Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024

1. PAN-KARTON 2023-09-04 18:02:07

Jest zgoda Kolegi Krystiana ( Kikol77 ).

Zgodnie z regulaminem jaki obowiązuje póki co ! Jako kolejna osoba która wstawiła komentarz pod wątkiem o K24.

OGŁASZAM że Jury składa się ponownie z 5 osób. ( będą poprawki w tz. regulaminie )

Piątym członkiem Jury zostaje Kikol77 ( Krystian )

4 osobowe Jury mogło by spowodować w pewnych decyzjach remis. Przy 5-ciorgu sędziów nie ma takiej opcji. ( będą poprawki w tz. regulaminie )

Dlatego wystąpiłem z zapytaniem do Krystiana o jego chęć ew. przystąpienia do zabawy

Czytajcie i zaglądajcie na forum.

Zaraz po głosie Jacek-KP albo max w 40H będzie wpis aktualizujący plebiscyt K24

szykujcie materiały foto będzie się działo !!!

przypominam zgłoszenia na r4s1@wp.pl

1. Sebastian01 2023-09-04 18:27:22

Przesyłamy zdjęcia w małej rozdzielczości, takie jak do galerii na przykład?

1. szaman 2023-09-04 18:49:26

Przeczytaj jednak całośc. Dokładnie napisane jakie maja byc zdjęcia. Rozdzielczosć nie mniej jak 150 DPI, max.300DPI. Czyli te z galeerii się nie nadaja bo internet zmniejsza do 72DPI. Poza tym wymiary tez sa podane. Jeżeli pamietam to minimum 1600x1200mm, ale sobie sprawdź. Resztę zrobi edytor,który się tym zajmie. 

1. AndDi 2023-09-04 18:53:11

Szaman się pomylił jeśli chodzi o rozmiar zdjęcia, jest to rozmiar w druku i wynosi 210 x 160 mm (szer. x wysok.)

Resztę napisał dobrze

1. Sebastian01 2023-09-04 19:16:13

Ja się nie pytam o zdjęcia do kalendarza (do wydruku) tylko jakie przesyłać do głosowania. Czy takie jak do galerii?

1. AndDi 2023-09-04 19:25:57

Ja się nie pytam o zdjęcia do kalendarza (do wydruku) tylko jakie przesyłać do głosowania. Czy takie jak do galerii?

Sebastian01

Ja Cię nie rozumiem. Do jakiego głosowania? Przesyła się zdjęcia do kalendarza od razu takie jak mają być ew. wydrukowane. Jeżeli spełniają kryteria, ze nadają się do druku, to jury będzie głosować czy dane zdjęcie trafi do kalendarza. Zdjęcia mogą być inne niż te w Galerii, ale muszą to być zdjęcia tego modelu co jest w Galerii.

Zdjęcia przesłane w zbyt małej rozdzielczości nie będą brane pod uwagę.

1. PAN-KARTON 2023-09-04 19:32:28

Pamiętajmy !

Jeśli obraz zaproponowany do K24 będzie genialny, ale w kiepskich parametrach, możemy poprosić Autora o dosłanie lepszej jakości. ( przy braku odzewu w 24 H - OUT i next )

No chyba że będzie taki wybór że każde słabe będzie BE !

Na tym polega ruch na forum... Jesteś aktywny, interesujesz się - wygrywasz - zaglądasz od wielkiego dzwona, brak reakcji - sorry >>> Jury musi zamienić Twój okaz na inny !!

Pomysł z kalendarzem to pomysł o wielu dnach... Jednym z nich jest nie dać się zesłać na dno !

Kalendarz... dupa blada... Zdobyć wiedzę Tych którzy znajdą się w K24 - to jest kolejny cel.

Mój pomysł nie polega na tym żeby wyprodukować coś co jest ogólnie dostępne - Kalendarz SUPER gadżet i THE END. Moim zamysłem jest SKLEJANIE !!!

Jest taki klej który Nas skleja, tego się nie kupić... Klej nosi nazwę PASJA !!!

Póki co jest tendencja aby używać rozpuszczalników.

SKLEJAJMY aktywnie SKLEJAJMY się !

1. PAN-KARTON 2023-09-04 19:46:43

AndDi a jak byś napisał tak :

[...] Przesyła się zdjęcia do kalendarza od razu takie jak mają być ew. wydrukowane. Jeżeli spełniają kryteria, ze nadają się do druku, to jury będzie głosować czy dane zdjęcie trafi do kalendarza. Zdjęcia mogą być inne niż te w Galerii, ale muszą to być zdjęcia tego modelu co jest w Galerii.

Zdjęcia przesłane w zbyt małej rozdzielczości nie będą brane pod uwagę, LUB POPROSIMY O KOREKTĘ do 30 09 23.

I jak to brzmi ?

1. szaman 2023-09-04 20:04:50

Nie sprawdzałem kolejny raz.. Wszystko wcześniej Andrzej napisał i powinno być jasne.  Trzeba tylko poczytać... W przypadku gdy fotka nie spełnia warunków, to Jury może moim zdaniem kontaktować się z autorem i prosić o zmianę, lub nie. To już ich decyzja. I tak będą mieli bardzo dużo roboty.

Ja bym proponował Wszystkim, którzy już wysłąli zdjęcia żeby się upewnili czy wysłane fotki spełniają wymienione warunki. Najlepiej gdyby były to zdjęcia bezpośrednio z aparatu lub komórki, odpowiednio wykadrowane / poziome/, spełniające wymienione warunki, . Takie zdjęcie wysłane na podane konto zawsze będzie miało wystarczająca rozdzielczośc/DPI/, która zapewnia aparat lub komórka, więc nie ma się o co martwic. nie może jednak zajmować więcej niż 20MB. O tym też już było. To tak dla przypomnienia.

1. Sebastian01 2023-09-04 20:13:51

Ok, rozumiem. Zasady się już tyle razy zmieniły, że przestałem nadążać. Myślałem, że ogólne głosowanie jest nadal aktualne, a później wybór 13-tu zdjęć przez Jury z tych, które najwięcej głosów zdobędą. Czyli ogólne głosowanie poszło do kosza. Cała zabawa byłaby w tym głosowaniu właśnie. Szkoda, ale cóż, jest jak jest.

1. szaman 2023-09-04 20:29:50

Sebastian, Jakie ogólne głosowanie?. Przecież pisze na poczatku jak byk!, ze wyboru dokona powołane Jury w ilosci 5 osób!

1. PAN-KARTON 2023-09-04 20:32:26

Sebastian opanuj emocje,

Znajdź 30 minut wieczorem i zajrzyj TU :

http://kartonowki.pl/forum/temat/4482,kalendarz-2024-informacje-wazne-zasady-zgloszenia

od ogłoszenia NIC się nie zmieniło, zmieni się pod naciskiem większości/ogółu do lekkiej korekty obszaru poszukiwań, ale za 36H

Polecam czytanie wszystkiego, aby nie mieć zaległości bywaj na forum przed myciem zębów i przed spaniem po kolacji !!!

1. PAN-KARTON 2023-09-04 20:46:09

szaman masz rację - jesteś wodzu !

Ale nie każdy potrafi, zrobić fotkę, skadrować odpowiednio i te dpi dde ddsri i inne...

Zamiast szukać zapalniczki do podpalenia lontu, wytłumacz po stokrotny raz co i jak. ( na priv )

Ja tak robię i jest cool !

Weź mój przykład, moje galerię nr 1 i dla porównania dublet, AndDi mi dużo pomógł i WY wszyscy którzy się odezwali a moje zawołanie o pomoc,

Słucham, wdrażam, doświadczam, uczę się...

Dajmy innym szanse zdobycia wiedzy a nie opier...lu

Sorrki za porównanie - "Tu też są dzieci"- a Ty Gość z takim doświadczeniem i wiedzą musisz być Ojcem tego kurnika !!

1. Sebastian01 2023-09-04 20:50:31

Sebastian, Jakie ogólne głosowanie?. Przecież pisze na poczatku jak byk!, ze wyboru dokona powołane Jury w ilosci 5 osób!

szaman

Temat Jury pojawił się pod koniec 2-giej strony tego wątku. Na początku mieli głosować forumowicze.

1. PAN-KARTON 2023-09-04 20:56:51

Sebastian jest wrażenie że nie czytasz, dalej niż 2 strony "Back"

poświęć 10 minut i:

http://kartonowki.pl/forum/temat/4482,kalendarz-2024-informacje-wazne-zasady-zgloszenia

oraz

wszystko bęziesz wiedział.

A za 27h zajrzy ponownie  i znów brak pytań...

PP

1. szaman 2023-09-04 21:05:55

Najlepiej wytłumaczył by to Andrzej, bo on ma do czynienia z tego typu fotografią "prasową".

Tak ogólnie : Trzeba wrzucić fotkę do jakiejś przeglądarki lub programu do edycji  grafiki. Kliknąć na zdjęcie i powinno się pokazać menu, gdzie jest opcja-właściwości. Klikasz na nią i widzisz tam wszystko. Rozmiar zdjęcia w pikselach, mm, lub cm albo w calach, wielkość w MB  lub KB, oraz rozdzielczość w DPI. To tylko te, które nas interesują. 

Jeżeli fotka ma mniej niż 150 DPI to nie spełnia warunków do wydruku w kalendarzu. Można to zmienić, ale o tym to raczej niech napisze AndDi. Sam poprawiałem kilka fotek, bo oryginałów nie trzymam ze względu na oszczędność miejsca na dysku, a zdjęć mam tysiące, więc normalka. Miały rozdzielczość 72 DPI, taka właśnie mają wszystkie zdjęcia zapisane przez internet, więc te w galerii kartonówek także. Naprowadził mnie AndDi, bo sam zapomniałem jak się to robi ze zmianą rozdzielczości na większą .

Jeżeli korzystamy z programu graficznego, to powinna tam być opcja "Zmień rozmiar". Tam właśnie możemy poustawiać wszystkie parametru fotki, którą edytujemy.

Zasada jest taka, że im więcej DPI czyli wyższą rozdzielczość ma zdjęcie, tym większe można je wydrukować bez utraty jakości. Jak wydrukujemy fotkę 72 DPI w rozmiarze 1mx1m to dostaniemy "piksele"-kwadraciki kolorowe zamiast fotki. Może przesadziłem, ale celowo dla uświadomienia nieświadomych. W końcu nie każdy musi mieć tego typu wiedzę, z czego doskonale zdaję sobie sprawę.

Jak coś nie tak napisałem , to Andrzeju popraw mnie.

Piotrek, nie piszę tego na priv, bo myślę, że więcej ludzi będzie uświadomionych. To są chyba wszystkie istotne informacje na temat zdjęć, a o kadrowaniu i tle już było wcześniej, więc także zachęcam wszystkich zainteresowanych  do przeczytania całości.

Mam nadzieję, że wyłożyłem "kawe na ławę" wystarczająco jasno. Lepiej nie potrafię.

1. Sebastian01 2023-09-04 21:54:27

Sebastian jest wrażenie że nie czytasz, dalej niż 2 strony "Back"

poświęć 10 minut 

PAN-KARTON

Czytam wszystko. Możemy na tym zakończyć temat. Kalendarz kupię tak jak obiecałem.

1. Sebastian01 2023-09-05 09:08:19

Sebastian01

Ja Cię nie rozumiem. Do jakiego głosowania? 

AndDi

szaman

O to głosowanie mi chodziło:

(wyciąg z regulaminu, stan na dzień 05.09.2023, godz. 09:08)

"Każdy z nas pod specjalną galerią będzie mógł zagłosować jako forumowicz, wyrazić swoje odczucia do danej propozycji. Może mieć to wpływ na ostateczne decyzje Jury ale nie będzie miało wpływu na tak zwaną ilość głosów."

Wyszło na to, że czytać nie umiem. Dzięki.

1. Kikol77 2023-09-05 09:55:15

Panowie 

Jest tu fajna inicjatywa czasu na ogarniecie się niewiele, moim zdaniem najwazniejsze zeby ten kalendarz powstał i żeby reprezentował przekrój modelarstwa z forum. A regulaminy tworzone w biegu na kolanie trzeba brać z przymrózeniem oka :)

Uważam że zaraz po zamówieniu kalendarzy powinniśmy rozpocząć dyskusje i stworzyć nowy regulamin na przyszły rok i wtedy podzielić dyskusje na poszczególne punkty regulaminu i przedyskutować każdy a moze nawet przegłosować jak bedzie trzeba :)

Ja osobiście uważam że jest to inicjatywa Piotra i oczywiscie daje od siebie sugestie ale staram się nie przesadzić zeby nie storpedować tematu :)

Jako przykład :  Uważam ze zdjęcia powinny byc wybierane w głosowaniu dla całego forum tak jak MT ale wiem że czas goni wiec wybór przez JURY jest dla mnie OK tak długo jak mamy ustalone ze zdjecia maja representować ruch na forum czyli będa samoloty statki pojazdy kolej itd :) 

Pozdrawiam

Krystian

1. PAN-KARTON 2023-09-05 10:12:20

Krystianie dokladnie !

01 10 23 bedzie utworzona galeria ze zglosxonymi modelami.

Pod nia kazdy aktywny osobnik bedxie mogl wpisac 13 numerow jako swoj glos/sugestie/odczucie.

Jury ostatecznie decyduje. I kropka.

Jest wiele twierdzen ze MT to wybor Spolecznosci forum. MT to te modele ktore sie podobaja i Wasze odczucia sa i beda wazne.

Oczywiscie Jury jest bezstronne ale moze wezma pod uwage nasze prpozycje w postaci wybranych 13 numerow pezez kazdego kto bes,ie chcial i zdazy.

Tu problemem bedzie czas. Bo na takie oddanie glosu bedzie tydzien. Aktywni musimy byc !!!

Od 01 10 do 07 10 palec na spuscie 

A Jury zostanie z problemem jescze prze kolejny tydzien.

15 ogloszenie wynikow i do konca paź. Do druku.

Rezultaty 140 - 160 z 202 pozycji
Udostępnij temat: