Scuderia AlphaTauri AT01 1:24(Internet)

1. VancityJaworro 2022-05-19 21:01:51

Witam ponownie :D 

Dawno mnie tu nie było. Ostatnio miałem wielkie problemy z motywacją do klejenia, większość wydrukowanych modeli z różnych powodów wylądowało w koszu łącznie z Lancią z poprzedniego wątku (kiedyś na pewno wrócę do tego modelu). Ostatnio udało mi się przezwyciężyć fatum i doporowadziłem do końca... no prawie do końca budowę Strotopoloneza. W sumie można powiedzieć że to Lancia Stratos z inną budą :D Brakło mi cierpliwości do przerabiania żeberek przy felgach aczkolwiek uważam że wygląda ok jak na moje niezbyt wielkie umiejętności :D Po poldku zabrałem się za pierwszy bolid Michaela Schumachera czyli Jordana 191 lecz opracowanie które znalazłem w sieci nie jest idealne i ogrom rzeczy trzeba poprawiać, docinać i dorabiać. W ramach odpoczynku od wspomnianego bolidu wziąłem na warsztat najładniejszy według mnie bolid F1 z sezonu 2020 którym Pierre Gasly wygrał swój pierwszy w karierze wyścig na włoskiej Monzie. Model został wydany przez Hondę czyli dostawcę silników dla AlphaTauri oraz RedBull'a a można go pobrać tutaj: KLIK. Model dosyć uproszczony więc zmniejszyłem skalę z 1:18 do 1:24.

Model drukowany na papierze satynowym 150g/m2 oraz pokryty jedną warstwą caponu ze strony zadrukowanej. Sklejanie zacząłem wbrew instrukcji od podłogi po czym kreatywnie wykorzystałem szpatułkę kuchenną aby pozostała prosta :D Następnie wróciłem do kolejności proponowanej przez wydawcę czyli skleiłem nos oraz przednie skrzydło. W modelu nie planuje wydziwiać, dodawać czegokolwiek od siebie. Chce go skleić w standardzie tak jak zostało to przewidziane. 

Na dziś to tyle :D Do następnego 

1. VancityJaworro 2022-05-25 15:05:38

Witam ponownie,

Mała aktualizacja :) Skończyłem główny segment bolidu oraz przymocowałem całość do wcześniej przygotowanej płyty podłogowej.

Pozdrawiam.

1. VancityJaworro 2022-05-30 19:40:57

Witam w przedostatniej aktualizacji relacji z budowy tego bolidu :) 

W zasadzie nie ma co się rozpisywać, bolid sklejony :D Zostały jedynie koła tak więc przy następnej okazji do poklejenia AT01 zostanie ukończone :) 

Do następnego!

1. AndDi 2022-05-30 21:20:29

Trudny temat taki bolid do sklejenia. Nad napisem Honda trochę się pogięło, ale to wyjątkowo trudne miejsce (wloty powietrza). Reszta wygląda chyba dobrze

1. VancityJaworro 2022-06-12 22:00:53

Witam serdecznie :)

AT01 Skończone szybkie dwa zdjęcia na szybko po sklejeniu :D Model niesamowicie mnie wymęczył ale uparłem się żeby dokończyć i nie wpaść w kolejny cykl rozpoczynania i szybkiego kończenia budowy... Nie jest to szczyt marzeń dużo zepsułem przez pośpiech chcąc wykorzystać czas wolny(Praca oraz obowiązki domowe) oraz niedobory w umiejętnościach (Obiecuję poprawę :D). Następny model który zawita tu na forum będzie to Lotus 99T Ayrtona Senny. 

1. AndDi 2022-06-13 10:08:32

Całkiem nieźle przypomina bolid Tak jak pisałem, bolidy F1 to niełatwy temat do klejenia.

Szkoda, że drukarka tak słabo oddała kolorystykę tego bolidu.

1. VancityJaworro 2022-06-13 11:32:35

Całkiem nieźle przypomina bolid Tak jak pisałem, bolidy F1 to niełatwy temat do klejenia.

Szkoda, że drukarka tak słabo oddała kolorystykę tego bolidu.

AndDi

Kolorystyka to akurat efekt caponu który nieco przyciemnił kolor i okropnegl oświetlenia w mieszkaniu. W słońcu jest granatowy jak oryginał :D

Rezultaty 0 - 7 z 7 pozycji
Udostępnij temat: