Konkurs 20UK - kapitan Pete Mitchel zgłasza się do misji

1. Piotr D. 2025-05-04 21:38:44

Patrząc na zdjęcie etykiety tego kleju od razu widać, że musi być oparty na jakimś agresywnym rozpuszczalniku (trzymać z dala od źródeł ciepła, gorących powierzchni, źródeł zapłonu...)
    Moim zdaniem to co się stało, to efekt Twoich wcześniejszych kombinacji z impregnacją z dodatkiem metalizera. Agresywny rozpuszczalnik z kleju wszedł w reakcję (rozpuścił) to czym nasyciłeś karton i masz taki a nie inny efekt.

1. tulipan740i 2025-05-04 22:00:25

Patrząc na zdjęcie etykiety tego kleju od razu widać, że musi być oparty na jakimś agresywnym rozpuszczalniku (trzymać z dala od źródeł ciepła, gorących powierzchni, źródeł zapłonu...)
    Moim zdaniem to co się stało, to efekt Twoich wcześniejszych kombinacji z impregnacją z dodatkiem metalizera. Agresywny rozpuszczalnik z kleju wszedł w reakcję (rozpuścił) to czym nasyciłeś karton i masz taki a nie inny efekt.

Piotr D.
    Klej polimerowy nie jest oparty jakimś agresywnym rozpuszczalniku typu nitro itp. W tym kleju rozpuszczalnikiem jest alkohol. W razie potrzeby można go rozcieńczać przezroczystym denaturatem chociaż najlepiej te kleje stosować w fabrycznych proporcjach. 
    Wydaje mi się, że jeżeli z klejem jest wszystko ok to klej ten nie powinien spowodować takich przebarwień.

1. haydee 2025-05-04 22:08:43

Zastanawia mnie też , że przebarwienie pojawiło się też na druku kartonika którego używałem do podklejenia, to raczej nie wina dodatku do lakieru bo nie przeciągnęłoby chyba tego aż na drugą stronę podklejki. Wszystko wskazuje na klej ale jak go wcześniej stosowałem to nie było problemu. Ciekawe czy może się z czasem zdegradować?

1. tulipan740i 2025-05-04 22:11:54

Aż sprawdziłem kto ten cud produkuje i tu niespodzianka, robi go Dragon. Mam introligatorski od Dragona i nawet mają te same butelki. Nie mam pojęcia gdzie leży problem i trochę mnie to martwi bo lubiłem robić nim podklejenia a tu już mu raczej nie zaufam.

haydee

Stosuję od lat właśnie ten w pomarańczowej butelce. Żadnych z nim problemów nie miałem. Nie raz naklejałem cienkie, zadrukowane kartki papieru ale druku nigdy nie ruszył.

Rezultaty 60 - 64 z 64 pozycji
Udostępnij temat: