Retusz - TO PROSTE !!!

1. OSTOJA 2013-02-12 16:20:32

Używam popularnych farbek do farbowania tkanin:

Po rozcieńczeniu wodą trzymam je w małych słoiczkach, są w dowolnej chwili do użycia. Można je mieszać uzyskując dowolne odcienie. Stosuję raczej "wodniste" barwy co w zupełności wystarcza, jeżeli trzeba mieć retusz bardziej intensywny wystarczy retuszowaną krawędź przeciągnąć pędzelkiem kilka razy. Jeżeli arkusze kartonu są caponowane z obu stron wtedy farbka wnika tylko w krawędź i nie "brudzi" nadruku. Te farbki mają tą zaletę, że nie pozostawiają żadnego osadu na retuszowanej krawędzi w związku z tym nic nie przeszkadza w klejeniu klejem BCG na styk. Kolory są trwałe i nie zmieniają barwy z czasem tak jak np. flamastry.

Barwniki Przykładowe kolory
  1. primo 2013-02-14 19:08:08

Ciekawa pozycja. Interesuje mnie jaką mają wydajność te barwniki i gdzie można je dostać (u krawca, w markecie....)?

POZdro.

1. OSTOJA 2013-02-14 20:10:06

Tak prawdę mówiąc przy zużyciu jak do retuszu, to życia Ci nie starczy by je zużyć. Ja te torebki mam już 5 lat i z każdej ubyła szczypta. Dostać je można w każdym sklepie z chemią gospodarczą - zapytaj jakieś gospodyni domowej (żony, mamy, siostry itp). :-)

1. primo 2013-02-14 20:12:42

A drogi ten interes :-)?

1. OSTOJA 2013-02-14 20:20:40

Eeee, torebka 1,5 - 2 PLN

1. primo 2013-02-14 20:23:57

To na prawdę fajnie, skoro jeszcze nie wytrąca się nawet osad.

Podejrzewam, że te saszetki mają wielkość portfela albo i większe są... ;-). Hmm? Tak mi się przypomina, że kiedyś to już chyba w domu widziałem :-D :-D :-D.

1. OSTOJA 2013-02-14 20:34:33

Wielkość tych torebek to około 8 x 12 cm. Sam barwnik jest zapakowany w szczelny woreczek z folii z rozpinanym zamknięciem.

1. primo 2013-02-14 20:37:10

Dzięki wielkie za info o tym, poszperam w domu, a jak nie znajdę, to się wybiorę na zakupy :-))))))))).

POZdro.

1. szaman 2013-03-10 08:31:48

Mnie też podoba się ten pomysł. Jest bardzo praktyczny i niedrogi. Retusz przecież nie musi być bardzo intensywny. Lepiej jak jest jaśniejszy niż za ciemny. Też muszę spróbować.

1. Jacek-KP 2014-11-05 14:50:28

Fajne pomysły tu się wylęgają. Fajne bo proste. Ja retuszuję krawędzie flamastrami o delikatnych kolorach lub akrylami. Używam cieniutkiego pędzelka marki ITALIERI nr 1 lub 2. Niewielką ilość farbek akrylowych mieszam w opakowaniu po tabletkach STRPSLIS na kaszel. Bazę robię z białej farby akrylowej, której mam większą ilość. Aby farbka nie wyschła i można było ją jeszcze użyć, dolewam trochę wody i zaklejam wytłoczkę od góry taśmą biurową.

1. chilar 2021-02-01 16:38:56

Pytanie do Kolegów i Koleżanek. Czy ktoś retuszował (i co sądzi i czy poleca ) kredkami akwarelowymi?

1. Zbyszek001 2021-02-02 13:03:49

Niestety nie robiłem takiego retuszu. Ja ostatni model po zakaponowaniu retuszuje farbami akrylowymi komplet 12 kolorów kosztował 15 złoty. Robiąc średnio żadkie retusz wychodzi elegancko. Nie wiek jak retuszować kredkami małe elementy. Pierwsze modele retusxowalem zwykłym ołówkiem. To były pionierskie lata modelarstwa. I było ok. 

1. Wojok 2021-02-02 18:58:13

...i co sądzi...

chilar

Osobiście sądzę, że to nie najlepszy pomysł. Nigdy tego nie robiłem, ale wydaje mi się, że użycie taskich kredek wymaga pewnego nacisku, przez co można przygnieść krawędź retuszowaną. Ale mogę się mylić

1. AndDi 2021-02-02 19:09:47

Popatrzyłem sobie na filmiki jak się takimi kredkami maluje i trzeba dać trochę nacisku, a po za tym one nie pokryły by chyba dobrze krawędzi, gdyż mogą powstawać przerwy w malowaniu.

Jeżeli nie chcesz robić retuszu farbkami z jakiegoś powodu (ale to jest najlepszy retusz), to już lepiej chyba by było to robić pastelami.

Ale ja polecam farbki, można sobie dobrać kolor jaki potrzebujesz. Ja osobiście robię retusz farbami akrylowymi, ale równie dobrze można to robić np. plakatówkami.

1. chilar 2021-02-02 20:06:04

Po prostu bogata paleta, dostępność na allegro i wygoda  mnie zainspirowały i ten film:    https://www.youtube.com/watch?v=g-0B3BBu0tg    Dlatego postanowiłem spytać. Dziękuję za odpowiedzi.

Rezultaty 0 - 15 z 15 pozycji
Udostępnij temat: