Jupiter nie tylko Amerykański sen

1. tulipan740i 2024-07-05 21:30:38

Złocenia na piasecznicy wyglądają bardzo ładnie.  Fajnie,że sam je wdziargałeś. 

1. PAN-KARTON 2024-07-05 22:40:11

Grzegorzu masz rację ! W dzisiejszych czasach kiedy "Murzyn" jest "Afroamerykaninem", "Pedał" jest zdrowym psychicznie "Homoseksualistą" a Nasze żony i kochanki mogą być po prostu inaczej "Wyzwolonymi" moje słownictwo może podlegać weryfikacji.

Ostatni raz poruszam ten temat bez sugestycznych uwag. Szanuje każdego człowieka ! A tym osobom z Alzheimerem i Psychicznie chorym mogę jedynie współczuć i serdecznie przepraszam że, ich ułomność odważyłem się wykorzystać w przekazie słownym.

Nie byłem przy określaniu nazw części rowerowych i stanów umysłów w potocznym pojęciu a tym bardziej przy tworzeniu pojęcia liczb mnogich i składni j.polskiego. Za orła się w tej kwestii się nie uważam, ale mogę się chwalić zdrowym rozsądkiem w pojmowaniu świata. Może Ci "inni" muszą zaczekać aż wymrzemy żeby świat oddzielił ich od "nałogowych palaczy", "alkoholików" i przewlekle chorych ?

Dlaczego odpisuję o tym w tym wątku ?

Czy Osoba obsługująca kocioł parowozu lub inne palenisko techniczne typu parowego t.z. "Palacz" w Twoim rozumowaniu musi zostać okrzyknięty "nikotynowym nałogowcem" ?

Ciekawe jak w tego typu rozważaniach może wyglądać w niedalekiej przyszłości nazwa Naszego hobby ??? >> Model - arz się boje pomyśleć

1. PAN-KARTON 2024-07-05 22:42:07

Złocenia na piasecznicy wyglądają bardzo ładnie.  Fajnie,że sam je wdziargałeś. 

tulipan740i

Powtórzę się. Ale trudno nie zgodzić się z Tulipanem740i

1. Zbyszek001 2024-07-06 21:43:54

Tych dwu dzemtelmenów, albowiem obsługę Jupiteta stnowiło dwu osobników płci innej niż 50 pozostałych nazwać należy maszynista, oraz młodszy i silniejszy pomocnik maszynisty.

Ok sory wiem że to szowinizm sztuczne nazewnictwo. Ale w tak zamierzchłych czasach ludzkość nie zdawała sobie sprawy jak nisko upadła w swojej monotonii i segregowaniu ludzkości tylko na dwie płcie.

Osobiście uważam, że te stare pozostałości naszej cudownej cywilizacji, jak opis w sklepie obuwniczym na dział męski i damski, należy głęboko potępić. Lub napisy na drzwiach do toalet na dworcach, albo te szowinistyczne znaczki. Koszmar.

Oświadczam od dziś chodzę na boso, i sikam pod ścianą .

A co do roweru. Niestety pilnie musiałem zameldować się w pracy. Dopiero dziś pojechałem.rowetem naciskając nogami na dwa dwa przeciwbieżne korbowody z ruchomymi stopkami napędzające koło zębate. Kurde obraziłem bezzębnych.

Zatem naciskając kółko z naciętymi wypustami między którymi przebiegają blaszki połączone s ożniami, które napędzają to co jest z tyłu w kształcie odmiennym od kwadratu. Żeny nie urazoć osobników które nienawidzą koła.

Jutro też odpoczynek i rower. Dziś pękło 36 km. Byłem.w Górze Świetej Małgorzatu. Cudowny wiejski kościół. Pogoda kapitalna tylko z powrotem.mialem.pod wiatr.

Kurde dla czego nie ma ciągle z górki i ciągle z wiatrem. Dziwne.

1. Zbyszek001 2024-07-09 14:23:09

Pierwszy zonk projektowy. Obudowa sterownicy. Łaczy kocioł i ramę. Z ramą wsio ok idealnie prosta. Nie da się no coś by nie pasowało kółka czy cuś. Kocioł wklejony do ramy i idealnie dolega. A Kanina 2 mm na niską. Wiem jak to ogarnać może ten element zmienia i zbuduje drugi. Lub dokleje z dołu pojedyncze deskowanie. Przemyśle to 

Na dwu ostatnich zdjęciach dokleilem 3 mm odciąłem więcej dodałem tekturę na jaskółczy ogon. Wszystko na Ca i z zewnątrz karton wysokiej jakości i jest ok

Tutaj widać idealne dopasowanie ramy z kotłem Tak jak na pierwszym zdjeciu Ciut nacisnąłem ale to jest 2 mm różnicy. Tyle co sklejka Z lewej strony to samo A tu widać styk góry kotła i szczelinę dołu stetownicy No i przedłużone 2 mm z dwu stron A tu z lewej. I git.
  1. Zbyszek001 2024-07-09 22:33:38

No i budka postawiona.

Po kolejnej analizie wychodzi mi, że to nie mój błąd. Ale dla klejących standard nie ma problemu. Jest dużo wydrukowanego zapasu koloru. Trzeba tylko pamiętać o podklejenie na karton o 2 mm dłuższy wtedy na spoko można dodać te 2 mm z dołu.

Wnętrze sterownicy całe już pomalowane. Kolor dobrany on się nazywa jakoś tak że nie umiem wymówić krzyżówka niebieskiego zielonego i białego i żółtego. A już wiem żona podpowiada turkusowy. Kurde człowiek całe życie się uczy.

Teraz, będzie malowanie kabiny i naklejanie tych listew ozdobnych i napisów. To i dobrze że dużo wycinania bo na malowanie na razie nie ma co liczyć. Jadę z aerografem do specjalisty. Chyba jakiejś uszczelki brak. Bo mi aero pokaxał na koniec środkowy palec.

Szczątki jak bo bitwie Tu dobrze widać ile trzeba dodać tekturki i potem rezerwy koloru. Dokładnie mi wyszło 2 mm
  1. PAN-KARTON 2024-07-10 06:51:07

Radzenie sobie z przeciwnościami losu opanowałeś Zbyszku

Czy między innymi na foto6 to ślady po szpachlowaniu czy po taśmie "malarskiej" ? Czytam że, w planach malowanie całości... Pancerne doświadczenie.

1. Zbyszek001 2024-07-10 10:31:36

Radzenie sobie z przeciwnościami losu opanowałeś Zbyszku

Czy między innymi na foto6 to ślady po szpachlowaniu czy po taśmie "malarskiej" ? Czytam że, w planach malowanie całości... Pancerne doświadczenie.

PAN-KARTON

To ślady po mocnej taśmie połaczyłem żeby nic się nie zwichrowało, bo w projekcie takie malutkie wypustki tylko były do zamocowania. Rogi przeszlufuje jak będzie trzeba zabezpiecze wnętrze i psikne niebieskim jak już aero będzie zdatne do użycia. A potem malowanie i wycinanie tych ozdobników. Trochę to cukierkowo wygląda ale taki jest oryginał. Po posiłku podkładem całość trzeba będzie potraktować papierem 600. Żeby nie było lipy.

1. Zbyszek001 2024-07-11 18:41:25

Ale zwalnia Lem znaczy się nie przedłużyłem innego elementu. Ale tu poszedłem na łatwiznę nie będzie nic widać nikt się nie skapnie. Zatem nie ma problima.

Od rana zrobiłem jedna stronę. Masakra po prostu szok. Szkoda że nie ma tych literek i wzorków w laserach. Bardzo by się nadały.

1. PAN-KARTON 2024-07-11 20:11:50

Jak w krzyżówce hasło ma za mało kratek to trza ściaśniać Chyba taka rada może się przydać

1. Zbyszek001 2024-07-14 15:00:38

... Chyba taka rada może się przydać

PAN-KARTON

Dobrymi radami to jest piekło wybrukowane.

1. PAN-KARTON 2024-07-14 16:31:14

... Chyba taka rada może się przydać

PAN-KARTON

Dobrymi radami to jest piekło wybrukowane.

Zbyszek001

A ciekawość to pierwszy stopień na ten bruk...

1. Zbyszek001 2024-07-27 10:10:47

Lokomotywa skończona. Koła wkleje jak zbuduje torowisko, żeby idealnie pasowały. 

Zatem teraz torowisko Ana koniec tender.

1. PAN-KARTON 2024-07-27 10:39:09

Bardzo fajny model. Prawą stroną do widza bym planował ustawiać.

I to coś mi nie pasowało jak sobie oglądałem finalne fotki. Biało czerwone strzałki sugerują co zauważyłem, piętro niżej powinno być niebieskie zdobienie (foto)

1. SlawekH 2024-07-27 10:45:34

1. Jacek-KP 2024-07-27 20:40:12

Dużo pracy wymaga ten model, ale efekt jest niesamowity. Kształt, kolorystyka, no po prostu ogólny wygląd tej oldsculowej ciuchci zachwyca.

1. Zbyszek001 2024-07-28 11:32:24

B...

I to coś mi nie pasowało jak sobie oglądałem finalne fotki. Biało czerwone strzałki sugerują co zauważyłem, piętro niżej powinno być niebieskie zdobienie (foto)

PAN-KARTON

Masz rację niestety posłużyłem się rysunkami z wycinanki. I zrobiłem.jal.na rysunku w modelu. Choć to żaden problem było zrobić zgodnie z rzeczywistym wyglądem ciuchci.

Już tego nie poprawię. Musi tak zostać 

1. Zbyszek001 2024-07-30 23:28:40

Torowisko i szyny.

Podkłady ciut pomalowane. Pójdzie na to lakier akrylowy wasz olejny czarny i po tym podsypka. Zamierzam ukształtować teren między podkładami gipsem.i zasypać ten świetny gips posypką. Na to pójdą toru. I będę mógł.xabrac się za ustawianie lokomotywy na tory.. oraz w ostatniej kolejce za tender.

1. Zbyszek001 2024-08-05 19:20:35

Wózki tendra.

1. tulipan740i 2024-08-05 19:27:45

Bardzo fajnie prezentują się te wózki. 

Rezultaty 60 - 80 z 101 pozycji
Udostępnij temat: