,,Kartonowa Syrenka"-Warszawski Konkurs Kartonowy. 25 lutego 2023.

1. Michal_Aero 2023-01-15 21:53:05

No i udało się.
    Z wielką przyjemnością mamy zaszczyt zaprosić modelarzy małych i dużych na konkurs kartonowy w Warszawie.
    Organizatorzy: Gmina Ursynów, DOK, klub modelarski QWKAK Warszawa.
    Data: 25 lutego 2023./sobota/-konkurs jednodniowy
    Miejsce: Dzielnicowy Ośrodek Kultury Ursynów-ul.Kajakowa 12B
    8.00-12.00 przyjmowanie modeli do oceny
    12.00-14.00 ocena modeli przez komisje sędziowskie
    14-30-16.00 rozdanie nagród, zakończenie konkursu.
    Od 9.00 do 15 na pierwszym piętrze będzie funkcjonowała giełda modelarska.
    Warunki uczestnictwa w konkursie
    1. W konkursie mogą brać udział modelarze niezrzeszeni, kluby modelarskie, modelarnie.
    2. Wypełnienie kart startowych/w formie papierowej na miejscu lub przez internet/ jest podstawą uczestnictwa w konkursie i równocześnie wyrażeniem zgody z zasadami konkursu
    3. Pełnoletni uczestnik (senior) wyraża zgodę na możliwość wykorzystywania fotografii, jego jak i modeli, przez organizatorów w celach marketingowych związanych z działalnością konkursową. Mogą być umieszczane na stronach internetowych organizatorów w formie zdjęć i filmów wideo
    4. Rodzice i opiekunowie uczestników niepełnoletnich wyrażają zgodę na wykorzystanie zdjęć dzieci i ich modeli. Organizator zastrzega sobie prawo wykorzystania bezpłatnego materiałów w celach statystycznych i marketingowych w ramach prowadzonej działalności konkursowej. Mogą być umieszczane na stronach internetowych organizatorów w formie zdjęć i filmów wideo
    5. Zgoda, o której mowa w pkt. 3 i 4 jest nieograniczona czasowo.
    Organizatorzy oświadczają, iż wizerunek uczestnika (małoletniego uczestnika) nie będzie użyty w sposób naruszający jego dobra osobiste.
    6. Chętni do uczestnictwa w giełdzie modelarskiej proszeni są o wcześniejszy kontakt z organizatorem, najpóźniej tydzień przed konkursem.
    7. Uczestnik zawodów może zgłosić 3 modele w danej klasie. W klasyfikacji będzie uwzględniony najlepszy model uczestnika w danej klasie.
    8. Do konkursu przyjmowane są modele wykonane własnoręcznie z oryginalnych wycinanek polskich i zagranicznych oraz pobrane ze stron internetowych producentów wycinanki a także zaprojektowane od podstaw.
    9.Modele dostarczane są i odbierane na koszt własny uczestnika. Modeli nie ubezpiecza się.
    10. Konkurs odbędzie się w następujących grupach wiekowych:
    Młodzik(M) – do 13 lat włącznie - liczy się rok urodzenia
    Junior (J ) —14-18 lat – liczy się rok urodzenia
    Senior (S) – powyżej 18 lat
    11. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo łączenia klas i kategorii wiekowych w przypadku małej ilości modeli w danej klasie.
    12. Rywalizacja modeli w danej kategorii odbędzie się pod warunkiem zgłoszenia do konkursu przynajmniej 5 modeli 3 różnych wykonawców.
    Klasyfikacja modeli.
    Modele w grupach wiekowych młodzik i junior oceniane będą bez podziału na klasy Standard i Open.
    Klasa STANDARD-modele sklejone z wycinanki, które zachowują oryginalne malowanie zaprezentowane w wycinance z możliwością użycia retuszu dobranymi kolorami farb. Dopuszcza się możliwość użycia elementów dodatkowych wydanych jako zestaw dedykowany temu modelowi.
    Klasa OPEN- modele sklejone z wycinanki, modele wycięte w całości ploterem laserowym oraz modele budowane od podstaw-głównym materiałem jest papier, w których dopuszcza się wszelkie modyfikacje pokrycia - szpachlowanie, malowanie poszycia zewnętrznego modelu, dodawanie elementów elektronicznych, mechanicznych, fototrawionych, tłoczonych, trawionych, wyciętych za pomocą plotera laserowego.
    MŁODZIK (do 13 lat):
    Samoloty (S)
    Statki i Okręty (O)
    Pojazdy Kołowe i Szynowe(Pk)
    Pojazdy Gąsienicowe (Pg)
    Figurki i zwierzęta (F)
    Budowle (B)
    Rakiety i Sci-Fiction (SF)
    JUNIOR (14-18):
    Samoloty (S)
    Statki i Okręty (O)
    Pojazdy Kołowe i Szynowe(Pk)
    Pojazdy Gąsienicowe (Pg)
    Figurki i zwierzęta (F)
    Budowle (B)
    Senior (powyżej 18 lat):
    Kategorie Standard i OPEN
    Samoloty śmigłowe do 1945 (S1)(SO 1)
    Samoloty śmigłowe po 1945 (S2)(SO 2)
    Samoloty odrzutowe (S3) (SO 3)
    Śmigłowce (S4)(SO 4)
    Pojazdy gąsienicowe,(PgS)(PgO)
    Pojazdy kołowe , Standard (PkS)(PkO)
    Pojazdy szynowe (Psz) (PszO)
    Artyleria bez napędu (A) (A Open)
    Statki i okręty 1/400 (O1)
    Statki i okręty pozostałe skale (O2)
    Okręty podwodne (Op)
    Żaglowce (Ż)
    Budowle (B)
    Dioramy (D)
    Figurki i zwierzęta (F)
    Modele nietypowe, które jest ciężko sklasyfikować do którejkolwiek z powyższych kategorii będą traktowane jako modele wystawowe-pozakonkursowe.
    VI. Zasady oceny i nagrody.
    1.Zgłoszone do konkursu modele ocenia komisja konkursowa powołana przez organizatorów. Modele oceniane będą na zasadzie podoba się/nie podoba się. Pod uwagę będzie brana estetyka i wkład pracy, oryginalność, precyzja. Decyzja komisji jest ostateczna i nie podlega oprotestowaniu.
    UWAGA!!! Modele błędnie zgłoszone do nie tej kategorii co trzeba (np. pojazdy z waloryzacją zgłoszone w klasie standard) NIE BĘDĄ brane pod uwagę w czasie oceny. Jeśli ktoś nie jest pewny czy zgłosił model prawidłowo, będzie możliwa korekta na miejscu, ale przed rozpoczęciem sędziowania.
    2. W grupach wiekowych Młodzik i Junior nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca (medale i nagrody rzeczowe). Pozostali uczestnicy zostaną nagrodzeni dyplomami. W grupie Senior najlepsze modele w danej klasie nagrodzone zostaną medalami i nagrodami rzeczowymi.
    3. Najlepszy model wg oceny burmistrza gminy Ursynów oraz najlepszy model w polskich barwach zostaną nagrodzone pucharami.
    4. Organizatorzy dopuszczają fundowanie nagród specjalnych przez kluby modelarskie, wydawnictwa lub osoby prywatne.

Pozdrawiamy i czekamy na Was.
    Klub QWKAK

1. AndDi 2023-01-16 15:14:40

Ciekawa propozycja, w zasadzie mogę wziąć jakiś wózek na modele i pójść z buta

A jakiś link do strony, gdzie będzie można się zgłaszać, to zapodasz?

1. Michal_Aero 2023-01-18 08:26:02

Jak tylko będzie, to zapodam

1. jagdtiger2 2023-01-21 22:14:44

Ja mam prawie 400km także lipa .

1. Jacek-KP 2023-01-22 21:08:47

Andrzej - chyba się spotkamy i umówimy na kawę na tym konkursie.

1. Zbyszek001 2023-01-24 12:34:37

Melduję się w gronie obecnych. Termin zabukowany. Liczę, że teraz nic nadzwyczajnego nie wypadnie i może uda mi się skończyć do tego czasu metkave 

1. Michal_Aero 2023-01-28 16:14:01

Link do rejestracji modeli:
    https://forms.gle/1qCrW5J1JzWF3a6j8

Również na miejscu będzie można się rejestrować ,,papierowo"

1. Zbyszek001 2023-02-13 07:35:54

Włśsnie zgłosiłem 3 modele. Na SYRENKĘ będzie tematycznie. Merkava 1, Merkava 4 i Tiran 4. Tak w klimatach Bliskiego Wschodu.

Do zobaczenia w Warszawie.

1. Zbyszek001 2023-02-17 09:55:51

Niestety nie spotkamy sie. Z waznych powodów sobote mam zajęto, a dowiedziałem się o tym dopiero dzis. Musze wycofać zgoszone modele.

Szkoda kurde.

1. Michal_Aero 2023-02-24 08:55:40

Dla większej jasności przesyłam link do lokalizacji oraz mapki z większą ilością koloru.
    https://goo.gl/maps/74oGiu2pTK6hXkxWA

1. Jacek-KP 2023-02-25 20:36:10

Krótka relacja z Kartonowej Syrenki na Ursynowie. Poziom wykonania niektórych modeli był tak wysoki, że ja nie dosięgam.

1. dexter 2023-02-26 21:32:11

Ze swojej strony wrzucę trochę statystyk i kolejne zdjęcia.

Było naprawdę ogrom modeli, nie spodziewałem się, że tyle ich będzie, że spotkam was wszystkich, poznam ludzi, z którymi koresponduje przez internet od lat i dopiero teraz miałem okazję na to żeby przybić piątkę.

Wszystko dzięki wspaniałej ekipie QWKAK.

Naprawdę nie spodziewałem się takich emocji.

https://papermodels.eu/konkurs/qwkak/now...enka-2023/

Pozdrawiam Dexter :)

PS. Przepraszam że się dopiero co zalogowałem ale tak jakoś wyszło.

1. AndDi 2023-02-26 21:55:03

Dexter, link nie działa.

1. Jacek-KP 2023-02-27 10:45:08

Dzięki za link Dexter. Miło było Cię poznać. Mam nadzieję, ze zobaczymy się w Nowym Tomyślu.

Rezultaty 0 - 15 z 15 pozycji
Udostępnij temat: