Konkurs 20UK Transporter opancerzony MT-LB

1. Egon41 2025-03-01 17:59:27

Witam kolegów

Przez moje gapiostwo usunąłem całą relację. Ot życie, jeden nieprzemyślany ruch na klawiaturze i wszystko skasowane. Więc pomyślałem sobie że wrzucę zdjęcia tego co było zrobione, ale już bez komentarzy, a opis zacznę od tego co zrobiłem ostatnio. A więc najpierw wybór modelu do konkursu padło na MTLB z wyd. Orlik. Zbudowałem dół wanny kadłuba, część wyposażenia przedziału załogi, co było zgodne z numeracją części i zaleceniem autora. Pasowanie bez problemów. I to jest to co skasowałem. 

Kolejnymi zespołami był układ hamulcowy, skrzynia biegów i butle. Części dobrze pasują, ale ich ilość i wielkość to już niezła jazda. Najwięcej nerwów kosztował mnie układ hamulcowy, cięgła i drążki (szablony), ale udało mi się to wszystko poskładać. Prezentuje się to wszystko całkiem nieźle i jestem zadowolony z tego co "ulepiłem". Teraz jeszcze trochę przybrudzę skrzynię i butle i całość zamontuję do kadłuba. Tak więc następna aktualizacja będzie niebawem i mam nadzieję, że już nic nie skasuję. Teraz czas na kolejny złożony element jakim jest silnik. Prace ruszyły i kleję sobie "motorek' na razie jest dobrze.

Pozdrawiam Egon

1. PAN-KARTON 2025-03-01 18:04:57

A no mignęło mi coś przed oczyma. A teraz zasiadam i się przyglądam.

1. destroyer84 2025-03-01 18:18:25

Nie bądź taki skromny... nieźle? Wygląda bardzo dobrze, świetnie poradziłeś sobie z tą drobnicą. Na pewno będę tu zaglądał.

1. tulipan740i 2025-03-01 22:28:06

Zarowno pojazd jak i opracowanie modelu bardzo mi się podoba. Jako pierwszy model tego pojazdu ukazał się w Angraf. Kupiłem z myślą bazy pod walorkę bo nawet na standard to było proste opracowanie. Za jakiś czas na zawodach (nie pamiętam gdzie) zobaczyłem ten model sklejone z całym wnętrzem. Mówię, że ktoś wykonał mega pracę zadając sobie tyle trudu z wykonaniem wnętrza. A ktoś z boku mi mówi, że to nie jest waloryzowany Angraf tylko Orlik. Że co, Orlik? Jako, że przegapiłem wydanie Orlika i przekonany o istnieniu tylko wycinanki z Angraf mocno się zdziwiłem. Oczywiście Angraf szybko "poszedł do Żyda" a jeszcze na tych samych zawodach zaopatrzyłem się w to opracowanie. 

W temacie budowy kibicuje i nie mogę doczekać się finału. Jak na razie bardzo ładnie to wygląda. 

1. Egon41 2025-03-04 16:18:13

Witam Kolegów. 

Mała aktualizacja tematu. Skrzynia biegów i butle po lekkim przybrudzeniu trafiły na miejsce. Na moje oko wygląda to nie najgorzej, przednia część modelu z robiona, teraz silnik i jego "zagroda". Jak tak popatrzę na tan model, to trochę mnie strach bierze czy góra kadłuba zgra się z dołem wanny.

Pozdrawiam Egon

1. Perfidniak 2025-03-23 00:15:20

Skrzynia wygląda jak prawdziwa.

1. Egon41 2025-04-02 18:14:40

Witam kolegów.

Po dłuższej przerwie postanowiłem uaktualnić relację. Cały czas majstrowałem przy silniku i w końcu mogę powiedzieć skończyłem "serce" transportera. Zabawy trochę było, ale udało mi się to wszystko poskładać. Części pasowały całkiem dobrze i wszystko szło składnie do momentu elementu oznaczonego jako 128, to takie rurki z filtra powietrza, to dało mi nieźle popalić. Koniec końców udało mi się to jako tako opanować. Do silnika dodałem przewody paliwowe i  jakieś inne ( na podstawie zdjęć) żeby go trochę "ożywić" bo taki klocek nie specjalnie się prezentował. Zrobiłem też ścianki przedziału silnikowego, teraz kolejny etap - złożenie tego w całość. Pierwsze przymiarki są obiecujące jest ciasno, ale wszystko powinno się zmieścić. Po obejrzeniu silnika mogę powiedzieć, że nawet mi się podoba, trochę go przybrudzę i będzie gotowy do założenia.

Pierwsze dwa zdjęcia to silnik po malowaniu, następne to już doprowadzony do stanu "fabrycznego" czyli mniej więcej tak jak jest w opracowaniu. 

Pozdrawiam Egon

1. PAN-KARTON 2025-04-02 18:35:37

Chciałem coś znaleźć żeby sobie móc pomarudzić. Długo szukałem i raczej nic nie znalazłem. Zostaje zapytać jakim olejem zalałeś silnik ?

1. AndDi 2025-04-02 19:41:47

Świetna skrzynia i świetny silnik

1. Egon41 2025-04-05 21:44:11

Witam kolegów. 

Małą aktualizacja przed dłuższą przerwą. Silnik został umieszczony na miejscu i założone zostały ścianki przedziału silnikowego. Część elementów jest kompletnie niewidoczna i nie wiem po co było je robić. No cóż było w opracowaniu to zrobiłem. Teraz dłuższa przerwa, bo muszę odpocząć od modelu, jak przyjdzie wena to coś "ulepię", a jak nie to będzie "półkownik" i wtedy może kiedyś go dokończę. 

Pozdrawiam Egon

1. Miro 2025-04-15 21:51:39

Silniczek wymiata ,szacun .

1. tulipan740i 2025-04-16 11:25:36

Silnik prezentuje się bardzo dobrze z wyjątkiem elementów doprowadzających powietrze do głowic i wydechowych. Trochę mi w nich brakuje precyzji na tle reszty.

1. AndDi 2025-04-16 12:32:03

Dla mnie rewelacja, mało kto tak potrafi

1. Egon41 2025-04-16 16:51:08

Witam kolegów.

Trudno się nie zgodzić z uwagami Tulipana, na zdjęciach widać niedoróbki. Nie mam nic specjalnie na swoje usprawiedliwienie, mogłem zrobić to lepiej. Przez te rury do głowic model o włos nie wylądował w koszu (el.128) trudne to do sklejenia, a jeszcze gorsze do spasowania z głowicami. Po którymś razie zabrakło mi cierpliwości, zimnej krwi i jest jak jest. Rury wydechowe tu już moje "lekkie" podejście do tematu. Nie obejrzałem tego dokładnie i wyszło tak sobie. Po założenie ścianek przedziału silnikowego i tak nic nie widać. Gdybym nie założył ich wcale , wypuszczając tylko końcówki to mało kto by to zauważył. Nie zmienia to faktu, że mogłem się bardziej postarać. Model traktuję trochę jak królika doświadczalnego, na zasadzie co z tego wyjdzie. Wiem już co jestem w stanie zrobić, nad czym muszę jeszcze popracować, a co jest ponad moje siły, umiejętności. Powoli zbliża się moment kiedy będzie trzeba zgrać i skleić górę i dół kadłuba i tego obawiam się najbardziej.

Pozdrawiam Egon

1. destroyer84 2025-04-16 18:10:55

A uchylisz rąbka tajemnicy jaką farbą malowałeś silnik i skrzynię?

1. Egon41 2025-04-16 22:03:34

Nie ma żadnej tajemnicy farbka olejna "Aluminium" stary zapas Model Master, malowanie pędzelkiem.

Pozdrawiam Egon

1. tulipan740i 2025-04-16 23:57:42

Witam kolegów.

Trudno się nie zgodzić z uwagami Tulipana, na zdjęciach widać niedoróbki. Nie mam nic specjalnie na swoje usprawiedliwienie, mogłem zrobić to lepiej.

Pozdrawiam Egon

Egon41

Jak to nie masz nic na swoje usprawiedliwienie?

Usprawiedliwieniem może być właśnie to, że w modelu zbytnio tego nie będzie widać. Natomiast może w innym modelu zdarzyć się tak, że podobne niedoróbki mogą być dobrze widoczne. Skoro i tak malujesz silnik to możesz wcześniej to lepiej doszlifować a potem "oblać" farbą podkładową, która ładnie wyciągnie wszelkie kolanka wydechu czy inny detale.

Rezultaty 0 - 17 z 17 pozycji
Udostępnij temat: