Witam serdecznie wszystkich

1. stan1906 2025-01-18 10:50:09

Witam serdecznie wszystkich na tym forum. Mam na imię Stanisław, mieszkam w Krakowie i mam 30lat.

Z modelami kartonowymi mam minimalne doświadczenie mimo kilku podejść do kartonów na przestrzeni ostatnich kilku lat. Kiedyś (w 2019 roku) kupiłem Star 28/29 z Modelika ale szybko się poddałem. Źle wybrałem pierwszy model. Zdecydowanie za trudny. W ostatnim roku skleiłem sporo modeli plastikowych (Auhagen) i kartonowych ale wycinanych laserowo (raczej proste modele) takich na makietę. Wycinanki to jednak inna bajka. W grudniu skleiłem Nysę pomoc drogowa i Żuka z kartonowego expressu. Teraz chcę "kleję" Tatrę 815 tez z kartonowego expressu a potem chciałbym już coś z ramą. Robur lub Jelcz z Answer. Generalnie najbardziej kręcą mnie modele ciężarówek i podobnych pojazdów z okresu szeroko rozumianego PRLu ;) Jak przeglądam forum i widzę, jak pięknie sklejacie skomplikowane statki i samoloty to szczęka mi opada. Ja mam problem skleić dwa proste elementy ale od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie zanudziłem.
    Pozdrawiam :D

1. Wojok 2025-01-18 13:56:05

Hejka,

Witam na forum

Jest tu paru forumowiczów, którzy mają dokładnie tak ukierunkowane zainteresowanie jak Ty. Ale to już pewnie wiesz.

Osobiście żadnej ciężarówki nie popełniłem ( nie licząc straży pożarnej sklejonej w przedszkolu z jednoarkuszowego wydania, a i to bez drabiny ), ale od razu mogę Ci odradzić Robura - to naprawdę twardy orzech do zgryzienia.

Moim zdaniem najlepszy byłby Jelcz - praktycznie żadnych obłości - dobry temat na początek

1. stan1906 2025-01-18 19:53:31

Dziękuję za odpowiedź.

Racja- po samym opisie wycinanki z Answer już zrozumiałem, żeby na razie się za to nie brać. Jest tam wyraźnie napisane, że sklejenie kabiny nie jest łatwe.

Mam Jelcza 315M skrzyniowego i chyba od niego zacznę. 

pozdrawiam

1. AndDi 2025-01-18 21:02:18

Cześć.

Wojok dobrze radzi, na początek wybieraj modele bez obłości. Po pewnym czasie sam poczujesz, że pora spróbować coś zrobić z tymi "krągłymi"

Dobrze założyć jest relację, bo coś tam zawsze podpowiemy i często nawet dobrze

1. Kikol77 2025-01-19 23:54:19

Witam,

Tak jak chłopaki podpowiadaja weź jelcza powinien pujść gładko :)

Zakładaj relacje i czerp z wiedzy innych jetem przekonany że dostaniesz sporo podpowiedzi jak działać z Kartonem, bo to nie łatwa materia :D

Fajnie że się nie poddajesz to już dobrze wróży.

Pozdrawiam z Goleniowa

Krystian

1. Sebastian01 2025-01-20 12:42:37

Witaj na forum.

Podpowiem tylko, że Jelcz z Answera ma skopaną kabinę, a dokładnie jej przód. Gdy ja robiłem swojego Jelcza 325 Himalaya Expedition to korzystałem z przerobionej przez Pawła (pawelelka77) wersji kabiny.

1. tulipan740i 2025-01-20 12:58:44

Powitać. 

Cieszę się, że interesujesz się modelami pojazdów bo to świetny temat. 

Życzę powodzenia i frajdy z klejenia.

Mam nadzieję zobaczyć w realu Twoje prace na jakimś konkursie. 

Pozdrawiam

Grzesiek. 

1. PAN-KARTON 2025-01-27 09:52:58

Cześć Stanisławie, wszystko przed Tobą, dobrze trafiłeś i znajdziesz tu wiele ciekawych uwag i podpowiedzi.

1. stan1906 2025-01-27 10:42:21

Dziękuję Wszystkim serdecznie za tak miłe przywitanie. To budujące na wstępie przeczytać tyle słów wsparcia.

Chciałem się brać za Robura ale to nie będzie dobry pomysł z uwagi właśnie na obłości i stanęło na Jelczu.

Sebastian01, napisz proszę, co dokładnie jest nie tak z kabiną Jelcza z Answer? Kompletnie nie da się jej złożyć? Czy może na moim niezbyt wysokim poziomie będzie akceptowalna?

pozdrawiam wszystkich.

1. Jacek-KP 2025-01-27 14:25:31

Cześć. Witaj na forum. Dla początkujących modelarzy zawsze polecam Wydawnictwo WAK. Jeśli lubisz samochody, to był tam dostępny do niedawna nieskomplikowany Willes MB Jeep a na pewno nadal jest Jeep Airborne z haubicą 75 mm. Życzę zawsze ostrych nożyczek.

1. Sebastian01 2025-01-30 13:19:22

Sebastian01, napisz proszę, co dokładnie jest nie tak z kabiną Jelcza z Answer? Kompletnie nie da się jej złożyć? Czy może na moim niezbyt wysokim poziomie będzie akceptowalna?

pozdrawiam wszystkich.

stan1906

Przód jest brzydko zaprojektowany, taki doklejony. Wrzuć sobie w google Jelcz Answer i porównaj np. z Jelczem w mojej galerii. Zobaczysz o co mi chodzi.

1. Kikol77 2025-01-31 08:26:43

Sebastian ma racje przód jest słabo zaprojektowany, ale myśle że na początek przygody bym się tym nie przejmował i skleił coś w standardzie żeby popracować z kartonem ale potem to na bank bedą razić takie opracowania i trzeba bedzie przerabiać :D

1. Sebastian01 2025-02-03 10:01:58

Sebastian ma racje przód jest słabo zaprojektowany, ale myśle że na początek przygody bym się tym nie przejmował i skleił coś w standardzie żeby popracować z kartonem ale potem to na bank bedą razić takie opracowania i trzeba bedzie przerabiać :D

Kikol77

Krystian w sumie dobrze mówi. Sklej tak jak jest i zobaczysz co Ci się nie spodoba. Przy wyborze następnego modelu zaczniesz zwracać uwagę na opracowanie, albo spróbujesz coś sam przerabiać. Jest wiele szkół modelarstwa. Najbardziej purystyczna/konserwatywna nie dopuszcza nawet najmniejszego odstępstwa od oryginalnego opracowania. Najbardziej luźne podejście traktuje opracowanie jako bazę do stworzenia własnej wersji. Ja pewnie jestem tak gdzieś po środku. Ty musisz sam znaleźć miejsce dla siebie, w którym będziesz się czuł najlepiej.

1. stan1906 2025-02-03 14:37:49

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie pozostaje mi nic jak brać się do pracy.

pozdrawiam

Rezultaty 0 - 14 z 14 pozycji
Udostępnij temat: