OSKAR modelarski 2025 model 1:25 - projekt własny

1. PAN-KARTON 2025-05-13 16:46:48

Musicie mi wybaczyć sklejanie w utajnionej norze. Ale miała być niespodzianka. I była podobno ogromna.

Oskar przyznany osobie która w mediach społecznościowych i prywatnym przekazie zrobiła ogromną robotę dla modelarstwa wśród najmłodszych.

Cała relacja ponownie zamknie się na jednym wpisie z mojej strony, plus ewentualne odpowiedzi na komentarze.

Model jest repliką w skali monumentu który postawiono na placu przed zabytkową kopalnią IGNACY z okazji 200 lecia działania kopalni 1792-1992.

Oprócz kamyków i stalowej linki od rowera za śrubunkiem z drutu miedzianego, model kartonowy.

Wrzucam foty jako relacja z budowy i finał. Zdjęcia końcowe wykonane dziki uprzejmości obsługi kopalni IGNACY.

Czas pracy - 2 tygodnie, nie było łatwo to odwzorować.

1. AndDi 2025-05-13 17:06:54

Świetna robota i świetna inicjatywa

1. Marekf 2025-05-13 18:16:24

Brawo,świetny pomysł.

1. FSO 2025-05-13 20:04:18

Świetne! Jak Ci się udało osiągnąć efekt takich wyoblonych "szprych" koła? Przepraszam, nie wiem, jak to się prawidłowo nazywa, ale wygląda jak metal!

1. PAN-KARTON 2025-05-13 23:38:11

Dzięki Panowie.

Nie skromnie potwierdzam że inicjatywa świetna a pomysł zrodził się spontanicznie w mojej głowie pełnej pomysłów. Tyle radości sprawionej drugiej, młodej osobie jest bezcenna

Najpierw był pomysł, potem zapytanie do Organizatorów Hoym Model Fest - za co ? Oni mieli już tyle nagród że stwierdzili że nie ma miejsca i muszę coś wymyślić od siebie - no to wymyśliłem

Na każdy konkurs nie dam rady skleić podobnej nagrody, choć pomysły już mam na wszystkie. Niech to będzie zaskoczeniem dla nagradzanych w tej formie. A młodych motywuje do działania.

OSKAR modelarski niech zostanie moją tradycją. 

FSO:

To tylko i wyłącznie cierpliwe i uważne czytanie porad kolegów z tego forum i oczywiście zapamiętywanie + własna inwencja. Dodam że to kilku zacnych kartonówkowcóe.pl się do kupy zebrało i w całości nie przekazał mi tego żaden, potem próby, próby, próby.

Tej technik zaczerpnąłem jakiś rok temu a może i dawniej. Nakupiłem polecanych materiałów i wychodzi. Nie pokuszę się wymienić wszystkich żeby kogoś nie pominąć. A tajemnica tkwi w odpowiednim dozowaniu podkładu epoksydowego i te dwa słowa trzeba brać do kupy bardzo dosłownie. Można też co jedynie dłużej trwa zrobić to przy pomocy kleju BCG i nasączania krawędzi i odpowiednio modelując je kulką  ~1mm.

Rezultaty 0 - 5 z 5 pozycji
Udostępnij temat: