Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024

1. Petrov 2023-09-01 17:06:45

Chyba mi odpowiedzi nie wysłało... Generalnie gratulacje za pomysł i zaangażowanie, jestem za, deklaruję zakup takiego kalendarza! 

Wcześniej pisałem (nie wysłało), że optuję za kalendarzem biurkowym i zdjęciami całych, gotowych modeli. Tym niemniej, jaki nie będzie, taki zakupię.

1. PAN-KARTON 2023-09-01 17:13:19

Petrov - Piotrze twój wpis został odnotowany.

Petrov2023-08-31 21:24:38

Kalendarze będą potrzebne co rok

Może w przyszłym roku ?

Teraz wychodzi na to że ścienny A4

1. Wojok 2023-09-01 17:26:29

Hmm, o formie kalendarza, to już chyba nie ma co dyskutować, już chyba pozamiatane, jednak nie podoba mi się fakt odrzucenia kategorii "inne"

Może w MT jest ich mało, ale ogólnie parę ich jest. Przecież to też atrakcyjne modele, i gdyby ktoś zgłosił atrakcyjną fotkę, to dlaczego ma być odrzucona "z urzędu" ?

Nie trąci to przypadkiem dyskryminacją ? Albo czy nie jest to tak po prostu nie fair ?

1. Karol1985 2023-09-01 17:38:45

Cześć. 

jest mały rozjazd jeśli chodzi o kategorie więc mam propozycje. 

Jako, że jest Jury i jest @ na który można zgłszać modele odstąpił bym od sztywnego podziału na kategorie jakie mają się znaleźć w kalendarzu. 

Po przesłaniu zgłoszeń, zostaje utworzony post z załączonymi zdjęciami zgłoszonych prac. 

Jury ocenia prace, przyznając pkt. według swojego uznania od 12 pkt. z najlepszy zgłoszony model po 1 pkt. za ostatni wybór. 

Jako, że forma oceny będzie niejawna, swoje wybory trzeba będzie przesłać do głównego sędziego. 

Ten zlicza wyniki i tym samym robi się lista 12 zwycięzców. W razie problemów dobieramy zdjęcia z MT. 

A co do okładki to tak na szybko może coś takiego.....

1. PAN-KARTON 2023-09-01 17:51:31

Wojtku , Karolu... Poczekajmy na rozwój wydarzeń.

Ja celowo nigdy nie sugerowałem jakiś podziałów bo nie wiemy ile zgłoszeń będzie. A co zrobimy jak przyjdzie 12 samolotów i nic więcej ?

Kalendarz będzie lotniczy. W tak zwanym "regulaminie" napisano. Z MT dobieramy przy małej frekwencji zgłoszeń.

Ale póki co nie ma o czym dyskutować tylko pstrykać i wysyłać Ja wierzę że będzie w czym wybierać.

Co do okładki : Fajna ale Awatarów na forum jest ponad 3000 nie zmieszczą się

Ja osobiście wysłałem 120 @ priv z zaproszeniem do kalendarza. Wysyłajcie przynajmniej info do wszystkich, nawet jak dostaną  taka wiadomość dwa razy albo i trzy to co !?!?

1. szaman 2023-09-01 18:02:03

Pisałeś o opisie zdjęcia. Nie jest jasne czy Nick i nazwa modelu  oraz opis maja być naniesione na zdjęcie tak jak piszesz z lewej czy prawej strony, czy ma to być oddzielny opis zdjęcia, a resztę zrobi edytor? To ważne, bo nie każdy umieszcza swój nick na zdjęciu. Sam raz dawałem, a czasem nie, więc opisz jasno. Poza tym przesłanie np. 8 czy 10 zdjęć , może stanowić problem, wiec jak je opisać w mailu. Można by ponumerować fotki a pod spodem do każdego numeru przypisać nazwę i krótki opis jak chciałeś.W mailu możesz napisać tekst a dołączyć fotki. Nie da się robić tego naprzemiennie dla każdego zdjęcia. Musiałbym wysłać 10 maili po 1 zdjęciu w każdym.

Poza tym niejasne dla mnie jest co ma być umieszczone po prawej stronie w tym opisie. Czy opis co to za model, czy opracowanie? oraz jedna bardzo ważna kwestia. Absolutnie nie dzielił bym modeli na kategorie. Po prostu z tych co nadeślą komisja wybiera wg. siebie najlepsze i tyle. Jest wiele wspaniałych modeli figurek, budynków itd. Dlaczego maja być dyskryminowane. Jak przyjdą  to komisja dopiero oceni czy warto je dodać do kalendarza czy nie.

Można by ewentualnie dodać ostatnią, dodatkową stronę kalendarza którą zapełniły by wyłącznie miniaturki pozostałych nie wybranych zdjęć jako główne. 

Jestem za ocenianiem zdjęć tylko i wyłącznie całych modeli, a nie zdjęć z budowy. To ma być kalendarz przedstawiający to co można zbudować z kartonu, a nie jak się to robi.

1. Rumak 2023-09-01 18:04:40

Ja już w tym natłoku informacji się pogubiłem. Czy jest już znany adres e-mailowy na który można podesłać zdjęcia?

1. Sebastian01 2023-09-01 18:36:07

nie podoba mi się fakt odrzucenia kategorii "inne"

Może w MT jest ich mało...

Wojok

A dlaczego jest ich mało w MT?

Edit: Zresztą ja tu nic nie ustalam, była obawa, że będzie 8 czołgów i traktor to zaproponowałem rozwiązanie w postaci kategorii. Od ustalania zasad jest organizator i jury. Natomiast przeprowadziłem analizę MT i przedstawiłem wyniki. Można się na nich oprzeć i można je olać. Kalendarz i tak będzie ładny :)

1. PAN-KARTON 2023-09-01 18:53:37

Polecam zapoznanie się z nowym wpisem w OGŁOSZENIACH :

KALENDARZ 2024 - Informacje - WAŻNE - zasady ZGŁOSZENIA.

PAN KARTON

1. PAN-KARTON 2023-09-01 18:59:28

Zdjęcie jako zdjęcie tekst jako zwykły dopisek w @

Ja zrobię resztę. Cały skład do druku robi jedna osoba. Aby czcionki były te same i wielkości itp.

szamam - wyślij po prostu 10 @ każdy z oddzielnym zdjęciem na hura rzeczywiście się może pomieszać.

Wpadł mi jeszcze jeden pomysł :

Do mnie na skrzynkę będą trafiać zgłoszenia. Zdjęcie i opis do zdjęcia. A ja do Jury wyślę same zdjęcia i nazwy modeli - bez podpisów !

Wiadomo że znamy swoje prace a już na pewno te które mogą być uważane za dobre.

1. Karol1985 2023-09-01 20:48:32

Żeby było prościej wystarczy zamieścić zgłoszone zdjęcia w jednym poście, a my wyślemy do Ciebie nasze oceny. Zliczysz głosy i podasz wyniki. 

1. Karol1985 2023-09-01 20:50:42

Ja już w tym natłoku informacji się pogubiłem. Czy jest już znany adres e-mailowy na który można podesłać zdjęcia?

Rumak

Rumak-u. Tutaj masz "luźną" dyskusję dotyczącą całego przedsięwzięcia. Konkretne info masz w osobnym poście, który jest tutaj Kalendarz 2024 - konkretne informacje.

1. a.pokryszyn 2023-09-01 22:21:17

Kurka rurka, ale się znowu podziało. Zacny pomysł Piotrze. Jestem chętny wstępnie na jedną sztukę kalendarza. Nie wykluczone, że moje zapotrzebowanie wzrośnie do dwóch szt. Ale o tym dam jeszcze znać. Gratuluję pomysłu. 

1. PAN-KARTON 2023-09-01 22:37:33

Jak zobaczysz efekt to 4 weźmiesz Do salonu, do kuchni, do pracowni i do WC koniecznie

Zamówienia będziemy zgłaszać w formie deklaracji po 15 października i będzie na to tylko dwa tygodnie. Muszę wiedzieć ile zamówić żeby starczyło dla Wszystkich.

Potem kasa i wysyłki. I tak będę musiał zapłacić z góry za wszystko i liczyć na deklaracje i wpłaty...

1. a.pokryszyn 2023-09-02 00:20:16

Jak zobaczysz efekt to 4 weźmiesz Do salonu, do kuchni, do pracowni i do WC koniecznie

PAN-KARTON

I to jest słuszna koncepcja.

Trzymam kciuki za powodzenie i dociągnięcie projektu do końca. 

1. PAN-KARTON 2023-09-02 03:44:26

W zakładce Wydarzenia jest NOWOŚĆ !!!

Kalendarz 2024 - za DARMO !!!

kto żałuje ten próbuje

1. PAN-KARTON 2023-09-02 05:33:17

Adamie i Jacku proszę przeczytajcie wiadomości priv z forum.

Dajcie odp.

Dziękuję !

1. Zbyszek001 2023-09-03 11:48:09

Jezu jak my potrafimy wszystko skomplikować.

Przeczytałem cały temat i wiem, że ma być kalendarz i że będzie jury.

A reszta w domysłach tonie.

Ja poproszę jskuś post łopatologicznie wszystko tłumaczący..

1. PAN-KARTON 2023-09-03 11:55:17

Zbyszku wszystko jest pod kontrolą i w miarę opanowane.

Tak to wygląda bo każdy z Nas ma inne pytanie, wątpliwość, sposób na pewne rozwiązania.

Póki co jakoś jeszcze nad tym panuje i uważam że wszystko jest na dobrej drodze !

dla pewności skoreluj swoje wątpliwości z tym :

http://kartonowki.pl/forum/temat/4482,kalendarz-2024-informacje-wazne-zasady-zgloszenia

a tak jeszcze krócej

Wy przysyłacie zdjęcie na r4s1@wp.pl i siadacie przy skrzynce pocztowej. Kalendarze 24 będą !!!

Pierwszy CEL osiągnięty ! Jak nie możecie nadążyć za informacjami, aktualizacjami i wpisami to oznacza to tylko jedno ! Trzeba na forum być co najmniej dwa razy dziennie a to powoduje ruch !!!

Postaram się żeby takich podobnych akcji nie zabrakło na forum. Trzeba grzebać wszędzie - codziennie lub wszystko SUB !

1. szaman 2023-09-03 17:33:51

Wiadomo, ze zasady ustaliłeś Ty i nie ma na ten temat dyskusji. Moje zdanie niestety różni się nieco. Ja uważam , że w pierwszym tego typu kalendarzu powinny znaleźć się modele najlepsze z kilku ostatnich lat, a nie tylko i wyłącznie z 2023 r. To pierwszy kalendarz i powinien być wizytówką najlepszych i najwyżej ocenionych modeli naszej strony. No , ale to tylko moje zdanie. Zrobisz jak uważasz.

Rezultaty 80 - 100 z 202 pozycji
Udostępnij temat: