Mk VI Crusader III z Modelika

1. Dorn 2021-06-27 18:31:54

Witam, nadszedł czas na kolejny temat. Tym razem trafiło na anglika, tak dla odmiany

na razie jest tylko poszycie kadłuba (wraz ze szkieletem oczywiście) i o ile sam model jest dosyć ładny, to już wiem że się trochę z nim pomęczę.

Oczywiście powodem jest średnie spasowanie (już wcześniej się u nich z tym spotkałem), co chyba najlepiej widać na przykładzie pola na część nr. 51 L i P.

1. Dorn 2021-07-14 17:48:21

Szczegółów zaczyna powoli przybywać 

No i przynajmniej według instrukcji czas już na wierzę

1. tulipan740i 2021-07-14 18:27:25

Dobrze idzie, tylko przybrudził bym nieco tą przekręconą "flagę Austrii" . Swoją drogą trochę dziwnie go oznaczyli. Niby barwy stricte angielskie i jak przystało na krzyżowca powinien mieć piękny krzyż namalowany. 

1. Dorn 2021-07-15 22:17:59

Dobrze idzie, tylko przybrudził bym nieco tą przekręconą "flagę Austrii" . Swoją drogą trochę dziwnie go oznaczyli. Niby barwy stricte angielskie i jak przystało na krzyżowca powinien mieć piękny krzyż namalowany. 

tulipan740i

Ten krzyż to w sumie da się załatwić. Już mam koncepcję wielkiego krzyża z "ziemi i błota" na całą długość czołgu.

1. chilar 2021-07-16 00:08:56

Te czerwono-biało-czerwone barwy to częste oznaczenie w jednostkach pancernych brytyjskich w brygadach pancernych. Polacy też mieli te czołgi ale tylko do szkolenia załóg.

1. Dorn 2021-08-19 21:22:38

Dalsze postępy prac nad tym skubańcem. Co prawda wieża chwilę już stoi, ale w końcu się zebrałem by zrobić zdjęcia

Do tego zrobiłem jeszcze trochę druciarki i wziąłem się za koła, czyli jak zwykle - to co najgorsze

Jednak ta lampa pogarsza trochę te zdjęcia, ale na razie niech będą 

1. Zbyszek001 2021-08-21 12:19:53

Patrzę się na lufę i kurde sam nie wiem co ale coś mi nie pasuje. Może to wina sposobu fotografowania. Ona chyba jest grubsza przy wylocie niż przy nasadzie. Mam jakies takie dziwne wrażenie…

A co malowania tych pasków – jest ok.

1. Wojok 2021-08-22 01:45:11

Patrzę się na lufę i kurde sam nie wiem co ale coś mi nie pasuje.

Zbyszek001

Pomijając to, że jest lekko kanciata, to chyba nie do końca jest współosiowa z jej członami przy samej wieży ( jest jakby lekko opadnięta w stosunku do nich ). A poza tym, ten element obok niej, ten z karabinem, powinien być tak samo ustawiony jak ona, i razem z nią się poruszać góra - dół. Tak mi się wydaje, ale się nie znam, więc mogę się mylić

1. Dorn 2021-08-22 22:04:33

chyba nie do końca jest współosiowa z jej członami przy samej wieży ( jest jakby lekko opadnięta w stosunku do nich ). A poza tym, ten element obok niej, ten z karabinem, powinien być tak samo ustawiony jak ona, i razem z nią się poruszać góra - dół. Tak mi się wydaje, ale się nie znam, więc mogę się mylić

Wojok

Szczerze mówiąc to wsadzenie tego na miejsce było upierdliwym tematem.

Chodzi o to, że przez nasadkę i lufę przechodzi drucik, jednocześnie lufa trzyma się w tym dosyć luźno.

Próbowałem trochę podnieść tą lufę, ale ze średnim skutkiem, więc postanowiłem nie oszpecać modelu toną kleju na końcu lufy .

Element  trzymający karabin jak i sama spluwa są przyklejone bezpośrednio do nasadki.

Już nie mówiąc o samej nasadce, która to miała miejsca na drucik w cały świat i trzeba było jak zwykle coś wymyśleć 

1. Dorn 2021-11-14 15:05:27

Cześć, ostatnio mam mało czasu, jednak pomimo to idę z tym modelem powoli, ale za to do przodu.

Tak też udało mi się postawić go na kołach

1. beata 2021-11-14 20:02:27

Który, to Twój model?

Widzę, że nie bardzo radzisz sobie z wycinaniem części. Zostawiasz postrzępione krawędzie, i wygląda to nieciekawie. Koła całkiem niezłe, ale przydałoby się więcej staranności w dopasowywaniu części.

1. Zbyszek001 2021-11-15 09:32:02

Układ jezdny wymaga precyzyjnego ustawienia. Jak dasz radę przestaw się z nożyczek na linijkę i skalpel. Efekt będzie 100 razy lepszy 

1. Dorn 2021-11-15 19:27:20

Jest w takim razie mały szkopuł, akurat nie korzystam z nożyczek.

A ze strzępieniem, wiem że mam z tym problem, mimo wszystko wydaje mi się że zmierzam z tym w dobrą stronę. Choć fakt, trochę powoli

1. Zbyszek001 2021-11-15 22:22:26

Jest w takim razie mały szkopuł, akurat nie korzystam z nożyczek.

A ze strzępieniem, wiem że mam.... 

Dorn

Czym zatem wycinasz jesli nie nozyczkami. Ostry skalpel zalatwia problem strzepienia. Moze jeszcze problem moze tkwić w starym grubym kartonie, ale to mozna także rozwiązać. Zapodaj problem pomozemy. Czym tniesz. 

1. Dorn 2021-11-15 22:31:07

Akurat jeśli chodzi o koło napędzające problem może tkwić w tym że przez chwilę faktycznie używałem starszego nożyka, ale teraz znowu korzystam z ak-5 olfy.

Możliwe że po prostu za rzadko wymieniam ostrza.

1. Zbyszek001 2021-11-16 00:19:10

...... 

Możliwe że po prostu za rzadko wymieniam ostrza.

Dorn

Pracuję olfą i bywa, że ostrza wymieniam jak nie czuję że są ostre. Pisalem gdzieś o tym. Na model uzywam 30 do 50 ostrzy 

1. Dorn 2021-11-16 09:16:00

To nawet skalując przez poziom skomplikowania max. 5 wypada blado

1. Zbyszek001 2021-11-16 14:02:15

Nie wtracam się. Lecz dla mnie to dziwna sytuacja. Uzywam skalpela olfa AK5 tak samo jak Ty. Zalety znasz, jest swietny doskonale precyzyjny. Do niego ostrza kb. Ceny skalpel wydatek jednorazowy około 20 zł. Ostrza kb w ilosci 30 sztuk kosztują średnio 14 zł. 1 ostrze zatem kosztuje prawie 50 groszy. Ale ja znalazlem tańsze rozwiazanie. Kupuję ostrza segmentowe SAB - 10. Jak sie segmenty polamie na pojedyncze ostrza powstaja identyczne ostrza o koncie 30 stopni to wtedy 1 ostrze kosztuje 30 groszy i mam 10 dlugich ostrzy z końcówek do ostrzenia ciecia itp. Najbatdziej zużywają się ostrza w czasie ciecia przy linijce stalowej. To wtedy mozna stosować zwykle Polskie noze segmentowe. A to juz grosze doslownie. Trzeba tylko zacisnąć końcówkę noza zebynie latało ostrze na boki.

Ja uzywam duzo ostrzy bo caly czas tylko ich uzywam. Na model za ostrza wydaje około 10 złoty. Moim zdaniem dardzo warto. Wymienim od razu jak poczuje ze czubek tepieje. Lub się złamał, lub ciezko tnie.

Z drugiej drugiej strony ostrza do modelu to 3 piwa 

1. AndDi 2021-11-16 15:14:37

A ja potrafię jednym ostrzem cały model wyciąć, góra dwoma. Ale co pewien czas je ostrzę na papierze ściernym (500 ew. 600). No i mam innej firmy skalpel (X-ACTO), może jest lepszy, ale raczej podobny.

1. tulipan740i 2021-11-16 18:34:44

Ostrza skalpela możesz ostrzyć na tarczy diamentowej do multiszlifierki. Tylko musisz to robić "z wiatrem" jak chodzi o kierunek obrotów. Naprawdę można uzyskać super efekt. A jak nie masz multiszlifierki to gorąco polecam. Multi przydatna.

Rezultaty 0 - 20 z 20 pozycji
Udostępnij temat: