Konkurs 20UK - Fly Model - Avro Vulcan - bombowiec strategiczny

1. Lukson 2025-05-27 10:57:26

Oglądam z ciekawością Twoją relacje. Też mam ten model w swoich zbiorach. Kupiony pod koniec lat 90-tych. Z powodu rozmiarów nie ruszam go bo nie mam na niego miejsca. 

1. Prod1gybmx 2025-05-28 09:02:31

Dopiero teraz po montazu tych wlotów powietrza widać jaki to skomplikowany i trudny projekt. Tym bardziej trzymam kciuki żebyś go ukończył. Pierwszy raz spotykam się z taką bryłą w modelarstwie kartonowym.

1. AndDi 2025-05-28 11:38:34

Adam nie popuści , twardy jest

1. aragorn001 2025-05-28 17:36:47

Dopiero teraz po montazu tych wlotów powietrza widać jaki to skomplikowany i trudny projekt. Tym bardziej trzymam kciuki żebyś go ukończył. Pierwszy raz spotykam się z taką bryłą w modelarstwie kartonowym.

Prod1gybmx

Nie jest aż tak źle, jest to do ogarnięcia, projekt ręcznie rysowany, ale całkiem dobrze spasowany, jak na te czasy.

1. aragorn001 2025-05-28 17:37:08

Zabieram się za dysze silników x4, tu będzie malowane, nie podobają mi się takie szare.

1. Wojok 2025-05-28 22:29:24

... tu będzie malowane, nie podobają mi się takie szare.

aragorn001

Hmm, chyba wtedy moda była na takie dysze, bo w Mig-u 29 też takie mam

1. Pashal 2025-05-29 08:38:20

Tak tylko zapytam z ciekawości - masz na myśli kolor jaki mają na zewnątrz dysze, czy wewnątrz i jaki kolor będzie Ci się podobał ?

1. aragorn001 2025-05-29 08:55:52

Tak tylko zapytam z ciekawości - masz na myśli kolor jaki mają na zewnątrz dysze, czy wewnątrz i jaki kolor będzie Ci się podobał ?

Pashal

Pashal, zmienię obydwa kolory, w wycinance mają taki sam kolor (szary), ja planuje srebrny na zewnątrz i potraktowany suchymi pastelami od wewnątrz (czarno-szare wypalone).

1. aragorn001 2025-05-29 08:56:14

Coś w ten deseń jak na zdjęciach.

1. Pashal 2025-05-29 09:47:59

Świetny pomysł, bo już myślałem, że coś przyscorpionisz ?

Biorąc pod uwagę czas wydania i jakość poligrafii z tamtych lat to  nie powinien dziwić kolor tych dysz.

1. aragorn001 2025-05-29 10:02:22

Świetny pomysł, bo już myślałem, że coś przyscorpionisz ?

Biorąc pod uwagę czas wydania i jakość poligrafii z tamtych lat to  nie powinien dziwić kolor tych dysz.

Pashal

Pashal, odpuść docinki innym forumowym kolego, nieładnie ...

1. Pashal 2025-05-29 10:14:23

To nie jest docinek tylko określenie pewnego dziwacznego podejścia do modelarstwa kartonowego... nie pamiętasz już całej serii autentycznych docinków kolegów forumowych ? skierowanych w moją stronę chwilę po i później po mojej rejestracji na forum - jakoś wtedy nie interweniowałeś z uwagami krytycznymi, ale dobra jak jesteś w tym momencie  taki wrażliwy to co zrobić.

Nie wiem, czy zamiast malowania nie rozsądniej jest użyć kartonu czarnego barwionego w masie i kartonu srebrnego metalizowanego ?

1. aragorn001 2025-05-29 10:34:59

To nie jest docinek tylko określenie pewnego dziwacznego podejścia do modelarstwa kartonowego... nie pamiętasz już całej serii autentycznych docinków kolegów forumowych ? skierowanych w moją stronę chwilę po i później po mojej rejestracji na forum - jakoś wtedy nie interweniowałeś z uwagami krytycznymi, ale dobra jak jesteś w tym momencie  taki wrażliwy to co zrobić.

Nie wiem, czy zamiast malowania nie rozsądniej jest użyć kartonu czarnego barwionego w masie i kartonu srebrnego metalizowanego ?

Pashal

Pashal, zwykle nie daję się wciągać w takie dysputy, ale tu jest moja relacja, więc mam prawo coś odpowiedzieć. I nie chodzi o mnie.

Najprościej będzie podmalować zewnętrzną stronę a wewnętrzna zrobiłem testy i jestem zadowolony.

1. Pashal 2025-05-29 11:13:18

Ty masz prawo coś napisać... a ja nie mam prawa napisać co uważam ?

Chcesz malować to maluj... zobaczymy co z tego wyjdzie.

1. aragorn001 2025-05-29 11:24:30

Pashal

Oczywiście, byle bez złośliwości i docinek. Pozostańmy przy relacji Vulcana.

1. Pashal 2025-05-29 20:27:25

Pashal

Oczywiście, byle bez złośliwości i docinek. Pozostańmy przy relacji Vulcana.

aragorn001

Masz strasznie wybiórczą  wrażliwość .

W określeniu  "przyscorpionisz" nie ma nic złośliwego, ani nie jest to żaden docinek - jest to po prostu określenie pewnego podejścia do klejenia modeli kartonowych polegającego na całkowicie dowolnym sposobie ich sklejania, bez oglądania się, czy sklejony model w jakikolwiek sposób odzwierciedla odpowiedni rzeczywisty obiekt tak pod względem kolorystyki jak i wyglądu poszczególnych podzespołów - jest to odwrotność modelarstwa  redukcyjnego. 

Jest to po prostu z przymrużeniem oka stwierdzenie faktu.

1. aragorn001 2025-05-30 09:13:41

Relacja Vulcana dalej się toczy, wszelkie komentarze nie na temat będą ignorowane.

IF [ user -eq "Pashal" ] && [ komentarz -ne Vulcan ] THEN komentarz >/dev/null

1. aragorn001 2025-05-30 09:18:00

Dysze silników poskładane i pomalowane od zewnątrz, od wewnątrz pojechane suchymi pastelami.

1. AndDi 2025-05-30 10:52:16

Fajnie wyszły, podobają mi się. Tylko te krawędzie zbyt białe, chyba trzeba je przybrudzić. A może to tylko na fotce tak widać.

1. aragorn001 2025-05-30 11:27:58

Fajnie wyszły, podobają mi się. Tylko te krawędzie zbyt białe, chyba trzeba je przybrudzić. A może to tylko na fotce tak widać.

AndDi

Andrzeju, dzięki, krawędzie są srebrne, ale jeszcze potraktuje delikatnym retuszem.

Rezultaty 240 - 260 z 272 pozycji
Udostępnij temat: