Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024

1. Sebastian01 2023-08-31 09:48:10

Pytanie organizacyjne. Czy gdy już będzie można zgłaszać zdjęcia do późniejszego głosowania to można zgłaszać swoje modele? Myślałem, że raczej nie, ale teraz to już nie wiem. Na pewno nie powinno być możliwości na swoje głosować, bo to z pewnością rozwali system wyborczy :)

EDIT:

Jeszcze sobie pomyślałem, że jeśli całe przedsięwzięcie się uda to z uwagi na brak organizacji konkursu Model Roku, można by poprosić autorów zwycięskich dwunastu zdjęć aby dopisali do tytułu galerii np. "KALENDARZ 2024", czyli dla pierwszego z góry modelu z galerii (żeby nie być tendencyjnym) czyli "A10 Thunderbolt II" powinno się zmienić na "KALENDARZ 2024 - A10 Thunderbolt II". Niechby pozostał ślad po głosowaniu, a ponadto będzie można łatwo wyszukać w galerii modele, które w danym roku zwyciężyły. Tym samym zdjęcia powinny być z bieżącego roku, bo inaczej to mogą się powtarzać z roku na rok, jeśli akcja będzie kontynuowana (poprzez bieżący rok mam na myśli do/od momentu głosowania, bo te z listopada/grudnia nie miałyby nigdy szans na kalendarz).

1. PAN-KARTON 2023-08-31 10:29:05

PIERWSZE KONKRETY W SPRAWIE KALENDARZY !

Wstępnie ustaliłem takie coś:

Starałem się żeby nie było drogo więc nie ma co liczyć na wodotryski ale:

PYTANIE - tu musimy zadecydować

1. Papier kredowy gramatura około 180g ( czyli tak jak są drukowane nasze modele )

2. Format A-4. ( czyli jak większość naszych modeli ) Nie będzie zabierał cennego miejsca na ścianie a widoczny będzie z daleka.

3. Wiszący ścienny na gwoździk PYTANIE poziomy czy pionowy ?

4. Druk w połysku za satynę ( czyli mat ) trzeba słono dopłacić.

5. Kalendarz dwustronny czyli na jednej kartce dwa miesiące dwie strony, Można i każdy oddzielnie ale ? Zadecydujmy ! PYTANIE

6. Druga sprawa do decyzji to sposób łączenia kart. Na sprężynkę ( kalendarzową ) czy szyty / klejony ? Szyty jest tańszy PYTANIE

7. Obiecali że skład i obróbkę zdjęć zrobią w ramach zlecenia. Ale ogólny wygląd i założenia musimy przygotować sami. Czyli napisy, podpisy, informacje, i ew. LOGO ( ? )

8. I jest opcja żeby była okładka, Czyli pierwsza strona bez miesiąca PYTANIE tylko co by tam miało być ? Fota the best czy tylko logo i namiary czy bez.

9. Ja mogę przygotować plik wektorowy z LOGO ale muszę mieć zgodę Admina ( Ojca dyrektora )

10. Zdjęcia musimy wybrać do końca października. Jak byśmy teraz zamawiali to realizacja dwa tygodnie a jak w grudniu to na koniec stycznia. Powiedzieli że Listopad jest bezpieczny żeby zdążyć do końca roku.

11. Nakład na razie 100 szt. ( cena maleje dopiero przy nakładzie od 500szt. )

Wiadomo i od razu uprzedzam. Cena musi być tak skalkulowana żebym nie został z np. 30 szt. za które zapłacę. Piszcie jakie były by Wasz potrzeby i oczekiwania. PYTANIE Przez głowę mi nie przeleciało żeby na tym zarobić. Zrozumcie stratny też nie mogę być.

ZA DARMO NIE BĘDZIE - takie czasy - ale w przyszłym roku ??? kto wie.

Zaczynam się rozglądać za koszulkami typu T-shirt z naszym logo ( ale tu bez zgody na użycie LOGO nie ma szans )

Ponawiam prośbę o kontakt do Admina ( Właściciela zapytajcie co i jak ) ale będzie musiało być to oficjalnie a nie na tz. gębę !!!

Jaka by musiała być cena kalendarza ? żeby każdy chciał kupić kilka sztuk i mieć gwiazdkowe prezenty dla całej familii z głowy... Pewnie kilka kupią Ci których zdjęcie będzie w kalendarzu. Zobaczymy jak dogadamy szczegóły i zrobią cenę.

Teraz czekam na @ z informacją co do formatu zdjęć. Czyli ile tam tych dpi, jaki plik, i takie tam...

Drukarnia jest w Łodzi. Warszawka za droga. Dodatkowym atutem za, - biuro mają w Warszawie i łatwiej jest podjechać i coś ustalić.

OSTATNIA SPRAWA : Może uda się załatwić ceny netto ?

Ale jeżeli chcieli by wystawić Fakturę VAT ? PYTANIE Jak ktoś by potrzebował takiej faktury to niech pisze ( namiary na PRIV ) !!!!!!!!!!! Kto pierwszy ten lepszy , liczy się data i godzina w poście !!!!!!!!!!!!

1. AndDi 2023-08-31 10:35:37

Piotrek,

zanim z czymś dalej ruszysz, to najpierw napisz do Krzyśka. Zapytaj się go, czy wyraża zgodę na użycie w kalendarzu logo Kartonówek oraz adresu domeny (www.kartonowki.pl). Niech Ci to napisze w mailu. Do Krzyśka pisz na: info@kartonowki.pl

P.S. Jak się zgodzi to poproś Krzyśka, aby Ci podesłał Logo w krzywych, bo z pewnością ma.

1. PAN-KARTON 2023-08-31 10:38:19

Sebastian dobry pomysł z tym dodatkiem do tytułu K24 !! Jest tylko sprawa bo każdy by musiał zrobić to sam! ( nie wiem jakie ma uprawnienia Moderator )

Ja osobiście myślałem że zgłaszamy wyłącznie własne zdjęcia ,własnych modeli. Jak byśmy zgłaszali cudze to zrobi się bałagan z prawami autorskimi       ( takie czasy )

Zgłaszasz swój model ! Robisz super fotkę lub już taką masz ! i już. Każdy martwi się o siebie.

Pewnie schody zaczną się jakie kryteria wyznaczyć dla tych 12-stu. Czy ważne będzie zdjęcie czy Model damy radę ! jesteśmy dorośli wiec zróbmy to ! ale zabrzmiało

AndDi i to jest konkret już piszę ! trzymajcie kciuki dzięki za namiar.

Wiadomość wysłana !!! czekamy na odpowiedź ale to nie znaczy NIC NIE ROBIMY

1. AndDi 2023-08-31 10:48:31

Jak będziesz miał zgodę, to napiszę coś o tym jakie powinny być zdjęcia do druku.

1. PAN-KARTON 2023-08-31 11:03:26

AndDi czytaj wszystkie literki pisałem o tym. Czekam na @ z drukarni ale najpierw musimy poustalać parę spraw technicznych to te ze słowem PYTANIE w poście powyżej

Zdjęcia póki co muszą być ładne i na temat. Każdy przysyła swoje zdjęcie ! a jak to sobie wyobraża i co będzie na zdjęciu to jego inwencja. Wiadomo że nie "goła baba" ale czy model czy część zwaloryzowana czyli fota warsztatowa... nie wiem.

Wypowiadajcie się, zbierajcie zdjęcia i pomysły jak to podać...

Do 10 września mamy czas. Potem zgłoszenia 14 dni potem konkurs 7 dni Przygotowanie kilka dni skład ustalenia i DRUKUJEMY.

1. marszalek24 2023-08-31 11:07:49

Bardzo mnie się podoba pomysł, z góry deklaruję, że kupię kalendarz.

1. AndDi 2023-08-31 11:15:40

AndDi czytaj wszystkie literki pisałem o tym. Czekam na @ z drukarni ale najpierw musimy poustalać parę spraw technicznych to te ze słowem PYTANIE w poście powyżej

Zdjęcia póki co muszą być ładne i na temat. Każdy przysyła swoje zdjęcie ! a jak to sobie wyobraża i co będzie na zdjęciu to jego inwencja. Wiadomo że nie "goła baba" ale czy model czy część zwaloryzowana czyli fota warsztatowa... nie wiem.

Wypowiadajcie się, zbierajcie zdjęcia i pomysły jak to podać...

Do 10 września mamy czas. Potem zgłoszenia 14 dni potem konkurs 7 dni Przygotowanie kilka dni skład ustalenia i DRUKUJEMY.

PAN-KARTON

Mnie chodziło o kwestie techniczne. Kiedyś przygotowywałem grafikę do druku i mogę podpowiedzieć jakie powinny być zdjęcia, bo to nie mogą być takie sobie pstryknięcia. Muszą być pewne warunki, aby dobrze można było to obrobić. Ani mi przez myśl nie przyszło, żeby komuś mówić co i jak ma być na fotce.

1. Sebastian01 2023-08-31 11:40:41

Chyba by nie było fajnie jak by w kalendarzu było 8 czołgów 2 żaglowce 1 samolot i traktor. 

PAN-KARTON

Na to jest rada. Podzielić na kategorie tak jak jest np. na allegro. Ja bym to widział tak jak poniżej. Budownictwo nie uwzględniłem, bo to bardzo rzadko się trafia i nie jest reprezentatywne dla Kartonówek. Najwięcej jest chyba samolotów i czołgów więc dałbym po 3, a dla reszty po 2. Mamy 12 łącznie i jest to dość przekrojowo. Tak więc głosowanie wewnątrz kategorii - każdy ma 5 głosów. Trochę więcej zamieszania, ale przynajmniej unikniemy 8 czołgów i traktora :)

Zgłaszając zdjęcia trzeba od razu zadeklarować kategorię - można dzięki temu zgłosić więcej niż jedno zdjęcie. Następnie można utworzyć 5 galerii i wrzucić wszystkie zdjęcia z danej kategorii. Głosowanie tajne/jawne - do ustalenia.

1. PAN-KARTON 2023-08-31 11:44:03

Co prawda nasz kalendarz nie będzie w sprzedaży ogólnodostępnej ale poczytałem trochę jakie wytyczne są od UOKiK.

Ja się osobiście z tym zgadzam co poniżej:

Na naszych zdjęciach nie może być "swastyki" ( nie dotyczy oznaczeń uzbrojenia III Rzeszy ale bez "swastyki" ) i innych symboli prześladowczych.

Zdjęcia nie mogą urażać uczuć religijnych. Nie mogą przekłamywać prawd historycznych. Nie mogą negować wartości Ojczyzny i Polskości. Nie mogą obrażać kogokolwiek swoim tematem i uwidocznioną w nim symboliką. Zabrania się używania wulgaryzmów. Krew, przemoc i takie tam... chyba oczywiste sprawy...

Wybrałem te które mogą nas dotyczyć. Domyślacie się ile tego jest napisane w oryginale tak przeleciałem na szybko...

Aby wydać takie rzeczy trzeba otrzymać specjalną zgodę popartą badaniami Ekspertów.

Jeszcze raz podkreślę że kalendarz jest Nasz i nikomu nic do tego, ale zastosujmy się w jakimś stopniu do tego !

1. PAN-KARTON 2023-08-31 11:47:41

Andrzeju ja sam na razie nie wiem. Jest mało czasu ale zdążymy na spokojnie to ogarnąć. Szybka reakcja i dyscyplina nas uratuje...

To dopiero pierwszy dzień zmagań. A już ze 100'u sztuk  zamówiono 3

Sebastian super to pomyślałeś ale spowoduj żeby Kartonki i Kartony przysłali 100 zdjęć będzie z czego wybierać i dzielić miejsca w gablocie.

To dopiero pierwszy dzień zmagań. A już ze 100'u sztuk  zamówiono 3 jest Nas póki co za mało - chyba ? Może są podglądacze ? Ujawnijcie się proszę !

Jest w dyskusji Nas 5-10 może będzie 20 osób. Zebrać i wybrać zdjęcia nie będzie problemu. Tym bardziej zgodnie z Twoją propozycją po kilka od 1 Autora. Ale nie każdy z tych 20 osób weźmie po 5 szt. kalendarza

Głosowanie pewnie jawne, ja się nie znam ale żeby zrobić to tak jak na model tygodnia to trzeba by było coś na stronie pomajstrować. Może w przyszłości będzie takie cóś ?

Model tygodnia

Zdjęcie tygodnia

Relacja z budowy tygodnia

Numer tygodnia

Tydzień tygodnia można wymyślać

Wszystko trzeba robić żeby ożywić stronę która daje tyle radochy, przynajmniej mi !

Bierzcie przykład z PANA KARTONA żeby tylko nie skończył jako PAN z KARTONA

1. dzeja 2023-08-31 14:33:42

Cześć.

Ciekawa akcja. Popieram. Z sentymentu 1 egzemplarzem byłbym zaintresowany.

Mam pewne uwagi.

1. Wydaje mi się że wiszący kalendarz A4 u większość modelarzy nie mających osobnego pomieszczenia ,a tylko chwilowe rozłożenie warsztaciku nie znajdzie miejsca do powieszenia.

Wiem po sobie.

Wydaje mi się że lepszą formą byłby biurkowy nie większy niż A5 o przekroju trójkąta jako usztywnienie . Przerzucanie kartek do tyłu i obracanie całości aby widzieć nowy miesiąc. Może stać w wielu miejscach bo nie wymaga gwoździa. 

2. Typować do głosowania można każdy model jednak w grupach tematycznych . Dobrze by było mieć ich 12 lub 13.

3.  Typuje klubowicz który ma przynajmniej zaprezentowane dwa modele od początku zapisania się na kartonowki.pl.

4.  Co do głosowania po typowaniu to uważam że powinno sie głosować jednocześnie na 12 lub 13 z okładką modeli przez jednego klubowicz. Głosowanie na jeden model może być tendencyjne.

5.  Głosować może tylko klubowicz który ma co najmniej jedną prezentację w danym roku. 

6. Klubowicz nie może głosować na swój model

7.  Wyniki głosowania nie powinny być widoczne w tym okresie. Uspokoi emocje.

8. Modele na które głosowano powinny na stronie kartonowki.pl być oznaczone honorowym "Brał udział w Kalendarz 2xxxx".

Trochę tak jakoś "regulaminowo" wyszło. Ale to zrobi jakby nie było konkurs bardziej przejrzystym, fair play.

Pozdrawiam Andrzej - dzeja.

1. PAN-KARTON 2023-08-31 15:44:34

Andrzeju - dzeja.

Idąc za propozycjami Sebastina zgłosiłeś dobry pomysł żeby oznaczać model który brał udział !! To oczywiście nie powinno go wykluczać do kalendarza na rok kolejny ! Czy tu jest sprzeczność ? Skoro fotki muszą być z roku kalendarzowego poprzedniego niż wydanie ?

Cała reszta Twoich uwag jest cenna ale bez przebudowania strony nie osiągalna... nie w tym roku !

Zgłaszamy tylko swój model / fotkę !! Jeśli skleiłeś 12-13 kategorii super a u Ciebie w galerii jest mnogość tematów !! BRAWO !!

W tym roku będzie to wszystko na wariackich papierach. Unormujemy wszystko na rok 25 kopnięci doświadczeniem z tego roku

1. tulipan740i 2023-08-31 16:05:19

No, no. Piotrek, ale tu rozkrcileś kalendarzowy temacik. Bardzo mi się podoba sama idea. Jak to wyjdzie w praktyce to się okaże. Sam chętnie taki kalendarz przytulę. Nie zagłębiam się w tworzenie regulaminu, ale poznawczy tu Ciebie widzę, że nie ma dla Ciebie  rzeczy niemożliwych. 

1. PAN-KARTON 2023-08-31 16:08:41

WYBRANO JURY

Cytując klasyka : Musimy zrobić losowanie jaką wybrać metodę losowania.

Nie komplikujmy, to musi być zabawa !

Moim zdaniem Jury konkursowe to Pięciu Kolegów z Forum którzy odpowiedzieli jako pierwsi na post. Sprawiedliwie, bez komplikacji, czarno na białym,  kto się udziela buduje forum wygrywa ! taki bonus /nagroda.

Jest mi niezmiernie serdecznie powitać szanowne  Jury:    Adam (aragorn001 ), Karol ( Karol1985 ), Sebastian ( Sebastian01 ), Andrzej ( AndDi ), Kamil ( Limaks )

Zrobiłem ten ruch póki wybór zdjęcia nie urośnie do rangi wyboru Prezydenta.

Co do formy kalendarz sprawa otwarta ... Niczego jeszcze nie podpisałem.

Pełen nadziei UWIERZCIE co 15 minut sprawdzam pocztę oczekując odpowiedzi od ADMINA ( Ojca Dyrektora, Krzysztofa ) w sprawie zgody na LOGO.

1. PAN-KARTON 2023-08-31 16:20:13

Grzegorzu skoro mówi się że muzyka góry przenosi to dlaczego nie forum ma dupnąć tym Światem.

Rzeczy niemożliwe są tylko w filmach, jak również tylko w filmie dzieją się rzeczy niemożliwe.

Zobaczysz, kalendarz wydrukuje choć by w jednym egzemplarzu i będzie wisiał przede mną. Będziesz chciał xero ?

Oczywiście Jury też może przesłać swoje fotki, Jest Ich pięciu nie będzie więc faworyzowania.

Ktoś powie był film "Siedmiu Wspaniałych" zgoda kolejni aktywni to Jacek-KP i Kikol77...

1. tulipan740i 2023-08-31 16:59:22

Zobaczysz, kalendarz wydrukuje choć by w jednym egzemplarzu i będzie wisiał przede mną. Będziesz chciał xero ?

PAN-KARTON

Jasne, ale jakieś kolorowe.

1. Sebastian01 2023-08-31 17:28:40

Jest mi niezmiernie serdecznie powitać szanowne  Jury:    Adam (aragorn001 ), Karol ( Karol1985 ), Sebastian ( Sebastian01 ), Andrzej ( AndDi ), Kamil ( Limaks )

PAN-KARTON

Piotrze,

Niezmiernie mi miło (nawet jeśli wybór dokonał się losowo, czy tam za koleją :), ale podziękuję i odmówię. Wierz mi, naraziłbym się tylko na złośliwości. 

1. Limaks 2023-08-31 18:51:11

O kurka... chwilę mnie nie było, a tu się temat rozkręcił... 

Piotrek jestem zaszczycony wyborem mojej osoby jako jednego z sędziów.

Chętnie ocenię (całkowicie bezstronnie) modele do kalendarza. Jeszcze nigdy takiego czegoś nie robiłem więc to będzie nowe doświadczenie.

Czekam na dalsze info i wskazówki. 

1. Rumak 2023-08-31 19:42:56

Kochani,- pomysł świetny. Kalendarz kupię, a może nawet dwa. Postaram się śledzić postępy, gdyż we wrześniu jadę do sanatorium a wracam w październiku. Na wszelki wypadek dołączę dwa zdjęcia: Pierwsze pokazuje sylwetkę statku m/s Westerplatte, a drugie zdjęcie pokazuje fragment statku s/s Poznań. 

m/s Westerplatte s/s Poznań
Rezultaty 20 - 40 z 202 pozycji
Udostępnij temat: