Scania R620

1. pawelelka77 2021-03-24 16:11:47

A ja dzisiaj, przejeżdżając przez Pszczynę widziałem slówkę ze zbiornikiem adblue po lewej stronie....

1. Skorpion 2021-03-24 16:21:50

To mówi się trudno , u mnie będzie po prawej :))

Andrzej - z której strony te moje wypociny są piękne ? :)))

1. AndDi 2021-03-24 17:53:36

I z lewe, i z prawej, i od góry, a od dołu to nie wiem, bo foci nie ma

1. Skorpion 2021-03-24 18:27:41

Aha , no to pozostaje tylko podziekować :)))

1. Wojok 2021-03-24 19:12:08

Kurdę, coś Ty to tam stworzył ? Najpierw od kabiny powinien być filter powietrza, a dopiero za nim zbiornik na adblue. I on jest dużo węższy. A dalej zbiornik na paliwo

1. pawelelka77 2021-03-24 21:48:57

Kurdę, coś Ty to tam stworzył ? Najpierw od kabiny powinien być filter powietrza, a dopiero za nim zbiornik na adblue. I on jest dużo węższy. A dalej zbiornik na paliwo

Wojok

O właśnie, taka była kolejność: filtr, adblue, zbiornik.. .zasłonięte najazdówką.....

1. Skorpion 2021-03-24 23:03:12

A jak będzie inna to coś się stanie ? I jak zbiornik będzie troche szerszy , to czy też cos się stanie ?

Z tego co udało mi się wynaleźć wynika , że filtr powietrza jest pod kabiną , a nie przy ramie. W wycinance oczywiście nie ma zbiornika adblue , a w tym miejscu autor przewidział takię kwadratowe z pozaokraglanymi bokami coś , wygląda mi to na tłumik , ale głowy nie dam. Zreszta odkleić zbiornik i dać go troche dalej , a przed nim wkleić co innego , to nie problem , tylko tak jak mówię , ja znalazłem filtr pod kabina , a to co jest miedzy kabiną , a zbiornikiem wygląda mi na tłumik. Zreszta zbiornik i tak przeniosę chyba na druga stronę , bo na wiekszości fotek solówek , adblue widzę po stronie kierowcy.

Wojok - nawet na tej Twojej fotce to metalowe okrągłe na filtr powietrza mi nie wygląda.

EDIT - dzwoniłem do znajomego , żeby mi zmierzył szerokość zbiornika adblue , wprawdzie jeździ on ta najnowszą skakanką , ale zbiorniki chyba jakoś diametralnie sie nie zmieniły , no i stwierdził on , że jego zbiornik ma szerokość 32 cm , co w skali daje nam 1,28cm , natomiast ten mój ma 1,4 cm , czyli w oryginale miałby jakieś 34 cm , tak więc uważam , że ujdzie w tłoku :)

1. Wojok 2021-03-25 03:15:29

Hejka.

Sorry scoirpion, ja Ci z rozpędu napisałem filtr powietrza, ale to jest filtr cząsteczek stałych.

Co do zbiornika adblue, to ja nie znam dokładnych wymiarów, ale on ma inne proporcje - jest taki bardzo płaski. Ale przy Twoim podejściu, to raczej nie ma znaczenia. Przesuń go tylko do tyłu, za filter i będzie ok. Może tylko poszukaj fotek solówek, bo w nich może rzeczywiście były montowane z lewej strony ?

1. Skorpion 2021-03-25 08:47:45

Może mnie troche za bardzo poniosło wczoraj , bo podejście podejściem , ale jakieś znamiona realizmu trzeba zachować. Gryzła mnie troche ta sprawa tego uzbrojenia ramy i aż zadzwoniłem do serwisu Scani , żeby sie czegoś dowiedzieć. Okazuje sie , że z filtrem powietrza miałem racje , jest on pod kabiną , natomiast to co jest bezpośrednio za nią , to jest tłumik razem z dpfem , i tu wystepują różne rodzaje , podejrzewam , że autor sam nie wiedział co tam wsadzic , więc zaprojektował takie bliżej nieokreślone coś , trzeba będzie poszukać jakiś wyraźniejszych zdjęć i zaprojektować coś samemu. Zbiorniki do adblue są różne , od 22cm szerokości do 40 , w zależności od pojemności , należy też wziąć pod uwage , z racji tego , że solówka jest dłuższa , to ma wieksze zbiorniki na adblue i paliwo ( tak też będzie u mnie ). Trzeba też spojrzeć w ten sposób , że mój zbiorniczek jest tylko tak na sztukę , w oryginale kształt jest inny , a mój jest tylko z grubsza przypodobniony , żeby w ogóle był , no bo bez niego , to jakos tak dziwnie mi to wygląda :) Na fotkach solówek najczęściej go widać od strony kierowcy , więc i ja z tej strony go przymocuję , między skrzynką , a bakiem paliwowym. Z drugiej strony będzie ten tłumiko - filtr , schowek na graty i zbiornik paliwa , ale mniejszy , no i te listwy antynajazdowe.

1. tulipan740i 2021-03-25 09:38:49

Zbiorniki Ad Blue są montowane w różnych rozmiarach, w zależności ile jest na nie miejsca. Strony montażu również zależą od wersji ramy. Sam widziałem na zlotach, czy targach ten sam model generacyjny ciężarówki i w zależności czy solówka, czy siodło a jeszcze siodło 3 osiowe do gabarytów to cały osprzęt typu zbiorniki i inne skrzynki były montowane z różnych stron. Może to też się zmieniać po tzw. liftach. W przypadku długiej ramy jak tutaj spokojnie można montować większy zbiornik Ad Blue. Nie musi by tak upchany jak w siodle 3 osiowym.

1. Skorpion 2021-03-25 09:51:07

No dokładnie to samo usłyszałem w serwisie , tylko nie chciało mi się tu rozpisywać , zresztą zdanie miałem podobne , ale wolałem sie upewnić :)

1. tulipan740i 2021-03-25 11:15:41

No tak. Nie można generalizować miejsca montażu takich elementów jak występuje tyle wersji ram i liczby osi z prostej przyczyny. Planując rozmieszczenie tych wszystkich zbiorników, skrzynek, producent ma przede wszystkim na uwadze ergonomię i jak najlepsze wykorzystanie miejsca między osiami. Są też 4 osiowe siodła. W nich totalnie na nic większego miejsca nie ma między osiami. Na ciągniku z linka jak mniemam ten sprzęt za kabiną to właśnie zbiorniki na paliwo i skrzynka na graty. Ale mi się podoba to siodło.

https://www.truck1-pl.com/ciagniki-siodlowe/man-tgx-41-680-8x4-4-bbs-a4211473.html

1. Skorpion 2021-03-25 11:40:32

No tylko pamietajmy , że mój model to solówka , nie ciągnik siodłowy , więc układ tego wszystkiego jest inny niz w koniu. Tak czy siak od strony kierowcy bedzie - skrzynka akumulatorowa ze zbiornikami powietrza , zbiornik adblue i dłuższy zbiornik paliwa. Od strony pasażera bedzie ten tłumiko filtro coś tam ( taki baniakowaty ) , schowek na...cokolwiek i krótszy zbiornik paliwa. Postanowione :))

1. tulipan740i 2021-03-25 11:43:29

Pamiętamy. Chciałem  przedstawić tylko extremum.

1. Skorpion 2021-03-25 13:36:15

Cześć !

W galeri Mercedesa Zbyszek pytał jak robię obejmy z wywyjanymi bokami , tak więc pierwsza fotka to obrazuje , wyjaśniać chyba nic nie trzeba :) Dalej zbiornik paliwa ( ten dłuższy ) i jedna strona samochodu ze wszystkim. Zbiorniki powinny byc troche bliżej siebie , ale nie chciałem dawać dużej przerwy do nadkoli. Generalnie ten zbiornik miał być dłuższy , ale jakoś tak wyszło :))

To do usłyszenia...

1. Sebastian01 2021-03-25 13:51:40

...wyjaśniać chyba nic nie trzeba :) 

Skorpion

A właśnie, że trzeba :) To są tylko izolacje czy w środku jest drut?

1. Skorpion 2021-03-25 14:04:51

Nie ma drutu , łatwiej mi się to przykleja , gdy jest bardziej wiotkie , ale nic nie stoi na przeszkodzie by użyć razem z drutem , co kto lubi :))

1. Wojok 2021-03-25 15:00:50

Z drugiej strony będzie ten tłumiko - filtr , schowek na graty i zbiornik paliwa , ale mniejszy , no i te listwy antynajazdowe.

Skorpion

Tylko zrób to w innej kolejności - tłumik, zbiornik, skrzynka. I daj jakąś blachę izolującą tłumik od zbiornika.

1. Skorpion 2021-03-25 15:03:14

Dobra , tak zrobię. Tą blache to spróbuję zrobić taką jakby ściankę z daszkiem , a na tym jakiś ryfel. Chyba bedzie ok. 

1. Wojok 2021-03-25 17:09:18

Hmm, w sumie to niekoniecznie. Jak tak patrzę na fotkę mojej byłej ciężarówki, to tam żadnej izolacji nie było

Rezultaty 160 - 180 z 210 pozycji
Udostępnij temat: