USS Kidd DD 661

1. Moris 2019-09-29 22:02:32

Witam wszystkich pasjonatów modelarstwa.

Postanowiłem rozpocząć swą pierwszą relację na szanownym forum.

Długo zastanawiałem się nad rozpoczęciem relacji, obawiałem się iż moje umiejętności są zbyt skromne na przeprowadzenie sprawozdania z budowy modelu, lecz najwyższa pora spróbować czegoś nowego. Po wykonaniu Królewskiego Tiger-a nastąpił czas modelarskiej niemocy i braku zdecydowania co do kolejnego projektu. Po długim wahaniu postanowiłem wykonać malutki okręcik.

Na bazie USS Leutze wydawnictwa Modelik mam zamiar wykonać model okrętu USS Kidd (DD 661) typu Fletcher. W budowie użyję laserowo wycinanych wręg oraz metalowych luf. Niestety z powodu braku czasu relacja będzie prowadzona przez długi czas. Mam nadzieję iż sposób prowadzenia oraz obiekt relacji przypadną wam do gustu. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi oraz pomoc w pokonaniu modelarskiego zastoju.

1. Wojok 2019-09-30 01:38:38

Długo zastanawiałem się nad rozpoczęciem relacji, obawiałem się iż moje umiejętności są zbyt skromne na przeprowadzenie sprawozdania z budowy modelu...
    Moris

To nie poziom umiejętności, a chęci są warunkiem prowadzenia relacji. To jest tak, że jak jesteś dobry, to inni się uczą, a jak kiepski, to Ty się uczysz. A zwykle, to jest to gdzieś pośrodku, więc nie ma się co szczypać Co prawda farmerskie okręty nie leżą mi za bardzo, ale że okręty ogólnie lubię, to chętnie tu pozaglądam

1. Moris 2019-12-11 12:01:27

Witam po długiej przerwie w relacji. Niestety jedynym wytłumaczeniem nikłych postępów jest brak czasu i praca. Mam nadzieję iż zima pozwoli nadrobić zaległości. Model w założeniu będzie malowany aerografem, więc postanowiłem wykonać ksero wycinanki i z kopii korzystać. Na dzisiejszy dzień model został obklejony poszyciem burtowym i dennym, wyszlifowany oraz polakierowany za pomocą pędzla. W kolejnym etapie nastąpi szpachlowanie i kolejne szlifowanie. Oby tylko czasu było więcej.

1. GTiStyle 2019-12-11 12:47:42

Brak czasu niewątpliwie jest dość dużym problemem... chociaż z drugiej strony pośpiech też nie jest wskazany. Podglądam sobie z zaciekawieniem. Nie ukrywam, że interesuje mnie malowanie aero. 

1. AndDi 2019-12-11 14:47:04

Widzę, że pianka jest. Jaką zastosowałeś?

I ze zdjęć wygląda, że kadłub ładnie wyszlifowany. Może warto pomalować wstępnie kadłub jakąś farbą (czerwoną?) przed dalszymi pracami, aby zobaczyć czy jest równo. Jednolite pomalowanie uwypukla ew. niedociągnięcia i można jeszcze doszpachlować i wyrównać.

P.S. Tak się przypatrzyłem i to chyba nie pianka tylko wyprofilowana tektur, zgadza się?

1. Moris 2019-12-12 10:27:46

Witam.

Tak, to nie jest pianka. Burty oraz poszycie denne to ksero, podklejone tekturą 0.5 mm. Następnym etapem będzie szpachlowanie, szlifowani oraz malowanie podkładem w celu wykrycia defektów. Jeżeli poprawki będą konieczne to znów szlifowanie, szpachla, szlifowanie i podkładowanie.

1. Jacek-KP 2019-12-19 22:19:09

Ciekawi mnie to malowanie, bo nie mam przekonania do malowania pokładu. Zrobiłem to przy ORP BURZA i efekt był "taki sobie".

1. Moris 2021-04-05 17:45:47

Witam wszystkich forumowiczów po długiej nieoczekiwanej przerwie w budowie. Niestety praca i budowa domu skutecznie zahamowały postęp prac nad modelem. Mam nadzieję iż ten rok będzie o wiele lepszy pod tym względem. Na dzień dzisiejszy kadłub modelu przedstawia się jak na załączonych zdjęciach.

1. Moris 2021-04-05 17:49:18

Natomiast aktualnie pracuję nad pokładem. Chciałbym uzyskać imitację spawania płyt z których zbudowano główny pokład okrętu. Na wielu zdjęciach z netu jest to bardzo słabo widoczne ale jak dobrze spojrzeć to coś widać. Mam nadzieję iż po pomalowaniu pokładu będzie to widoczne. W planach mam również umieszczenie na pokładzie „pól antypoślizgowych” takich jak na załączonym zdjęciu.

1. Bartko28 2021-04-05 19:59:51

Czego użyłeś do imitacji spawań na pokładzie?

1. Moris 2021-04-06 15:36:29

Imitacja zrobiona ze zwykłego kleju do papieru, Magic Czerwony.

1. Moris 2021-04-17 16:30:04

Udało się przykleić pokład do reszty okrętu. Wyszło nawet nieźle, choć pewne nierówności po dokładnym przyjrzeniu można dostrzec. Z paskami okalającymi wzdłuż cały pokład poszło dosyć szybko. Dłużej męczyłem się z wykonaniem ujść wody z pokładu, delikatnie musiałem je szpachlować i docierać. Ostatecznym akcentem było nadanie okręcikowi imienia na rufie. Następnym krokiem jaki planuję jest zabezpieczenie i pomalowanie całości podkładem. Coś widzę że na farby będę musiał trochę poczekać, problemy z dostępnością kolorów.

1. Moris 2021-05-09 17:31:56

Witam. W kolejnej małej aktualizacji. Udało się rozpocząć proces powolnego malowania kadłuba. I Etap - Malowanie podkładem.

1. Moris 2021-05-09 17:34:16

II Etap - Preshading, mój pierwszy.

1. Moris 2021-05-09 17:36:03

III Etap - Malowanie. Niestety farba na pomalowanie dna ciągle w drodze.

1. Zygfryd 2021-05-09 21:02:05

Fajnie powstaje. Mam pytanie, czy ten preshading warto robić? Lepiej wygląda niż na fotkach?

1. Wojok 2021-05-09 21:20:44

Lepiej wygląda niż na fotkach?

Zygfryd

Lepiej ? Ja tam specem od malowania nie jestem, ale wydaje mi się, że wygląda to super. Fajnie te cienie wyglądają

1. AndDi 2021-05-09 22:00:35

Jak widać jest to kwestia gustu, bo mnie się niezbyt podoba to cieniowanie

1. Moris 2021-05-15 19:53:10

Kolejna mała aktualizacja tematu.

Odpowiedź na pytanie czy warto wykonać preshading. Osobiście uważam iż dodaje modelowi głębi i niestandardowego wyglądu. Wykonywałem go pierwszy raz i jestem z niego zadowolony. Jego wygląd w rzeczywistości jest lepszy niż na zdjęciach, kwestia oświetlenia w czasie wykonywania zdjęcia.

1. Moris 2021-05-15 20:00:17

Kolejny drobny kroczek. Nareszcie dotarła farba do pomalowania dna. Farba kryła tak średnio, musiałem zastosować kilka warstw i dłuższe przerwy na schnięcie. Zabezpieczanie modelu taśmami to mordęga, zbyt mocna i farba odchodzi razem z nią, zbyt słaba i taśma odpada. Udało się również wykonać i pomalować układ napędowy oraz poskładać wszystko w całość. Na zdjęciach widać delikatne zmechacenia, po wyschnięciu farby można je delikatnie usunąć patyczkami higienicznymi .

Rezultaty 0 - 20 z 89 pozycji
Udostępnij temat: