Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024

1. AndDi 2023-09-03 17:43:18

Muszę się zgodzić z Szamanem i jednocześnie pragnę zaznaczyć, że nawet gdyby były wybierane modele że wszystkich lat, to nie zamierzam wystawić jakiś swój model na kandydata do kalendarza.

1. Karol1985 2023-09-03 17:53:53

AndDi - dlaczego nie.... Uważam że jako Jury,możemy złosić swoje prace co najwyżej z tym zastrzeżeniem, że w trakcie głosowania, nie bedziemy mogli oddać głosu na swój model i tyle. Przecież znamy swoje modele, a jest PAN-KARTON, który ma nad wszystkim pieczę. 

Podzielam głos, że nie koniecznie musimy ograniczać się do modeli z tego roku. 

Jak pisałem już wcześniej. Według mnie najlepszym rozwiązaniem będzie, jak każdy zgłosi swoje modele zgodnie z wytycznymi. Jeden model = jeden @ na wskazany adres. W treści @ podaje Nick z forum, Nazwę modelu i opis ( 10 zdań ). 

Po zgłoszeniach robisz post zamieszczając w nim, wszystkie zgłoszone prace ( ale same zdjęcia bez żadnych podpisów ). Jako Jury wysyłamy Ci nasze wyniki podając swoje 12 typów. Przyznając pkt. od najlepszego 12 pkt. po ostatni 1 pkt. Zbierzesz nasze głosowania, podsumujesz i jak wyklaruje się lista 12 modeli to podajesz oficjalny werdykt. Jeśli bedzie brakować, wtedy pochylimy się nad ewentualnym MT z forum. I gotowe. 

Faktycznie ostatnia strona może zawierać miniaturki pozostałych nadesłanych prac. 

1. AndDi 2023-09-03 18:06:03

Karolu,

cieszę się, że masz podobne zdanie jak ja i Szaman.

Ja nie ma nic przeciwko żeby osoby z jury też wystawiałoy swoje modele na kandydatów.

Ja nie wystawię, to jest po prostu moja osobista decyzja.

Co do dobierania ew. jak zabraknie modeli z MT, to mam nadzieję, że to się nie zdarzy co najmniej z dwóch powodów.

Po pierwsze, fotki że strony nie nadają się do druku.

Po drugie, trzeba mieć zgodę wykonawcy modelu i zdjęcia.

Pozdrawiam

1. Wojok 2023-09-03 19:04:59

No zaraz, zaraz, ale skoro to zabawa, to dlaczego tak radykalnie ? Pamiętajmy, że jury, to jednak przede wszystkim forumowicze. Gdyby podejść do sprawy tak poważnie, to Ci ludzie nie powinni mieć możliwości zgłoszenia swoich modeli do kalendarza. Czy tego chcemy ? Może jednak trochę odpuścić ?

1. AndDi 2023-09-03 19:18:33

Po przemyśleniu rezygnuje z zasiadania w szanowny Jury. Wyznacz Piotrze kogoś innego na moje miejsce.

1. PAN-KARTON 2023-09-03 19:19:29

Powiem tak:

Kalendarz będzie i zostanie wydrukowany. Chciałem wciągnąć Kolegów do zabawy aby forum ożyło.

Musze się zastanowić co napisać, bo teraz mógłbym nawalić w galoty.

1. PAN-KARTON 2023-09-03 19:21:49

Szanujemy decyzję Andrzeja ( AndDi )  przykro nam !

Jest jeszcze trochę czasu do obrad. muszę się zastanowić co zrobić żeby nie narobić.

1. Rumak 2023-09-03 19:27:56

A ja wystrzelam z moją propozycją do rozpatrzenia. Proponuję aby cały przewidziany nakład kalendarza podzielić na pół. W jednej połówce nakładu znajdowały by się statki, okręty, żaglowce i inne pływadła, zaś w drugiej połówce nakładu znajdowałyby się samoloty, pojazdy gąsiennicowe i kołowe oraz dioramy. W ten sposób każdy mógłby wybrać kalendarz który go interesuje,  a w ten sposób więcej modeli znalazłoby się w kalendarzach. Nie każdy przecież interesuje się pływadłami czy też pancerką.

1. Wojok 2023-09-03 19:31:40

Piotrek, spokojnie, ten kalendarz, to dobry pomysł. Po prostu nie komplikujmy tego. Dla mnie sprawa jest prosta - chcemy tego, bo jak widać, ludzie deklarują kupno. Forma kalendarza większością wybrana. Teraz tylko fotki. To pierwszy kalendarz, więc nie róbmy ram czasowych. Modeli z zamierzchłych czasów nie będzie, bo zgłaszają aktywni stale lub dorywczo forumowicze. Do jury wstaw kogoś za Andrzeja, zapytaj o chęć uczestniczenia w tym, zapytaj o sprzeciw forumowiczów, sprzeciwów nie będzie, daj im fotki, i niech wybierają. Jak dla mnie, to wszystko w temacie, żeby zagrało.

1. szaman 2023-09-03 19:32:42

Ja uważam podobnie jak część Jury, która zabrała głos, że ich modele też mogą być wystawione, ale warunkiem jest, ze sami nie mogą oddać głosu na swój model. Dlaczego mamy ich dyskryminować ?. Reszta Jury oceni.

Piotrek, niestety ostrzegałem Cię, że może być różnie . Jestem szczery i zawsze piszę tak jak myślę, więc wybacz.  Moim zdaniem powinieneś wyraźnie zaznaczyć, że oddajesz całą kwestię wyglądu i składu kalendarza w ręce Jury/ zmienić to w propozycji kalendarza/  i to oni zdecydują o formie i wyglądzie

1. PAN-KARTON 2023-09-03 19:33:56

Podpowiedzcie proszę kiedy ma powstać ostateczna decyzja o t.z. "regulaminie" bo mam wrażenie że nastąpi to wówczas kiedy rok będzie miał z 500 miesięcy.

1. PAN-KARTON 2023-09-03 19:36:05

Wojtku jeszcze raz powiem.

Kalendarz będzie każdy kto chciał się cieszyć czymś naszym to dostanie.

Póki co zrobiło się lekkie zamieszanie ale spokojnie wyprostujemy to.

mam ju z pewien chytry plan.

1. szaman 2023-09-03 19:36:35

Pomyśl o zmianach, uwzglednij Kod QR pod kazdym zdjęciem i on doprowadzi chetnych do obejrzenia całosci modelu na stronie kartonówek. Uzupełnij komisję i to wszystko.!

Dlatego pisałem Ci, że może się powtórzyć sytuacja z powstawaniem nowej strony kartonówek. Dyskusja toczyła się kilka lat i efekt jest jaki jest.

1. PAN-KARTON 2023-09-03 19:37:07

szaman a skąd Ty wiesz co uważa Jury skoro Jury powinno być bezstronne ?

I podkreślę że zdania były zgodne i przychylne

1. szaman 2023-09-03 19:43:58

Przecież Karol wyraźnie o tym tutaj napisał, a poza tym jak wiesz , jestem aktywny na forum i jak Ci już wcześniej wspominałem jestem tutaj co najmniej 10 lat i znam się, oraz wymieniam korespondencję z wieloma kolegami, którym pomagam i oni mi także w wielu sprawach. Tak powinno być i to jest właśnie bardzo dobre, bo tak się poznajemy, uczymy i pomagamy sobie. Nie wszystko musi być załatwiane oficjalnie na forum. Jak mam do kogoś prośbę, to nie musze tego uspołeczniać, tylko pisze do konkretnej osoby. Chyba normalne?

Poza tym mogę się kontaktować prywatnie z kim chcę ,nawet w kontakcie z członkami Jury mogę przedstawić swój punkt widzenia, co wcale nie musi wpływać na poglądy i decyzje członka Jury. Nie musiałeś tez podawać składu osobowego Jury, bo wtedy nie było by żadnych aluzji. 

1. PAN-KARTON 2023-09-03 19:50:08

cieszy mnie Twoje podejście.

Cenię Twoja osobę, bo uczę się i od Ciebie Modelarstwa samym póki patrzeniem.

1. szaman 2023-09-03 20:03:52

Dopisałem jeszcze kilka słów, więc je przeczytaj. Mnie nie zależy na moich modelach w kalendarzu. Mam już dobrych kilka MT w czasie mojej działalności na forum i wcale mnie to nie rajcuje. Po prostu sprawia mi satysfakcję, że udało mi się zbudować model, który się podoba.

Bardzo zależy mi jednak na tym , aby był to kalendarz , prezentujący nasze najlepsze modele, a nie remont łazienki u mojej córki...

1. PAN-KARTON 2023-09-03 20:46:02

Decyzje będą podjęte w sprawie dopuszczania modeli z takiego okresu budowy czy innego jak będę miał kontakt z pozostałymi czterema Kolegami z Jury.

Jeżeli ktoś sugeruje że zmiany powinny nastąpić a inni się z tym zgadzają to dlaczego nie ? Zobaczymy co powie skład Jury

Za szybko pewne sugestie zostały zinterpretowane jako pewniki bez słowa pełnego składu Jury.

Nie będę póki co angażował Krystiana ( Kikol77 ) dopóty nie będzie ustabilizowanej łączności. ( z 4 członkami )

Jej brak podyktowany jest dniami wolnymi ( weekend ) i nie każdy musi go spędzać przed komputerem. Szacun !!!

Nie zostawimy decyzji na ostatnią chwilę. Mamy dopiero 03 09. Dobrze że sugestie naszych Kolegów są ukierunkowane na rozszerzenie grona kandydatów na 13 miejscowe podium niż w inną.

Więc wszystkie zgłoszone modele do tej pory nadal liczą się w rywalizacji.

Na 100 % nie ma zgody na rozbicie kalendarza na kalendarz ze statkami, kalendarz z samolotami itd... Ryszardzie nie chcemy podziałów naszego forum.

K24 to jest projekt tego forum !!! na którym są prezentowane różne modele. I dlatego musimy się pogodzić z faktem że rok ma 12 miesięcy i nie napompujemy go do 100 m-cy, nie wspomnę o kosztach.

Uspokajam kolejny raz zainteresowanych - Kalendarz wydany będzie w terminie !!!

Z poważaniem z dbałością o każdą konstruktywną sugestii pozostaje do dyspozycji całego forum na priv jak i w dyskusji otwartej

PAN KARTON

1. Jacek-KP 2023-09-03 20:49:33

Zgadzam się z Szamanem co do wyboru zdjęć.

Warto zwracać uwagę na ich tło. model powinien być nie tylko ładny, ale ładnie zaprezentowany. W końcu ten kalendarz trafi do wielu osób, do wielu domów. Musi wyglądać profesjonalnie.

JKP

Bardzo zależy mi jednak na tym , aby był to kalendarz , prezentujący nasze najlepsze modele, a nie remont łazienki u mojej córki...

szaman

1. PAN-KARTON 2023-09-03 20:52:01

szaman i znów się zgadzamy.

Pisałem że zdjęcia muszą być na temat, bo nie robimy kalendarza z "gołymi babami" o remontówce nie wspomnę.

Czytam wszystkie wasze wpisy. Może nie które wątki mi uciekają, ale mam sporo informacji napływających od wielu osób co Cieszy, bo niezależnie od mojego pomysłu widać że forum żyje i żyć będzie.

A jak ono ma wyglądać decydujemy my sami !!!

Rezultaty 100 - 120 z 202 pozycji
Udostępnij temat: