ORP Ślązak 1/2019

1. PanMichal89 2023-07-17 09:39:54

Witam klubowiczów. Można powiedzieć że to mój pierwszy model jaki sklejam. Przed tym modelem sklejalem samolot spitfire ale nie skończyłem śmigła i kół i ktoś życzliwy mi go wyrzucił do kosza. A więc zaczynam od nowa. Będę prosił o rady osób które już go sklejały bądź sklejały inne okręty. Pozdrawiam 

1. Kikol77 2023-07-17 23:55:14

Ja nie sklejam okrętów ale i tak siadam obserwuje i dopinguje bo trzeba wspierać nowych kolegów :)

1. a.pokryszyn 2023-07-18 16:26:31

Witaj. Coś się musiało pokręcić, ponieważ zdjęcia są jedynie widoczne w Galerii profilowej. Przystępny opis zagadnienia jak wstawiać zdjęcia do relacji, znajdziesz tutaj na forum, pod tym linkiem

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/3598,poradnik-dodawanie-modelu-zdjec-do-modelu-zdjecia-glownego-modelu-zdjec-do-postow-jak-zrobic-aktywne-linki-dodawanie-plikow-pdf

Nie kleję okrętów (może kiedyś na coś się porwę), ale wydaje mi się, że wybór WAKa to dobra decyzja, choć nie do końca jestem przekonany, czy to dobry model na początek. Martwi mnie ta szpara w szkielecie, pomiędzy częściami AII i AI. Czy pozostałe elementy szkieletu na rufie i dziobie, pokrywają się, pomimo tej przerwy? 

1. PanMichal89 2023-07-18 19:41:46

Nie mogę z telefonu dodawać zdjęć do tego postu... Wrzucam zdjęcia do swojej galerii 

1. PanMichal89 2023-07-18 19:44:53

Też mnie martwiła ta szczelina ale podkleilem łączenia z tektury 1.5mm z góry z dołu z lewej i prawej strony łączenia pokładów i jest ok.

1. Wojok 2023-07-18 20:24:14

Nie mogę z telefonu dodawać zdjęć do tego postu... Wrzucam zdjęcia do swojej galerii 

PanMichal89

Możesz też dodawać zdjęcia z telefonu, tylko musisz w opcjach odhaczyć wersję na komputery.

1. PanMichal89 2023-07-18 21:35:41

Spróbuję dać tu wszystkie zdjęcia 

1. PanMichal89 2023-07-18 21:42:47

Dziękuje :)

1. Wojok 2023-07-20 10:27:21

Hmm, czy Ty robiłeś retusz elementów poszycia części podwodnej ? Wygląda jakbyś pominął tę czynność

No, i generalnie widać, że używasz zbyt dużo siły przy klejeniu poszycia albo zastosowałeś zły klej - solidnie się powyciskały żebra

Sugeruję jeszcze zwrócić uwagę na to, co fotografujesz - ta parada nóg średnio wygląda

Na plus jest to, że kadłub ukończony. Początki są trudne ale działaj dalej, a ja dobie chętnie na to popatrzę. Powodzenia życzę

1. aragorn001 2023-07-20 10:40:52

Witaj, chętnie będę zaglądał, temat ciekawy, jak na razie idzie dobrze, jak na pierwsze pływadło. 

1. PanMichal89 2023-07-20 17:46:12

Nie robiłem żadnego retuszu może zrobię na końcu ... To mój pierwszy model więc nie wymagam od siebie za wiele a co do zdjęć to Ty masz się skupić na modelu a nie szukać nóg w tle zdjęcia :)

1. Wojok 2023-07-21 05:50:46

...co do zdjęć to Ty masz się skupić na modelu a nie szukać nóg w tle zdjęcia :)

PanMichal89

Ciężko będzie. Nie szukam tego, ale mnie się takie "kfiatki" często same rzucają w oczy

Retuszu po wszystkim nie rób - raczej będzie gorzej. Sugeruję abyś skończył sobie ten model jak jest, dla treningu ( ewentualnie popróbuj retuszu przy nadbudówkach ), a przyłożył się solidniej do następnego

1. PanMichal89 2023-07-21 06:02:40

Dokładnie ... Jeden klubowicz mi powiedział że na pierwszy strzał może być chociaż jest kilka niedociągnięć. Jak dla mnie błędów było sporo i na tyle dużo że nie ma się co już bawić w super estetykę. I dowiedziałem się że pierwsze dwa modele tak na prawdę będą nadawały się raczej do śmieci niż na wystawę więc traktuje to jako rozgrzewkę :)

1. SlawekH 2023-07-21 06:40:49

Z tym retuszem to nie odpuszczaj. Tego tez trzeba sie nauczyc, a mysle ze lepiej od razu na tym pierwszym modelu. Pozniej bedziesz sam zly na siebie, ze nastepny model skleiles ladnie, a polegles na retuszu. 
    A co do nog to mi nie przeszkadzaja, tak dlugo jak nie sa meskie lub wlochate 

1. Wojok 2023-07-21 09:34:09

SlawekH

No to fotka nr 8 jest ekstra dla ciebie

P.s. osobiście nie jestem zwolennikiem podejścia pt. Pierwszy, czy tam pierwsze dwa modele i tak do kosza. Nadal mam moje pierwsze modele, ukończone jeszcze w podstawówce i bardzo sobie je cenię, mimo, że są jakie są. Dlatego uważam, że warto się starać nawet przy pierwszym modelu. Natomiast retusz na sklejonych elementach odradzam, bo prawie pewne, że przy okazji upaprasz wszystko dookoła. I jak tak patrzę na ten kadłub, to byłbym skłonny stwierdzić, że już lepiej byłoby pomalować całą część podwodną.

1. PAN-KARTON 2023-10-29 21:10:14

Dokładnie ... Jeden klubowicz mi powiedział że na pierwszy strzał może być chociaż jest kilka niedociągnięć. Jak dla mnie błędów było sporo i na tyle dużo że nie ma się co już bawić w super estetykę. I dowiedziałem się że pierwsze dwa modele tak na prawdę będą nadawały się raczej do śmieci niż na wystawę więc traktuje to jako rozgrzewkę :)

PanMichal89

I co dalej ? Kurcze miejmy nadzieję że PanMichał89 nie wpadł razem z modelami...

1. jagdtiger2 2023-11-05 20:18:32

SlawekH

P.s. osobiście nie jestem zwolennikiem podejścia pt. Pierwszy, czy tam pierwsze dwa modele i tak do kosza. Nadal mam moje pierwsze modele, ukończone jeszcze w podstawówce i bardzo sobie je cenię, mimo, że są jakie są. Dlatego uważam, że warto się starać nawet przy pierwszym modelu. Natomiast retusz na sklejonych elementach odradzam, bo prawie pewne, że przy okazji upaprasz wszystko dookoła. I jak tak patrzę na ten kadłub, to byłbym skłonny stwierdzić, że już lepiej byłoby pomalować całą część podwodną.

Wojok

Ja tak samo do dziś przechowuje swój pierwszy model, żałuję że nie zachował się drugi i kolejne, ale ten pierwszy jest

1. jagdtiger2 2023-11-05 20:19:50

SlawekH

Wojok

Ja tak samo do dziś przechowuje swój pierwszy model, żałuję że nie zachował się drugi i kolejne, ale ten pierwszy jest

1. Jacek-KP 2023-11-15 22:07:08

Cześć. Modele z WAKu są starannie zaprojektowane. Zatem warto jest się przyłożyć i zadbać zarówno o retusz jak i o staranne łączenia segmentów. Mogłeś zastosować podposzycie lub wstawić między wręgi jakąś piankę. Styrodur budowlany byłby najlepszy. ALe trzymam kciuki i mam nadzieję, ze dobrniesz do końca, jakkolwiek by to nie wyszło.

Rezultaty 0 - 19 z 19 pozycji
Udostępnij temat: