Karosa B.741.1908 EasyWorks 1:43

1. FSO 2024-07-04 14:45:36

Czejść

Miał być Solaris Urbino, jednak na matę poszła Karosa (nowa mata, to trzeba ją zainaugurować czymś specjalnym). Przyczyny są dwie:

1) Zapomniałem, że obiecałem synowi, że Karosa będzie następna. Syn będzie mi w niej pomagał, bo to jego wymarzony autobus:)
    2) Ostatnio porządkując niewycięte wycinanki zrobiłem z Answera przyczepę do Jelcza 315 i Żuka A11B, no i znowu skończyło się walką z projektem i domysłami. Dlatego nabrałem ochoty na porządnie zaprojektowany model:)

Ale Solaris na pewno nie ucieknie:)

Tymczasem Karosa. Model z wydawnictwa EasyWorks w skali 1:43. Będzie pasować do reszty mojej kolekcji, która w przerwach też powiększała się o samochody osobowe z Minimodel.sk. Model też ma mieć skręcany przegub i dwie osie. Fartuch przegubu jeszcze bardziej skomplikowany niż w Ikarusie, więc przygodo witaj!

Oczywiście będę liczył na Wasze uwagi i sugestie. Coś tam już w życiu skleiłem, ale wiele jeszcze się muszę nauczyć, więc Wasze wskazówki będą dla mnie bardzo cenne.

Zaczynam od wręgi przodu oraz przedniej osi. I na początek niespodzianka! W opisie przerzucania linii pomiarowych były pomylone nazwy części. Jak na Czechów jestem zdziwiony:) Oczywiście to drobnostka, idzie sobie z tym poradzić i przejść dalej.

1. PAN-KARTON 2024-07-04 15:45:30

No to jak dla Syncia, to musi działać wszystko bez zarzutów. Tym razem nie darujemy sklejonych zwrotnic i przegubóww końcu to Autobus przegubowy !

1. Karol1985 2024-07-05 14:50:35

I ja też zasiadam z popcornem i colą....

od razu sugestia, bierz bebechy od nowego Ikarusa z Answera i przeskauj je na 1:43. 

Taki przegub z wnętrzem tym bardziej będzie cieszył oko....... a w sumie przypomiało mi się, że nie musisz skalować. Jak odezwiesz się do mnie priv dam Ci namiary na masę pojazdów w 1:43 z bebechami tylko, że ze wschodu :D xd

1. FSO 2024-07-08 22:09:53

Czuję już presję od Was

Ale może to i dobrze, bo jak mawiają "Nic tak nie motywuje do pracy, jak seria z pepeszy nad głową."

Karol dla mnie wnętrze to jeszcze za dużo. Jeszcze nie teraz. Zrobię oryginał a wnętrze z projektu w Solarisie 1:24

1. Limaks 2024-07-08 22:15:22

Wręcz przeciwnie! A może to już czas na podwyższenie poprzeczki. Kim byśmy byli beż odważnych kroków w naszym życiu? Stać w miejscu można tylko jak piorun w nas pier...  to już nie będzie jak i po co stać... 

Stawiaj sobie cele ale ambitne. Moja rada... rob wnętrze..  choćby proste. Zawsze to nowe horyzonty. Za 2-3 modele będziesz mistrzem wykończenia wnętrz. 

Powodzenia! 

1. PAN-KARTON 2024-10-13 23:04:08

Załącznik do komentarza w galerii pod KAMA3

Rezultaty 0 - 6 z 6 pozycji
Udostępnij temat: