ZSU-57-2 "Wilk z Driny", Bośnia 1996 / Answer

1. JaCkyL 2022-08-23 19:31:12

Uchwyty na wieży, jeden całkiem urwany, drugi uszkodzony. Tak ma być :)

1. JaCkyL 2022-08-23 19:32:50

Miało być tak jak pierwszych 3 zdjęciach, ale zmieniła się koncepcja :) Wykorzystałem zakupioną siatkę wycinaną laserem i przerobiłem kosz na łuski.

1. JaCkyL 2022-08-23 19:34:18

Dzisiaj będzie o spawaniu :) Pospawałem łączenia płyt pancernych, i co trzeba na kadłubie. Wszystkie spawy to Miliput, wygniatane obciętą igłą.

1. JaCkyL 2022-08-23 19:36:22

Oryginalna zabudowa wieży wg zdjęcia była "obita" gumą, prawdopodobnie z jakichś pasów tansmisyjnych w fabrykach. Pytanie z czego to zrobić, żeby wyglądało dobrze? Proste i rewelacyjne rozwiązanie podpowiedział modelarz plastikowy. Cienkie 0,4 arkusze magnesu, samoprzylepne nawet, dostępne na popularnym serwisie aukcyjnym. Bardzo łatwe w cięciu, klejenie to bajka. Miejscami tylko przyłapałem cyjanoakryem.

Mocowania gumy zrobiłem z papieru i śrubek z plastikowego pręcika.

Bardzo dobrze to wygląda, możliwe że nawet nie będę malować tej "gumy".

1. JaCkyL 2022-08-23 19:38:15

Na dostępnych materiałach niewiele widać z tyłu pojazdu, być może na zabudowie były włazy... W modelach plastikowych raz włazy są, raz nie ma, raz jest wielka plandeka. Wybrałem włazy :)
    Zawiasy metalowo-papierowe, pokrywy włazów karton 0,5mm.

1. Zbyszek001 2022-08-24 12:18:22

A tak na serio zastanawiałem się, gdzie się podziałeś. A tu niespodzianka. Podziwiam.

1. JaCkyL 2022-09-06 23:17:33

Witajcie :)
    Najdejszła wiekopomna chwila itd... Stawiam brzydala na kołach.
    Zatwardziały kartonowy konserwatysta skusiłem się na drukowane koła z model-kom, od Karola Ciesielskiego http://www.model-kom.pl/
    Pewnego pięknego dnie przyjechała paczuszka z takimi oto kołami.

Zawieszenie wzmocnione drutem w środku, model będzie swoje ważył, więc jak najbardziej wskazane :)

1. JaCkyL 2022-09-06 23:21:27

Jak już są kółka to przydałyby się i gąsienice. Tym razem postawiłem na nowość na naszym kartonowym rynku. Gąsienice od PrzemkaW - Panzerwerk
    Powiem jedno - rewelacja!!! Żadne gąski wycinane laserowo, choć bardzo powtarzalne nie są tak idealne. Tym bardziej robione ręcznie z pojedyńczych ogniw, przynajmniej ja nie umiem.

Polecam z całego serca !!!

Koła napinające i napędowe również produkcji Model-kom :)
    Niestety średnio pasują do gąsienic od Przemka, musiałem rozciąć koło napędowe i zwęzić ok 1,5 mm.
    Popatrzcie na jakość druku 3D, wszystko mówią zdjęcia...

1. JaCkyL 2022-09-06 23:23:20

W końcu postawiłem potworka na kołach i gąskach razem, oczywiście wszystko bez kleju, muszę mieć możliwość rozebrania do malowania. Wyszło tak :)

Pozdrawiam!

1. Wojok 2022-09-07 10:25:24

Hmm, wygląda to bardzo ładnie ( choć ja oczywiście pokręcę nosem na gotowce ), szczególnie gąski - ciężkie są i fajnie, w naturalny sposób zwisają między kołami. Tylko gdy je będziesz zakładał na stałe, to zwróć uwagę, żeby je założyć w "tym samym kierunku", a nie tak jak teraz.

1. AndDi 2022-09-07 10:39:06

Trochę widać, że koła i gąsienice to plastik, ale pewnie po malowaniu zniknie.

Powiem, że Cię rozumiem, bo robienie gąsienic skutecznie może odstraszyć wiele osób od klejenia pancerki

1. Szwagier 2022-09-07 11:05:27

Będzie sztos, nawet z gotowcami. 

1. Zbyszek001 2022-09-11 11:38:37

Koła z MODEL KOM są OK tyle, ze projektowane dla nowego wzoru gąsek. A starszy wzór gąsek jest na węższe koła. Znaczy sie nie koła, bo koła są takie same, tylko inne są wieńce zębate. Ale to nie problem przerobić.

Ja niestety nie jestem zwolennikiem tak głębokiej ingerencji plastiku.

U Piterpanzera są i wieże z plastiku, armaty , chyba poza kadłubem jest wszystko. Mówię o różnych czołgach.  Pomimo ogromnej ilości pracy jaką trzeba wykonać przy kołach i gąsienicach, szkoda, że poszedłeś na łatwiznę.

Tak właściwie elementów plastikowych i żywicznych, można - to taką metoda „zbudować” piękny plastikowy model w skali 1:25, tylko wychodzi znacznie drożej niż w zestawie. I wcale nie trzeba czasu pracy, umiejętności, starczy ciut kasy.

Chyba Twoje doświadczenie z plastikami, ich szybkością budowy wzięło tutaj górą.

1. tulipan740i 2022-09-11 12:36:26

Zapowiadało się naprawdę fajnie. Teraz to relacja bardziej pasuje do działu połkartonwe. Piękne te gąski i koła, ale mnie też nie leżą w tym modelu.

1. JaCkyL 2022-09-11 15:31:19

Witajcie

Dobrze wiem że nie wszystkim może się podobać taki sposób budowy modelu, z wykorzystaniem dużej ilości dostępnych gotowych dodatków. Z mojej strony mogę powiedzieć że to eksperyment, chciałem się skupić na malowaniu a nie nad siedzeniem miesiącami nad kołami i gasiennicami. 

Koła są słabe, za to gasiennice genialne

1. JaCkyL 2022-10-02 21:51:44

Witajcie :)
    Uzupełniam ostatnie detale, tym razem padło na skrzynkę z przodu pojazdu.
    Konstrukcja kartonowa, oklejona fornirem, żeby wyszła fajna faktura drewna.

Skrzynka nie wisi w powietrzu, jest "przykręcona" w miejscu na dodatkowe, zapasowe ogniwa gąsienicy.

To teraz bierzemy się za malowanie :)

1. JaCkyL 2022-10-02 21:58:02

Podkład, zwykły czarny spray. Lubię malować w ten sposób, później juz na etapie nakładania koloru można zostawić lekkie cienie.

Kolejny etap to rdzawe kolory, brązy, rude itp. Trochę cieniowania, ale bez przesady. Wszystko będzie tak zamalowane na zielono.

1. JaCkyL 2022-10-02 22:01:50

Takie kolorki to baza pod "zdrapki", metodą na lakier do włosów. Pierwszy krok to lakier błyszczący, sidolux :) Tanio, dużo i u mnie się sprawdza. Byle nie przesadzić z grubością warstwy, jednak to lakier akrylowy, na bazie wody! Wiadomo - karton + woda...

Po lakierze błyszczącym lakier do włosów, prosto z puchy :) Nie żałowałem, dosyć gruba warstwa, można to samo zrobić przy pomocy aerografu, ale to będzie dużo cieńsza warstwa. Do tego umyć potem aerograf... Lenistwo rękojmią zdrowia :)

Pierwszy kolor - ciemny zielony, z palety Tamiya, bez dokładnego malowania, chciałem tylko przykryć lekko brązy, nie wiedziałem jak będzie krył docelowy jasny zielony kolor, Tamiya Interior Green. Bardzo fajny kolor :)

1. JaCkyL 2022-10-02 22:03:22

Mamy kolor to drapiemy :)
    Lekko zwilżyć miejsce drapania, najlepiej ciepła woda, twardy pędzel, wykałaczka itp. i działamy. Wyszło tak :)

1. JaCkyL 2022-10-02 22:04:56

Wieża.
    Malowanie tak samo jak kadłub, kolorki te same. Zdrapki na lakier do włosów również.

Niestety w środku widać łączenia listkowe wieży, ciężkie miejsce do sklejenia i wyszlifowania. Musi tak zostać, na szczęście to będzie praktycznie niewidoczne po zamknięciu wieży.

Rezultaty 20 - 40 z 58 pozycji
Udostępnij temat: