WZ.34 - Kartonowa Kolekcja

1. AndDi 2023-03-06 09:05:05

Bardzo fajna grafika na tych deskach, doda uroku modelowi.

1. sztukmistrz 2023-03-07 10:12:36

rozcięcie siatki pojazdu przysporzy Ci trochę problemu przy klejeniu budy przynajmniej mi przysporzyło.

1. Kikol77 2023-03-07 10:31:32

rozcięcie siatki pojazdu przysporzy Ci trochę problemu przy klejeniu budy przynajmniej mi przysporzyło.

sztukmistrz
    Też tak sobie myślałem - mam nadzieje ze jakoś to wyjdzie finalnie :)
    Na pierwszy ogień pójdzie wierzyczka zobaczymy jak to wyjdzie :) cel jest jeden skończyć przetestować ile się da nowych rzeczy i dobrze się bawic. A jak na koniec wyjdzie coś czego nie trzeba bedzie ukrywać w drugim rzędzie to będzie fajnie :)
    pozdrawiam
    Krystian

1. tulipan740i 2023-03-07 11:17:03

Zawiasy z papieru ciężko zrobić, żeby nie wyszły wymiętolone. Ja bym je zrobił właśnie z izolacji i przykleił do tego o mają łączyć a na koniec dopiero przykleił papierowe imitacje blaszek, które go mają ewentualnie mocować.

1. Kikol77 2023-03-14 09:25:28

Witam,

Postępy małe ale jakieś tam sa czas w delegacji spedziłem na rozrysowaniu silnika i skrzyni biegów których nie było w zestawie.

jeszcze troszkę brakuje ale zaczyna wygladać jak silnik :)

do tego skleiłem wierzę środek wypełniony i odmalowany - zmieniłem nieco kolor orginalny wydawał mi się za żółty pamietam wnętrza z dawnych czasów (80-tych) i były bardziej beżowe i takie postanowiłem zrobić :) 

rama dostała kilka komponentów ale bez szału :)

miłego ogladania i czekam na komentarze i rady :)

1. Sebastian01 2023-03-14 13:36:48

Fajnie, że robisz silnik mimo, że wycinanka go nie zawierała. Zdetalizuj go bardziej. Ja wiem, że i tak go później mało widać, albo i wcale, ale to jednak cieszy i zdjęcia pozostaną. Da się zrobić silnik na podstawie zdjęć. Robiłem jeden przy okazji agragatu WD-53 (tutaj: klik).

1. Kikol77 2023-03-14 14:10:42

Fajnie, że robisz silnik mimo, że wycinanka go nie zawierała. Zdetalizuj go bardziej. Ja wiem, że i tak go później mało widać, albo i wcale, ale to jednak cieszy i zdjęcia pozostaną. Da się zrobić silnik na podstawie zdjęć. Robiłem jeden przy okazji agragatu WD-53 (tutaj: klik).

Sebastian01
    WOW aż tak jak w tym agregacie to nie bedzie :) ale beda przewody paliwowe i zapłonowe, pradnica, wiatrak koła pasowe i pasek klinowy, miarka poziomu oleju, zrobie też chłodnice z przewodami, plus troche wyposarzenia komory silnika takich jak maglownica układu kierowniczego, cewka zapłonowa, pompa hamulcowa, ciegna gazu i sprzegła :)
    Oprócz tego zrobię nowy most i wał napedowy :) chęci na razie dużo tylko czasu mało :) 

1. Sebastian01 2023-03-14 14:31:26

chęci na razie dużo tylko czasu mało :) 

Kikol77

Wszyscy tak mamy :) Widzę, że będzie na co popatrzeć. Podglądam dalej.

1. Kikol77 2023-03-17 09:52:59

witam,

temat WZetki delikatnie i nieśmiało idzie do przodu :)

Silnik powoli nabiera rumieńców acz kolwiek jeszcze sporo przedemna :) na koniec lekko go podbrudze :)

dodatkowo nieco skacze po tematach zrobiłem pierwszą wersje kierownicy wuglada niezle zastanawiam sie tylko czy koło kierownicy nie jest za grube, wydaje mi się że w tamtycz czasach koła kierownicy były bardzo cieńkie :) chyba zrobię jeszcze jedna cieńszą i wybiore jak bedę wyposarzał wnetrze :)

powstał zbiornik paliwa, reszta postępów to zawieszenie most zostawiłem w farmie jaka była w wycinance acz kolwiek znalazłem dokumentacje która pokazuje ze w tej wersji most mał atak niesymetrycznie ale chyba zostawie tak jak jest, natomiast czały czas poszukuje fotek amortyzatorów których brak w opracowaniu rysunki które znalazłem pokazuje amortyzatory ramieniowe, brak natomiast detali ale zrobie cos na kształt (załaczam fotkę zdjęć z innej ciężarówki) :) 

Jak zawsze musi być cos nowego i tym razem są to nity żywiczne - na filmikach wyglada łatwo prosto i przyjemnie :) w praktyce zaczeło się od latajacych w powietrzu nitów :) przez problemy z doklejaniem tak zeby ładnie dolegały :)

zapraszam do przegladu zdjeć i komentowania

Pozdrawiam

Krystian

1. Kikol77 2023-03-20 10:45:45

Witam,

Jak zwykle troszke skacze po temacie :)

W miedzyczasie powstała łopata/szpadel, pompa i dźwignie zmiany biegów i hamulca postojowego, i zbiornik powedrował na swoje miejsce :)

udało mi sie też dobrnąć z nitowaniem wierzy do końca i położyłem kolor zeby zobaczyc efekt, wierza mi się bardzo podoba w realu wyglada lepiej niz na fotkach, zresztą zdjęcia były robione jak farba była mokra :)

pogrzebałem też nieco w podwoziu moze to niejest moze super wykonanie ale daje wiele radości i jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolony.

Fotek skromnie ale tez postępy skromne :)

1. AndDi 2023-03-20 11:07:11

Ładnie to wygląda, tylko te nity chyba trochę zbyt duże.

1. Kikol77 2023-03-21 00:51:38

Ładnie to wygląda, tylko te nity chyba trochę zbyt duże.

AndDi
    Sugerowałem sie tym co nadrukowane na modelu :) przed malowaniem jakoś wyglądały na mniejsze :)
    Chociaż w orginale były duże to chyba jednak mniejsze niz u mnie. Narazie zostawiam boje się ze wymiana zakończy sie zniszczeniem wieży :(
    W załączniku fotka orginału

1. AndDi 2023-03-21 06:26:41

Absolutnie nie odrywaj, bo nie jest wcale tak źle, a roboty byś miał co nie miara i efekt końcowy mógłby być mierny.

1. Kikol77 2023-03-22 11:50:19

No to główne prace nad podwoziem chyba zakończone :)

Silnik dostał pasek klinowy i wiatrak :) no i tłumik rura wydechowa dojdzie jak juz bedzie siedział w ramie :)

zapraszam do ogladania fotek

1. tulipan740i 2023-03-22 12:13:00

Skrzynię biegów warto byłoby urozmaicić jakimś ożebrowaniem, korkiem wlewu oleju i korkiem spustowym. Jest jaśniejsza, więc można na niej zrobić widoczne zacieki olejowe itp. W takiej formie wygląda mało atrakcyjnie.

1. Kikol77 2023-03-23 10:08:47

Skrzynię biegów warto byłoby urozmaicić jakimś ożebrowaniem, korkiem wlewu oleju i korkiem spustowym. Jest jaśniejsza, więc można na niej zrobić widoczne zacieki olejowe itp. W takiej formie wygląda mało atrakcyjnie.

tulipan740i

Korek spustowy bedzie w skrzyni i w silniku, te skrzynie były dość pładkie miały tylko dwa żebra podłuznie i jedno w poprzeg przy korku spustowym.

Zgadzam się ze trzeba przybrudzić i pozaciekać mam zamier zrobić o jak juz będzie wszystko w ramie ale do tego brakije mi jeszcze chłodnicy.

Apropo chłodnicy z czego robicie "siatkę"?

Dzięki za podpowiedzi

1. Sebastian01 2023-03-23 10:28:23

Ja robię z moskitiery naklejonej na karton. Oczka kwadratowe. Bo są też sześciokątne i te się nadają na "ryfle".

Natomiast co do modelu. Dobrze to wygląda, ale mam wrażenie, że używasz zbyt gęstej farby.

1. tulipan740i 2023-03-23 11:32:18

Radiatory chłodnicy możesz też zrobić z metalowej siateczki podobnej do tej co jest używana jako sitko w domowych kranach. Dostępna na Allegro. Tak się składa, że ostatnio też robiłem chłodnicę. Tym razem radiatory zrobiłem z drutu miedzianego 0.2 mm. Jest to bardzo pracochłonna metoda. Nie każdy będzie chciał się jej podjąć, ale zawsze jakaś alternatywa. 

1. Kikol77 2023-03-27 10:05:50

"tulipan740i" Piękna ta chłodnica, moja nie bedzie taka idealna :) 

Tamte chłodnice wygladały bardziej jak plaster miodu, troszke eksperymentowałem z nacinaniem wygniataniem siatki aż przyszedł mi do głowy nietypowy pomysł aby wykonać ja z bawełny :)

Jeszcze nie wiem czy tak bedzie wygladać finalnie ale na ta chwile pomalowana na kolor bazowy spróbuje ja przetrzeć jaśniejszym kolorem i zobacze jak wyjdzie na start wyglada obiecujaco :)

WZetka dostała troszke wyposarzenia wewnątrz no i zrobiłem pierwsze przymiarki karoserii :) Niestety karoseria jest bardzo delikatna szczegulnie w obszarze komory silnikowej i części gdzie jest mocowana wierza do tego ma lekkie pofalowania po lakierowaniu arkuszy. W przedniej części wkleje wzmocnienia dookoła krawedzi maski silnika. w części gdzie łaczy sie z wierzą chyba sprubuje nasączyć CA.

zapraszam do ogladania fotek i komentowania

1. tulipan740i 2023-03-27 10:25:24

Balełna. Nie pomyślałem o tym. Wcale nie wygląda to źle. Nawet trochę podobna do oryginału, który ma co prawda inną fakturę, ale w tej skali bez przesady. Nikt nie będzie podejmował się odwzorowania jej w identyczny sposób. Bardzo ładnie Tobie idzie budowa. Tak trzymać. 

Rezultaty 20 - 40 z 86 pozycji
Udostępnij temat: