PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. PAN-KARTON 2024-12-12 10:56:31

Chyba mnie nie zrozumiałeś albo ja nie zrozumiałem co Ty tu napisałeś

Chodziło mi o to , że każdy moduł jest oddzielną dioramą, ale jednocześnie można je połączyć w jedną wielką "dioramichę".

AndDi

AndDi załapałem, takie moduły robi się w PIKO. Koledzy po fachu zwożą takie "segmenty" łączą je i powstaje większa całość. A ja się ciągle zastanawiam czy mój dworzec to Model, Makieta czy Diorama (?) Moje wahanie jest chyba spowodowane tym że rynek wycinanek typu budowle przyzwyczaił Nas do uproszczeń i źle dobranej skali dla takich , no właśnie modeli (?). Makieta raczej u mnie nie powstaje bo ja inaczej rozumiem "makietę w skali". A do dioram to mi jeszcze daleko, oj daleko. Domek rybaka powstał tylko dlatego że mnie kopałeś w dupsko żeby jeszcze to, jeszcze to i kibicujący mi koledzy podnosili próg ambicji. A przede wszystkim chęć popróbowania technik dioramowych. Andrzeju dziękuję Ci za 400-ny wpis w tej relacji

Stąd te moje pytania jak Wy to rozumiecie w oddzielnym wątku

Oj zmęczyła mnie ta robota Cieśli... Teraz retusz, bo docięć było sporo i dach chcę pomalować na grafitowo. Zgodnie z poradą u Adama żeby wnętrze kadłuba pomalować co by światło zatrzymać...

Zdjęcia do góry nogami ale to tylko tak się dało robić...

I tyle z tego zostało :)
  1. Wojok 2024-12-12 12:34:21

Dzięki Wojok, jest wiedza jest informacja !

PAN-KARTON

Hmm, od którejś tam wersji - strrrrraszna wiedza

1. PAN-KARTON 2024-12-12 12:59:50

Hmm, od którejś tam wersji - strrrrraszna wiedza

Wojok

Ja też znałem osobiście mojego ojca i dziadka. Pradziadka ze zdjęć, pra pra dziadka z opowiadań, a przodka (?) kilka razy byłem w zoo, ale jakoś mało podobne te postacie

1. AndDi 2024-12-12 20:28:51

Ja też znałem osobiście mojego ojca i dziadka. Pradziadka ze zdjęć, pra pra dziadka z opowiadań, a przodka (?) kilka razy byłem w zoo, ale jakoś mało podobne te postacie

PAN-KARTON

Ta, jasne, mało podobne, ja tam widzę uderzające podobieństwo do Ciebie . Chociaż po zgoleniu brody to trochę mniej .

A tak poważnie, to te osobniki w ZOO nie są naszymi przodkami, tylko mieliśmy wspólnego przodka (taka jest teoria poparta nawet jakimiś dowodami) i gdzieś tam nasze ścieżki się rozdzieliły.

1. PAN-KARTON 2024-12-12 20:51:48

Ta, jasne, mało podobne, ja tam widzę uderzające podobieństwo do Ciebie . Chociaż po zgoleniu brody to trochę mniej .

A tak poważnie, to te osobniki w ZOO nie są naszymi przodkami, tylko mieliśmy wspólnego przodka (taka jest teoria poparta nawet jakimiś dowodami) i gdzieś tam nasze ścieżki się rozdzieliły.

AndDi

A kto mówił że ja akurat na tę klatkę patrzyłem ? Ja się wpatrywałem w Lwa ! Brodę i kucyk obciąłem zaraz po Tobie

A tak w ogóle to zupełnie inaczej było:

1. AndDi 2024-12-12 20:57:42

Sam początek mógł taki być, albo taki jak poniżej, jeśli chodzi o człowieka

1. PAN-KARTON 2024-12-12 21:02:24

W pozycji od tyłu, najważniejsze żeby być z tyłu

1. tulipan740i 2024-12-12 21:12:28

W pozycji od tyłu, najważniejsze żeby być z tyłu

PAN-KARTON

A precyzyjniej ostatnim w kolejce.

1. Wojok 2024-12-12 21:19:56

Hmm, bawcie się beze mnie

Ja tam wolę żonę

1. AndDi 2024-12-12 21:24:11

Ja tam wolę żonę

Wojok

A co? Ktoś już Cię zapraszał?

Tak z ciekawości pytam

P.S. Uściślij jeszcze czyją żonę

1. PAN-KARTON 2024-12-13 03:23:07

Za wątek erotyczny dziękujemy, każdy się umie w życiu ustawić na swój sposób

A tym czasem dach zmienił kolor, montuję obróbki blacharskie koszowe, szczytowe i podrynnoweJeszcze otwory montażowe zaślepię folią samoprzylepną czarną.

1. Wojok 2024-12-13 04:33:32

Ja tam wolę żonę

Wojok

A co? Ktoś już Cię zapraszał?

Tak z ciekawości pytam

P.S. Uściślij jeszcze czyją żonę

AndDi

Pozwól, że na pierwsze pytanie nie odpowiem, bo na forum zapanuje popłoch. Hmm, albo euforia...

A co do drugiego, to czyżbyś miał jakieś obawy ?

1. rogergk 2024-12-13 08:41:10

PAN-KARTON

AndDi

Te osobniki nigdy nie były Naszymi przodkami , tzw teoria ewolucji /teoria Darwina/ została obalona już wiele lat temu. 

Jak : czaszka "człowieka z Piltdown" czyli mieszaniec człowieka-małpy to była mistyfikacja , oszustwo. 

https://www.polskieradio.pl/39/156/artykul/3281760,czlowiek-z-piltdown-czterdziesci-lat-wielkiego-oszustwa

https://www.national-geographic.pl/historia/czlowiek-z-piltdown-to-jedno-z-najwiekszych-naukowych-oszustw-tak-mogl-wygladac-240103113450/

https://tech.wp.pl/czlowiek-z-piltdown-najwieksze-oszustwo-w-historii-antropologii,6458341388117633a

1. PAN-KARTON 2024-12-13 22:49:00

Połowa dachu leży, prawie. Co raz bardziej przypomina domek dworcowy

Mimo starań, dach czeka to co w wieży, czyli malowanie po całości (?) - to są jednak zdradzieckie zdjęcia, siedzę obok i grafitowy cały, patrzę na ekran i...

1. Wojok 2024-12-14 04:30:28

Ty się tak nie ciesz, tablica "Pabianice" powinna być niżej

1. AndDi 2024-12-14 08:06:25

On lubi źle wieszać, zegar też źle powiesił, nie nadaje się na kata .

Budynek wygląda miodzio!

1. PAN-KARTON 2024-12-14 09:01:23

On lubi źle wieszać, zegar też źle powiesił, nie nadaje się na kata .

Budynek wygląda miodzio!

AndDi

Dzięki x 2 za kata i miód...

Ty się tak nie ciesz, tablica "Pabianice" powinna być niżej

Wojok

Spieszę wyjaśnić. Pierwsza opcja napisów od strony peronów miała być ta ładniejsza z 2016r. one były wyżej, widać ślad i wystający kabel zasilający z muru. Widocznie przy ostatnim remoncie już tak chcieli zaoszczędzić że i napisy zrobili prawie na desce i drabinę za krótką kupili. Na przetargi nie poradzę

Jakoś to będzie, powiedział mąż do zony w biednej rodzinie, wygrywając 6 w totka.

1. AndDi 2024-12-14 09:09:39

Jakoś to będzie, powiedział mąż do zony w biednej rodzinie, wygrywając 6 w totka.

PAN-KARTON

Taaa, ona trójkę i on trójkę

1. FSO 2024-12-14 10:58:31

No i mówiłem, że będzie lepszy niż oryginał! Nagroda w przyszłym roku w Pabianicach murowana jak Goślina!

1. PAN-KARTON 2024-12-14 11:26:39

No i mówiłem, że będzie lepszy niż oryginał! Nagroda w przyszłym roku w Pabianicach murowana jak Goślina!

FSO

Mikołaju, to jeszcze 9 m-cy. Ja wierzę że, ktoś jeszcze przeskoczy przez tę Goślinę.

Rezultaty 400 - 420 z 738 pozycji
Udostępnij temat: