Konkurs - US Revenue Cutter 1815 | Seahorse | 1:72

1. PAN-KARTON 2023-11-15 07:59:56

Dziękuję Panowie za miłe słowo :-)

PAN-KARTON - Starałem się robić najdokładniej jak potrafię pomimo faktu, że i tak całe poszycie poniżej linii wodnej będzie jeszcze pokryte płytami miedzianymi. Tak więc wszystko co białe zniknie. Z drugiej strony to obecne poszycie jest na tyle ładne, że sastanawiam się czy ten kolejny etap robić :-) Muszę to jeszcze przemyśleć :-)

PiotrP

A to miedziane obicie jest sugerowane przez opracowanie czy tak sobie zaplanowałeś ? Jak miedź jest dodatkiem to ja bym nie zmieniał. Masz idealny kadłub !

1. Kikol77 2023-11-15 09:02:47

Nie wiem jak stoi w instrukcji ale na okładce jest miedziane pokrycie :) 

Wydaje mi się że połozenie miedzi doda dodatkowego smaczku :)

Podoba mi się ten Cutter już nawet mam w koszyku ale poczekam jak zrobie olinowanie w virginii i nadal bedę miał ochote na zaglowce to sobie zakupie bo jest po prostu ładny :)

1. PiotrP 2024-01-07 22:27:07

W końcu, po kilku tygodniach, odkurzyłem matę i coś tam podłubałem. Udało się okleić pawęż kutra. Zabierałem się do tego jak pies do jeża gdyż czarną oklejkę pawęży trzeba było dorobić od nowa. Wycinankowa nijak nie pasowała. Prawdopodobnie z powodu faktu iż planki poszycia naklejałem od dziobu. Dla przypomnienia wyglądało to tak jak na pierwszym zdjęciu. Oklejkę dorobiłem z zapasu koloru, wpasowałem i wkleiłem. Można ruszać z budową dalej :-)

PAN-KARTON - Miedziane poszycie jest w zestawie dodatków do modelu jednakże zostało wykonane na surówce i raczej tak było też na prawdziwych jednostkach tego typu. Postanowiłem, że je wykonam.

Tak było Tak jest obecnie
  1. AndDi 2024-01-08 10:13:07

Elegancko!

1. PAN-KARTON 2024-01-08 12:34:05

Elegancko!

AndDi

Niezła du... rufa

1. PiotrP 2024-01-20 19:58:58

Witam przy weekendzie i przedstawiam małą aktualizację z klejenia Cuttera. Po uporaniu się z rufą dokleiłem odbojnice i podjąłem decyzję co do poszywania kadłuba miedzią. Efekty widać na zdjęciach. Przyznam, że nawet mi się podoba :-) Fajnie by było gdyby te płytki były na nieco cieńszym papierze no ale jest jak jest. Robota wre.

Pozdrawiam!

1. AndDi 2024-01-20 21:13:12

Ładnie wygląda, chociaż mnie chyba bardziej się podobają kadłuby bez miedzianego poszycia, ale zobaczę efekt końcowy i może mi się spodoba.

1. SlawekH 2024-01-21 10:16:54

Ale Ci to ladnie i rowniutko wychodzi . Nie jestem pewien jak z Twoja jednostka, ale wczesniej czytalem, ze poszycie bylo kladzione od gory ku dolowi. Bede mial chwile to z ciekawosci papaczam jak to na mniejszych jednostkach bylo.
    O tutaj czytalem: https://www.koga.net.pl/grupy/viewdiscussion/412-powloka-kadluba-z-blachy-miedzianej.html?groupid=70

1. Seahorse 2024-01-21 15:26:54

O tutaj czytalem: https://www.koga.net.pl/grupy/viewdiscussion/412-powloka-kadluba-z-blachy-miedzianej.html?groupid=70

SlawekH

Ten wpis na Kodze jest trochę uproszczony, bo robiono to w przeróżny sposób, a nie tylko jeden jedyny. Zresztą rysunek z Godwina, który jest tam zamieszczony (o 90 gwoździach) pokazuje dokładnie odwrotną metodę tj od kilu i rufy do KLW i dziobu, czyli tak jak robi to Piotr. Proponuję zaglądać również na te stronę, Krzysztofa Gerlacha,  a tu jego wpis o miedziowaniu kadłuba: Miedziowanie Kadłuba

Pozdrawiam

Tomek

1. tulipan740i 2024-01-21 18:56:06

Absolutna ekstraklasa. Niedościgniona precyzja. Miedziane blachy wyglądają the best.

1. PiotrP 2024-01-23 13:46:29

Dziękuję za pochwałki :-)

Sam też do końca nie byłem pewien w którą stronę powinny być te płytki układane. Na Victory np. jest od linii wodnej do kila ale budowana tutaj jednostka jest amerykańska i o wiele mniejsza. Zdałem się więc na autorytet i wiedzę autora projektu i zrobiłem tak jak jest na surówce. Klejenie płytek to sama przyjemność. Najwięcej kłopotu było przy docinaniu płytek do linii wodnej oraz przy stewie dziobowej. Na razie skończona jest jedna strona. Zabieram się za drugą.

1. aragorn001 2024-01-23 14:17:41

No, no, piknie! Bardzo elegancko to wygląda a dokładność to aż po oczach bije!

1. Kikol77 2024-01-23 14:28:16

przepieknie to wyglada :) teraz już nie mam wątpliwości z tymi płytami wyglada lepiej niż bez :)

1. AndDi 2024-01-23 20:44:15

W Twoim wykonaniu wygląda to świetnie i też mi się podoba.

Rezultaty 20 - 34 z 34 pozycji
Udostępnij temat: