Lotus Esprit Turbo SE (Orlik 1/2016)

1. Sebastian01 2023-08-17 16:45:30

Samolubny? Podzielenie się wiedzą i doświadczeniem w poruszonym temacie nazywasz samolubnym wpisem? Żadną miarą. Kleilem trochę plastyków, ale to początkiem lat 90-tych było. Inne standardy wtedy były. Jak model po sklejeniu był pomalowany to już był mega extra :) Co do washa to interesuje mnie temat bardzo i często podglądam tą technikę, ale jakoś się nie odważyłem jeszcze spróbować. Skala 1:24 mi pasuje, bo lafirynda, która będzie do kompletu jest w takiej właśnie skali (Claire z Masterbox).

1. Sebastian01 2023-08-22 15:54:33

Dorobiłem spojler, bo go nie było. Przygotowany do malowania podkładem. Farba docelowa Silver Frost do Forda jutro przyjdzie. Natomiast szpachlowanie i szlifowanie to nie jest moja pasja. Wyszło co wyszło i lepiej nie będzie. Utruł mnie ten model okrutnie i doczekać się nie mogę końca.

1. Sebastian01 2023-08-23 07:48:02

Pomalowany podkładem.

Dorobiłem jeszcze światło stopu na klapie tylnej.

1. chilar 2023-08-23 14:01:04

No chyba znajdziesz jeszcze trochę radości. Proponuje tym podkładem w sprayu jeszcze ze 2-3 razy, a po każdym podszlifować papierem 400  głównie przy słupkach i dachu i może jeszcze na jakiś załamaniach. Idealnie nigdy nie będzie bo to nie plastik. Przed malowaniem można przejechać jeszcze linie podziału jakimś ryraczkiem. Nie na mocno wiadomo. Na koniec jeszcze podszlifować  może 500 600. Kiedyś pisałeś że malujesz głownie pędzlem ale tutaj spray nawet jakiś tańszy samochodowy i tylkobmgiełka nie na mokro kilka razy co by nie wpłynął Ci pod maskowanie szyb. Jak nabierze koloru i Ty się inaczej poczujesz. Pozdro.

1. Sebastian01 2023-08-23 14:15:45

A tak już chciałem skończyć, toś mnie chyba właśnie namówił na kolejną sesję szlifowania i malowania :)

Docelowy kolor też będzie sprayem. Ma być metalik, a to chyba tylko w sprayu występuje. Nie mówię o różnego rodzaju srebrzankach, bo takie to i owszem są w słoiczkach czy nawet w tubkach.

1. PAN-KARTON 2023-08-25 17:54:27

Była chwila to przeczytałem całą relację do dziś. Dziękuję Ci za opis o kalkach. Próbowałem samemu zrobić kalkomanię. Kupiłem taki specjalny papier do drukarki i wszystko by było piękne tylko moja drukarka jest za ciulowa. Literki takie jak u Ciebie na wagonie to zapomnij. Ariel 2,5 - 3,0 mm to minimum które jeszcze się broni wyraźnie. Ale zbieram na nową. Co prawda jak tak będę kupował same potrzebne rzeczy do modelarstwa to drukarka będzie musiała jeszcze poczekać.

ps.

Jak byś sprzedawał te opony z felgami to ja wezmę bo nie mam w aucie drugiego kompletu. Napisz tylko czy to zimówki ?

Jak prawdziwe... Czekamy na kolor.

1. aragorn001 2023-08-25 18:00:13

Jak byś sprzedawał te opony z felgami to ja wezmę bo nie mam w aucie drugiego kompletu. Napisz tylko czy to zimówki ?

PAN-KARTON

Zimówki na Lotusie? Już widzę jak to auto tańczy na śniegu, napęd na tylną oś, widziałem jak Fordy Mustangi tańczą na śniegu i potem w zaspe łup.

1. Sebastian01 2023-08-26 12:28:09

Malowanie, szlifowanie, znowu malowanie i znowu szpachlowanie i malowanie... już koniec na tym. Dzisiaj pomaluję bezbarwnym i zabieram się za światła. Już niewiele zostało. Nic nie pokażę, ale napiszę kilka ciekawostek o Lotusie:

1. 1989 roku Lotus Esprit Turbo z silnikiem R4 2.2L okazał się szybszy od od Ferrari Testarossa B12 5.0L. Od 0 do 60mph Lotus przyspieszył w 4.5s, a Ferrari w 5.2s. Maksymalną prędkość Ferrari miało większą 180mph vs 163mph, ale niesmak pozostał. Ponoć ten fakt przyspieszył prace nad F50, które ukazało się w 1995r. Testarossa była ponad dwa razy droższa od Esprita.

2. W podobnym okresie powstał film "Pretty Woman" (jeden z moich ulubionych). Twórcy filmu chcieli podkreślić poziom bogactwa głównego bohatera za pomocą samochodu od razu w pierwszych scenach. Potrzebowali jakiegoś sports car/super car. Rozesłali zapytania do producentów. Ludzie z Ferrari i Porsche nie zgodzili się na udział ich aut w tej produkcji, bo nie chcieli, żeby ich marka kojarzyła się z profesją głównej bohaterki. Wtedy zapytanie poszło do Lotusa i oni się zgodzili... "Pretty Woman" okazał się jednym z największych i najbardziej kasowych hitów filmowych, kariera Julii Roberts nabrała niesamowitego rozpędu, a... Lotus w pierwszym roku po premierze filmu zanotował potrojenie liczby sprzedanych egzemplarzy.

3. Całe body Lotusa Esprit jest wykonane z tworzyw. Jest on zatem stosunkowo lekki. Ponoć trzeba było dociążać mu bagażnik, bo potrafił mu się unosić przód podczas przyspieszania. Zatem wspomniana jazda w zimie, mogłaby być ciekawym wyzwaniem :)

1. PAN-KARTON 2023-08-30 20:44:05

Proszę zajrzyj do ogłoszeń na forum. Jest idea zrobienia czegoś fajnego. Post o nazwie „Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024” opublikowany przez PAN KARTON. Zapraszam do komentowania i wypowiedzenia swojego zdania w tym temacie !

1. Sebastian01 2023-09-02 15:39:17

Zmiana koncepcji... dorobię uszczelkę w drzwiach i w otworze drzwiowym. Jako, że trochę na to późno to maskowanie praktycznie od nowa... tym razem to już chyba naprawdę ostatnie malowanie. Na zdjęciu jeszcze widać, że wnęka na rejestrację jest typu europejskiego, a powinna być typu US, węższa i wyższa, niestety nie wyłapałem tego w porę.

1. PAN-KARTON 2023-09-02 15:51:15

Czyli zdążysz z fotami do kalendarza ?

1. Szwagier 2023-09-02 15:58:52

Super wygląda ten Lotus 

1. Sebastian01 2023-09-02 16:24:49

Na pewno nie zdążę. Jeszcze parę rzeczy do zrobienia. Kierowca. Kalkomanie - jeśli się uda eksperyment. 

1. PAN-KARTON 2023-09-02 16:36:11

Lotusem nie zdążysz ? Dawaj gaz do dechy, zachowując szczególną ostrożność i osąd warunków panujących na drodze !

1. Sebastian01 2023-09-02 16:40:34

Wynik eksperymentu z kalkomaniami własnej produkcji. Użyta do testu kartka papieru jest celowo pomalowana tak samo jak Lotus.

1. AndDi 2023-09-02 18:06:30

Super i to własna produkcja

1. PAN-KARTON 2023-09-02 18:46:37

Ale to jak ? To jest na arkuszu do kalkomanii natrysk koloru i nadruk czy jak ? Wyjaśnij alchemiczny skład Swojej cudownej maści

1. Sebastian01 2023-09-02 21:07:12

Jak zwykł był mawiać pewien stary ent: nie bądźmy pochopni :)

A tymczasem przedstawiam kierowcę:

1. PAN-KARTON 2023-09-02 21:22:03

No no ładny STIG, ale moim zdaniem naszyjnik by wystarczył no i buty.

No to się wyjaśniło dlaczego miałbyś nie zdążyć ze zdjęciami do kalendarza...

1. Wojok 2023-09-02 23:22:25

... tymczasem przedstawiam kierowcę:

Sebastian01

Hmm, ja widzę, że Ty zabrałeś się za sprawy od niewłaściwej strony

Rezultaty 40 - 60 z 77 pozycji
Udostępnij temat: