez napędu (A) (A Open)
    Statki i okręty do linii wodnej (LW1)
    Statki i okręty do 65 cm (O1)
    Statki i okręty powyżej 65 cm (O2)
    Okręty podwodne (Op)
    Żaglowce (Ż)
    Budowle (B)
    Dioramy Morskie (DM)
    Dioramy Lotnicze (DLot)
    Dioramy Lądowe  (DLąd)
    lmin.3 modele w każdej klasie.
    Do dioram zaliczamy podstawkę na której są umieszczone: model, figurki, drzewa, budynki ,elementy infrastruktury w której obiekt w rzeczywistości występuje i przebywa, itd.. Elementy oryginalnej wycinanki podłożone pod model/ tory kolejowe, fragment płyty lotniska/ nie będą zaliczane do dioram.
    Figurki i zwierzęta (F)
    Pozostałe nie sklasyfikowane.(PnS)

Zasady oceny i nagrody.
    1.Zgłoszone do konkursu modele ocenia komisja konkursowa powołana przez organizatorów. Modele oceniane będą na zasadzie podoba się/nie podoba się. Pod uwagę będzie brana estetyka i wkład pracy, oryginalność, precyzja. Decyzja komisji jest ostateczna i nie podlega oprotestowaniu. W przypadku wątpliwości co do kategorii i oceny wszelkie uwagi należy zgłaszać do organizatorów.
    WAŻNA ZMIANA
    Modele NAGRODZONE w ubiegłorocznym konkursie NIE BĘDĄ OCENIANE ale mogą brać udział w wystawie.
    UWAGA!!! Modele błędnie zgłoszone do nie tej kategorii co trzeba (np. pojazdy z waloryzacją zgłoszone w klasie standard, modele na podstawkach kwalifikujących się do klasy dioram) NIE BĘDĄ brane pod uwagę w czasie oceny. Jeśli ktoś nie jest pewny czy zgłosił model prawidłowo, będzie możliwa korekta na miejscu, ale przed rozpoczęciem sędziowania.
    2. W grupach wiekowych Młodzik i Junior nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca (medale i nagrody rzeczowe). Młodzicy nie wyróżnieni zostaną nagrodzeni dyplomami. W grupie Senior najlepsze trzy modele w danej klasie nagrodzone zostaną medalami i nagrodami rzeczowymi.
    3. Najlepszy model wg oceny burmistrza gminy Ursynów oraz najlepszy model w polskich barwach zostaną nagrodzone pucharami.
    4. Organizatorzy dopuszczają fundowanie nagród specjalnych przez kluby modelarskie, wydawnictwa lub osoby prywatne.

W razie pytań służę pomocą tu  lub mailowo.
    Pozdrawiam i czekamy na Was.
    Klub QWKAK

1. PAN-KARTON 2024-01-06 20:20:24

poprosimy listę z punktu nr 10

1. Wojok 2024-01-07 12:20:24

PAN-KARTON

No, chyba, że wolicie mieć awanturę na miejscu

1. PAN-KARTON 2024-01-07 12:28:32

PAN-KARTON

No, chyba, że wolicie mieć awanturę na miejscu

Wojok

, Wojok dbaj o moje boki. Mało nie pozrywałem ! dobre !

1. Wojok 2024-01-07 13:21:24

PAN-KARTON

Ciebie to już wszystko śmieszy, a to przecie poważna sprawa

1. PAN-KARTON 2024-01-07 13:45:01

PAN-KARTON

Ciebie to już wszystko śmieszy, a to przecie poważna sprawa

Wojok

Bo ja wesoły człowiek jestem .

Poważna sprawa jest na tyle na ile Ci z listy pkt. 10 są niepoważni !!!

A tak na marginesie jeśli już taka TAJNA wiedza u Organizatora jest, to powinien zachować to dla siebie i weryfikować wew własnym zakresie... Chyba że to punkt regulaminu z UŚMIECHEM ?!?!? tego nie wiemy

Nie róbmy afery póki jej nie ma

Jeśli chodzi o mnie to szczerze zapraszam do odwiedzenie SYRENKI 24. Ja byłem na Paprykarzu i jako młody stażem i duchem polecam takie imprezy. Będę się starał nie omijać takich wydarzeń !!! WARTO !

1. Wojok 2024-01-07 14:40:39

Poważna sprawa jest na tyle na ile Ci z listy pkt. 10 są niepoważni !!!

PAN-KARTON

Nie, nie. Niepoważny, to jest regulaminopisarz.

Po co takie głupoty pisać ?

Jak on sobie wyobraża odrzucenie takiego chętnego do konkursu ? Na jakiej podstawie ?

A jeśli już to zrobi, to co potem ? Jeśli ten ktoś będzie chciał wejść na wystawę, to co, nie wpuszczą go ? To policję ściągnie, z powodu dyskryminacji. I będzie miał rację.

A jeśli go wpuszczą, no to wiadomo, gdzie logika ?

Chore to...

1. PAN-KARTON 2024-01-08 12:43:47

Jest wyjście z sytuacji !

Ja zakładam krawat na SYRENKĘ. Potocznie wiadomo że: "Klient w krawacie jest mniej awanturujący się" "MIŚ"

1. Wojok 2024-01-08 14:13:55

Jest wyjście z sytuacji !

Ja zakładam krawat na SYRENKĘ. Potocznie wiadomo że: "Klient w krawacie jest mniej awanturujący się" "MIŚ"

PAN-KARTON

Hmm, mnie jeden może nie styknąć...

1. Michal_Aero 2024-02-05 10:13:54

Zapraszam do rejestracji modeli używając formularza pod adresem https://rejestracja.qwkak.pl/

1. PAN-KARTON 2024-02-23 09:52:35

Kto się pojawi na Syrence ? Podajcie jakieś godziny w dniu !

Do zobaczenia 

1. Michal_Aero 2024-02-23 14:07:39

Przypominam, że rejestracja dziś do godziny 20:00!

1. PAN-KARTON 2024-02-23 17:05:04

Przypominam, że rejestracja dziś do godziny 20:00!

Michal_Aero

Ja już po 

Przestudiowałem regulamin w celu odpowiedniego zgłoszenia modelu. Są nie ścisłości ! Długo się wahałem jak to kliknąć...

Temat rzeka, ale uruchamiając dyskusję na forach zmiana regulaminów musi nastąpić. Wiem to po sobie organizując mini konkursy. Zasady oceny się powinny zmieniać wraz ze zmianą się sklejania - choć by taki z danego forum.

Perfekcja nie oznacza talentu a talent nie oznacza perfekcji !!!      "Nie sieje wiatru bo, się zgłaszam"

Rozwinięcie myślowych fanaberii... chętnie - Syrenka 24, r4s1@wp.pl lub na Naszym forum - kartonowki.pl   !!!

Michal_Aero - Dziękuję !

1. pawelelka77 2024-02-23 20:02:41

Do zobaczenia  jutro..

1. PAN-KARTON 2024-02-24 10:30:30

Do zobaczenia  jutro..

pawelelka77

Ze 45 min będę dziś

Jutro pewnie dłużej.

1. PAN-KARTON 2024-02-24 16:16:32

Pierwszy dzień za nami ! foty wieczorem... a jutro II część Paweł pozamiatał swoim przegubowcem

Z 45 minut zrobiły się trzy godziny jest na co patrzeć !!!

1. PAN-KARTON 2024-02-25 16:29:29

Zdjęć jest 200szt Chyba nie będę wszystkich pakował. Jak by ktoś chciał to przez jakiś Transfer... ?

II Warszawska Syrenka zakończona - zapraszali za rok.

Było co oglądać, podziwiać i podglądać jak się skleja karton.

Pozdrawiam Wszystkich których było mi miło poznać, tych z którymi się ponownie zobaczyłem i obserwujących oraz kolegów którzy na gorąco pytali o atmosferę prze telefon.

Konkurencja duża, poziom wysoki, miałem konkurentów nie do przebicia.

Sporo modeli z naszego forum znalazło się na stołach. Rozdawanie nagród przebiegało dość sprawnie ale nie było za wiele słychać i widać, pod scenę się nie pchałem.

Bardzo dużo młodych modelarzy, Młodzik i Junior bardzo fajnie że każdy z nich dostał dyplom na zachętę. Chyba ktoś przejmie po nas pałeczkę ?

Do miłego kolejnego .

Rezultaty 0 - 20 z 30 pozycji
Udostępnij temat: