Czołg T44 na podstawie GPM 21/2011

1. Zbyszek001 2024-12-06 12:53:53

Witam szacowne grono forumowiczów. Biorę na warsztat stary kotlet, ale w nowym ubranku. Znany miłośnikom czołgów sowiecki t44.

Nie będę się rozpisywał nad lepszośviom, czy gorszościom. Każdy o tym może przeczytać w artykułach dostępnych w intetnecie. Każdy może mieć swoje w tym temacie zdanie.

Jedyne o czym wspomnę dla tych którym.nie chce się czytać o czołgach to fakt że na czołgu testowano różne uzbrojenie od znanej armaty 85 mm przez 100mm działo do 122 mm armaty znanej z czołgu is2.

Mój model ma przedstawiać mniej znany prototyp czołgu z działem 100 mm. Było bodajże 5 sztuk tak zmodernizowanych czołgów. A nie zastosowano tego działa w czołgach seryjnych z tego powodu, że odrzutu działa nie wytrzymywał układ przeniesienia napędu, a także szybciej niż w czołgach z mniejszą armatą pękały drążki skrętne. 

Kończąc przydługi opis zapraszam do zaglądania do relacji. Nie będzie w tym modelu jak zawsze u mnie plastiku i żywicy.  Jedynie trochę szpachli i farby. Bo wieża niestety jest inna niż ta wycinankowe. Chętnie posłucham waszych uwag i pomysłów.

Okładka i 2 egzemplarze Czołg seryjny t44 z działem 85 mm Czołg z działem 100 mm T44 z działem 222 mm Rzut boczny t44 100 Rzut z drugiej strony t44 100
  1. PAN-KARTON 2024-12-06 15:10:55

Ponownie będzie co oglądać z porządnego warsztatu pancernego I biletów nie trzeba kupować !

1. SlawekH 2024-12-06 17:10:35

Ja rowniez bede ogladal . Mi to sie ten z armara 222mm podoba, ale 100 tez niczego sobie.

1. mirkuch 2024-12-06 17:14:54

Ja też będę oglądał z przyjemnością  Bardzo mi się podobają dobrze sklejone modele z pancerki 

1. tulipan740i 2024-12-06 18:53:32

Zbychu, stary, modelarski dinozaurze.Gdzie tam plastik i żywica. Manual się ceni. Wiadomo, że model wykonasz w charakterystycznym dla siebie klimacie i schemacie. Klimat nie do podrobienia. Schemat, zawsze oryginalny tank. 

1. Zbyszek001 2024-12-06 22:08:12

Powstał kadłub wręgi fajnie pasują. Dość eteryczny ale połączyłem to na CA i trzyma jak beton zbrojony. Gorzej z wieżą bo w wersji z armatą 100 mm jest nieco inna. Mam dwa wyjścia zrobić od nowa lub zbudować stara od armaty 85 i przerobić. Jest trochę dłuższą inna z obydwu boków i inaczej ukształtowana z przodu. Także dół nieco inny.

Ale to są już detale.

Na kilku zdjęciach kadłub po sklejeniu . Trochę szlifowania i będziemy oklejać. Niepotrzebnie wycislem.otwor z przodu jako wizjer mechanika w wersji 100 został już zaślepiony. I go.nie było. Postaram się odwzorować układ płyt pancernych na kadłubie wraz ze spawaniem.

1. Zbyszek001 2024-12-07 09:27:55

Jednak uznałem że łatwiej będzie dorobić tak to nazwę zmiany w obrysie wieży do tej od85 działa niż kombinować od nowa. Jak wyjdzie się zobaczy. Na razie powstał szkielet wieży. Na zdjęciach różnice w zabudowie wiezy kształtu i geometrii poszczególnych elementów.

wieża t 44 100 wieża t 44 85 t 44 100 t 44 85
  1. PAN-KARTON 2024-12-07 10:23:08

Twoja wydaje się za wysoka (?)

Moze taki kadr... 

1. Zbyszek001 2024-12-07 10:38:34

Twoja wydaje się za wysoka (?)

Moze taki kadr... 

PAN-KARTON

Po mierzymy wszystko. Projekt gpm oparty jest o model plastikowy tamują czołgi t44 zatem winni być ok. Pomorze i zobaczę na razie pokazałem tylko jakie są różnice.

A teraz inna bajka. Pisałem o małej sztywności szkieletu. W centralnej części brak jednej wręgi spog kadłuba zapada się. Już nie rozkleje góry i nie wstawię dodatkowej zrobionej wręgi. Za to wzmocnie boki . Powinno wyprostować się dno kadłuba. Zastosowałem wklejki z tektury 1,5 mm ściętej pod kontem 46° żeby można wzmocnić boki. Spełnia te wklejki zarówno rolę wzmocnienia boków jak i wyrównają zapadnięty spod szkieletu.

Widać xapadlisko Wklejka na miejscu Szerokość wklejki 1,5 mm ścięta pod kontem 45° Wklejona centralna cześć I jest ok
  1. Zbyszek001 2024-12-07 10:54:23

Pomimo wszystko dla pewności postanowiłem dorobić taką pół wręgę i wkleić ja w centralnej części dla wzmocnienia.

Nie będę tu podawał wymiarów. Bo nie jest ona konieczna spod jest już prosty. Wzmocni jednak konstrukcje szkieletu. Łatwo zdjąć wymiary a jak ktoś pomyśli i wyciągnie wnioski z mojego wykonania to wdrukuje lub kseruje wręgi z wycinanki. I będzie jeszcze łatwiej

1. Zbyszek001 2024-12-07 12:16:03

Mamy tu taką małą zagadkę. Na kolejce wygląda to tak. Jak na pierwszym zdjęciu. Na zdjęciu rzeczywistego pojazdy zgoła inaczej. Zobaczę jak to ugryść. I to chyba nie jedyna zagadka.

1. Kikol77 2024-12-07 16:38:41

Ja tez klikam SUBika i podglądam  - jak zwykle będzie co ogladać :D

1. tulipan740i 2024-12-07 17:19:10

Nic trudnego. Zacznij od zaznaczenja granicy między płytami pancerza jako krok 1. Ten zabieg spowoduje przesunięcie do tylu o grubość skośnego przekroju płyty, całego włazu. Krok 2 to wypełnienie szczeliny a także przeniesienie do tyłu całości zazębienia płyt. Krok 3 zaznaczyłem to co trzeba zatkać i w 4 kroku to wycięcie przenieść do przodu.  Nie wiem tylko jaki zarys ma to wycięcie z boku kadłuba bo fotka jest w tym miejscu zaciemniona. 

1. Zbyszek001 2024-12-07 17:59:44

Okleiłem i zrobiłem imitacje cięcia i łączenia płyt pancernych. Jak wyschnie wyrównam na idealnie proste linie .

Dzięki Grzesiek za radę. Boki i przód podkreiłem sztywnym cienkim kartonem z kalendarza jest taki błyszczący czymś pokryty. Po przyklejeniu do kartonu wycinanki daje dość sztywny cienki element nie podatny na zwichrowania. 

Tym podklejalem
  1. Zbyszek001 2024-12-12 11:52:21

Czas na ulubione zajęcie. Kółkologia. W egzemplarzach t44 modernizowach zaimplementowano koła z t54. Oj nawet w modernizowanych t35 85 np. z Wietnamu czołgi mają koła nowszego wzoru. Zresztą spójrzcie na sowieckie defilady gdzie t434 jeżdżą na nowych kołach.

W przypadku t44 nie ma takiej możliwości. Wyprodukowano dwie wersje czołgów prototypowych w tym drugiego prototypu trzy egzemplarze. Choć znalazłem.informavje że było to 5 sztuk. Jednak informacje te nie są potwierdzone.

Zatem robimy kółka żeberkowe nowego wzoru 

To jest prawie to samo co koła żeberkowe od t35/85. Z tym że tutaj autor inaczej je zaprojektował. Od siebie dodam pierścień imitujący brzeg felgi stalowej wychodzący poza obrys bandsrza gumowego.

Teraz jestem na etapie zakończenia żebrowania. Dziury wycięte wybijakiem. Tarcze sklejone i wklejone ożebrowanie. Tetaz felga zewnętrza i zabawimy się w oklejanie koła bandarzem gumowym.

Jak zwykle u mnie zwracam uwagę na mocowanie wahaczy do kadłuba i kół do wahaczy . Trochę wzmocniłem wachacze poprzez dodanie mocowania do kół wykonanego nie z kartonu oraz okleiny wahacza wykonanego samodzielnie

Czemu

To lepsza metoda. Po pierwsze cienki papier milimetrowy okleja się świetnie takie kształtu po drugie 3 warstwy w połączenie z klejem daje bardzo mocną i zwartą całość 

1. Zbyszek001 2024-12-12 11:59:00

Grzebiąc w sowieckim internecie pogrzebałem się takiego malowania czołgu t44/100.

Po zakończeniu prób terenowych oraz strzelania. Czołgi poddano ostrzałowi z armat czołgów niemieckich . Stąd ponoć zgodnie z jakimś mnie nie znanym raportem czołgi pomalowano w celu łatwej identyfikacji liczenia przebić i efektów ostrzału. Powstała z tego tapeta na komputery. Takie malowanie pokazuje. Choć osobiście jestem dość sceptyczny co do rzeczywistego zastosowania tego malowania a raczej identyfikacji.

Co sądzicie o takim podejściu do malowania t45/100

1. PAN-KARTON 2024-12-12 12:21:27

To tajemnica wojskowa (?)

1. Zbyszek001 2024-12-12 19:48:37

Mała aktualizacja komplet tarcz kół zrobiony. Znaczy się sklejony teraz szlifowanie. Klejenie  imitacja tłoczenia gumy. Malowanie i sklejanie w pary. 

Bandarzem kół zrobiłem.po swojemu. Niestety projekt przerosł mnie 

1. Zbyszek001 2024-12-14 18:02:41

Powoli krok za krokiem jak w starej harcerskiej piosence. A do tego niespodzianka w końcu doszły laserowe gąski od pana Halińskiego.

Gdybym miał porównać do zwykłych laserowych gąsek. Które np. założyłem na swój t35 to jest kosmiczna toznica. Praca z nimi masa. Ale efekt zamiata. Będzie potrzeba na wierz położyć lakier dla wzmocnienia delikatnych elementów i potem tylko malowanie. Jestem tymi gąskami zauroczony. No ale cena też zamiata.

Koła nośne oszlifowane na gotowi. Trzeba wykonać imitacje nadlewów gumy i po pomalowaniu imitacje felgi wewnętrznej. Niewielkie ruchy w kadłubie wewnątrz czarny psik kolorem i zabudowa pokrywy transmisji. Muszę jeszcze zmienić tylna płytę oancerną.

Kilka fotek.

Komplet po szlifie ja to akceptuje. Nie umiem.lepiej Gąski od pana Halińskiego Wół 3 Odtrogi Trzy ogniwa łączone na drucik Fajnie zaprojektowany grzebień. On kurde pomyslał o wszystkim Tak wyglądają wzmocnienia i grzebień. Dla lepszego widoku
  1. Zbyszek001 2024-12-16 00:55:44

Kółkologia cd. zrobiłem mini urządzenia do zaznaczenia miejsc nadlewów gumy. Dorobiłem cienkie felgi. Powoli malowanie wewnętrznych części kół i łączenie w pary

Rezultaty 0 - 20 z 38 pozycji
Udostępnij temat: