ZSU-57-2 "Wilk z Driny", Bośnia 1996 / Answer

1. JaCkyL 2022-10-02 22:09:13

Razem z kadłubem model prezentuje się tak:

1. JaCkyL 2022-10-02 22:10:21

Kółeczka :)
    Ciągle te same kolory i sposoby. Nudaaaaa...
    Pojazd w sumie zmęczony życiem, więc zeszlifowałem "gumowy" bieżnik na kołach.

Przypadkiem podpasowała mi do malowania wypraska po czekoladkach :) Przydała się :)

1. JaCkyL 2022-10-02 22:11:47

Działka, armatki jakkolwiek to nazwać, lufy :)
    Tym razem bez zdrapek na lakier, wszystko malowane i mi się nie podoba. Drapane wychodzi dużo fajniej. Za to podobają mi się efekty zastosowania gotowych washy od MIGa, choć na zdjęciach ciężko je dostrzec.

W pewnym momencie jakoś ciasno mi się zrobiło na warsztacie, za dużo tych farb, itd.

1. JaCkyL 2022-10-02 22:13:43

Malujemy nadbudówkę.
    Wróciłem do lakieru do włosów, i od razu lepiej. Dojdą jeszcze jakieś pigmenty, ale to na samym końcu.

1. Zbyszek001 2022-10-03 07:54:05

Nie ma co gadać. Widać rękę mistrza. Plastik uczy technik malowania

Będzie piękny Model w odbiorze. 

1. Pietrek 2022-10-03 12:50:38

Bardzo fajnie, realistycznie to wygląda, świetna robota.

1. JaCkyL 2022-10-25 20:40:15

Witajcie :)
    Powoli zbliżamy się do końca budowy pokraka :) To dobrze bo już mam nowe pomysły :D

Pociski i wyposażenie wieży. Dużo tego , a potem będzie widać w sumie niewiele, tylko przez otwierane włazy w nadbudówce.
    Do malowania pocisków użyłem starego Humbrola, co najmniej 15 lat, daje rade, chociaż zdecydowanie wolę akryle.

Ciasnota tam w środku, ciężko to działko upchać nawet w takiej dużej wieży. Pomimo, że na sucho przed malowaniem pasowałem, przycinałem i dalej było ciężko. Ostatni moment żeby zobaczyć wnętrze w całości.

Poszycie wieży przyklejone, i tyle widzieli środka :D

Spód wieży pomalowany również, bez większego kombinowania. Farba i dwa kolory washa, wystarczy.

1. JaCkyL 2022-10-25 20:42:40

Lecimy dalej :)

Improwizowane stanowisko ogniowe typu Browning. Sam karabin to wydruk 3d produkcji GPM, dopiero na zdjęciach zobaczyłem , że nie odciąłem jednej podpory, już usunięte. Podstawa "przyspawana" od podstaw :) Spawy jak w całym modelu z masy Miliput

1. JaCkyL 2022-10-25 20:44:11

Brudzenie kadłuba.
    Żeby pobrudzić co trzeba musiałem najpierw ustawić zawieszenie, do tego celu skonstruowałem bardzo skomplikowany szablon :D

Zawieszenie unierchomione sporą ilością CA, więc mogłem się zabrać za błocenie :)
    Pierwszy etap to mix ziemi z kwiatków, pigmentów troszkę i wikol. Nakładana taka mazia starym pędzlem, przeznaczonym tylko do tego celu.

Kolejna porcja to głownie pigmenty, troszkę wikolu znowu. Na koniec w eksperymencie do utrwalenia takiego błotka użyłem popularnego gruntu do malowania ścian :) Daje rade! Suszenie na różnych etapach przyspieszałem suszarką do włosów małżonki.

Dół kadłuba pobrudzony więc mogłem przykleić koła i postawić potworka :)

1. JaCkyL 2022-10-25 20:47:45

Malujemy dalej, tym razem padło na to co lubię najbardziej - rdzaaaaa :D
    Skrzynka, wydech i zbiorniki paliwa. Największa skrzynka zdecydowanie dostała od życia :) Techniki wszędzie te same, różne warstwy farb o rdzawych kolorach, podobne pigmenty i rdzawy wash. Raz wyszło lepiej, raz gorzej, jest się czego uczyć.

1. JaCkyL 2022-10-25 20:50:05

Gąsiennice
    Pokazywałem już drukowane gąski od PrzemkaW - genialny produkt! Polecam wszystkim!

Poskładane i pomalowane podkładem gąski, pokolorowałem mixem farb Tamiya, bez większego koncentrowania się nad domalowywaniem zakamarków, i tak wszystko się wyrówna na dalszym etapie.

Brudzenie rozpoczynam od nałożenia suchych pigmentów, o różnych kolorach, błoto nigdy nie jest jednolite. W ramach eksperymentu utrwaliłem pigmenty zalewając je Unigruntem, który sprawdził się na kadłubie. Tu niestety nie wyszło tak jak bym chciał, za ciemne.

Kolejna próba to znowu pigmenty, ale zdecydowanie jaśniejsze i utrwalanie terpentyną. Efekt zdecydowanie lepszy.
    Wszystkie wystające elementy potraktowałem metalicznym pigmentem i później jeszcze dla wzmocnienia miękkim ołówkiem. 

Po ubraniu gąsek na koła, model zaczyna wyglądać jak pojazd :) Lufy na tych zdjęciach włożone bez kleju, przykleję ję na samym końcu.

Jeszcze słowo o gąskach - nie zmiennie polecam spróbować. Nigdy więcej rozpadających się laserowo wycinanych, odpadających zębów i innych wystających części. Naprawdę się nad nimi znęcałem, wytrzymały wszystko i jak wyglądają :)

1. JaCkyL 2022-10-25 20:53:18

Dodatki wszelakie.
    Jedne to wydruki 3d, inne samoróbki.

Skrzynka, którą już pokazywałem wcześniej - tym razem pomalowana. Zbudowana głównie z papieru i forniru.

Karnistry, pojemniki na wodę i inne płyny to wydruk 3d ze sklepu https://emp3d.eu/

Łuski - przerobione wycinankowe pociski i pomalowane, bez większego kombinowania.

Folia na lufach, jak na zdjęciu inspirującym budowę ZSU-57-2.
    Kawałek folii spożywczej, bo jest cienka, przyklejona i "przywiązana" drucikiem. Potem tylko wash brązowy i wystarczy.

Listki - moja fabryka liści, od Chińczyków przyleciała taka wycinarka, prawdziwe liście spod bloku, ważne że kolorowe.

"Ruska" torba - od zera, pudełeczko oklejone chusteczką higieniczną i pomalowana na biało, następnie mały pędzelek i malujemy kratkę :)

Na koniec wiaderko z ziemniakami, kapustą i marchewką :D
    Wiaderko samoróbka, ziemniaki i marchewka z miliputu, kapusta odlew żywiczny, który kiedyś dostałem w końcu się przydał.

Tym sposobem dobrnęliśmy do końca relacji, kolejny mój wpis to zapewne będzie już galeria :)
    Pozdrawiam :)

1. aragorn001 2022-10-26 09:09:56

Jestem w szoku ... zaraz, zaraz, ale dlaczego jestem zaskoczony? Twoje wykonania są mistrzowskie, a detale, dodatki to już takie dodatkowe smaczki. Gratulacje!

1. aragorn001 2022-10-26 09:11:13

Malujemy dalej, tym razem padło na to co lubię najbardziej - rdzaaaaa :D
    Skrzynka, wydech i zbiorniki paliwa. Największa skrzynka zdecydowanie dostała od życia :) Techniki wszędzie te same, różne warstwy farb o rdzawych kolorach, podobne pigmenty i rdzawy wash. Raz wyszło lepiej, raz gorzej, jest się czego uczyć.

JaCkyL

Rdza, jak żywa ... też bym ta chciał umieć.

1. ediacz 2022-11-08 07:09:30

Aż się zalogowałem i postanowiłem coś napisać: Miazga!!!!

I na tę chwilę tyle jestem w stanie z siebie wydusić

1. AndDi 2022-11-08 14:40:49

Warzywa w kubełku - REWELACJA!!! Kanisterki plastikowe też świetne. Torba ma idealną kratkę, ale może powinna się środkiem trochę zapadać i lekko zwężać ku górze, to by wtedy wyglądała bardziej naturalnie. Ale może w środku jest jakieś pudło

1. Zbyszek001 2022-11-11 10:15:32

To co wykonałeś sam. Skrzynia drewniana, torebka w kratkę, czy wiadro z warzywami, masakruje system. Po prostu świetnie. Pozwól jednak, że o druku 3D powiem, że absolutnie nie jestem zwolennikiem takiego podejścia do modelarstwa.

1. JaCkyL 2022-12-09 23:24:40

Model skończony!

Zapraszam do galerii http://www.kartonowki.pl/modele-galeria/model/6579

Pozdrawiam

Jacek

Rezultaty 40 - 58 z 58 pozycji
Udostępnij temat: